Portugali puhuttaa, hallitusneuvottelut siirtyvät

Hyvä ystävä,

Tällä viikolla poliittinen keskustelu on pyörinyt Portugalin tukipaketin ympärillä. Portugali-asia on hoidettava nyt alta pois ennen hallitusneuvotteluja, koska tukipaketista käydään jo parasta aikaa virkamiestason neuvotteluja Brysselissä. Suomen kannan on selvittävä pikaisesti, koska ensi viikolla Euroopan maiden valtionvarainministerit päättävät asiasta.

Portugali-paketin käsittely on aiheuttanut erikoisia poliittisia kiemuroita. Toiset odottavat esitystä toimitusministeriöksi muodostuneelta hallitukselta ja toiset haluavat vastuunkantajaksi mahdollisesti uuteen hallitukseen kuuluvat. Tällaisen pelinpidon aika ei ole nyt. Nyt on aika kantaa vastuuta ja osoittaa, että Suomi on jatkossakin luotettava kumppani muille eurooppalaisille valtioille.

On mahdotonta tietää ajautuuko joku valtio tukiratkaisuista huolimatta velkasaneeraukseen. Varmaa kuitenkin on se, että jos Portugali-paketti kaatuu, niin kriisi on edessä välittömästi. Suomen kannalta harmillisinta on se, että ensimmäisen kiven heittänyt jää varmasti mieleen. Helppoa ei ole sen jälkeen olla niissä housuissa, joissa neuvotellaan esimerkiksi suomalaisen maatalouden toimintaedellytyksistä. Maataloudessa sekä CAP -tuki, että Etelä-Suomen 141 -tukiratkaisu uudistuu tällä vaalikaudella ja niiden neuvottelujen onnistumista ei pidä vaarantaa. Maataloudessa on jo nyt monilla tuotantosuunnilla kannattavuusongelmia ja mahdolliset heikennykset tukitasoon vaarantaisivat tilojen kannattavuuden ja kotimaisen huoltovarmuuden. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenenä olen seurannut tukineuvotteluja läheltä ja huoleni kotimaisen tuotannon jatkuvuuden turvaamisesta kumpuaa siltä pohjalta.

Panokset tässä eurooppalaisessa pelissä ovat siten korkeat. Kun Suomi aikoinaan liittyi Euroopan Unioniin, niin silloinen presidentti Mauno Koivisto totesi, että me tulemme eurooppalaiseen pöytään ratkomaan yhteisiä ongelmia, emmekä tuomaan omia ongelmiamme sinne ratkottavaksi. Tämä periaate on edelleen hyvä pitää mielessä, koska se on kansallinen etumme.

Kun Portugali-paketti saadaan alta pois, niin varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistyvät säätytalolla 18.5. Silloin päästään todenteolla muodostamaan maahan uutta enemmistöhallitusta. Nautitaan siihen asti aurinkoisesta keväästä!

Ystävällisin terveisin,
Arto

 

Comments are closed.