Hallitus rakentuu vastuunkantajien pohjalle, Perussuomalaiset valitsi opposition

Hyvä ystävä,

Kuluneen viikon aikana on Suomen politiikassa tapahtunut paljon. Portugali-umpisolmu ratkesi, kun Kokoomus ja SDP löysivät toisensa. Samalla pelastettiin Suomen maine yhteistyökykyisenä kumppanina eurooppalaisessa päätöksenteossa. Suomen kanta perustuu jo aiemmin otetuille linjauksille, jotka nyt esitetään vahvemmassa muodossa. Jyrki Katainen esittää Suomen kannan ensi maanantaina ja tiistaina Ecofinin kokouksessa.

Suomen ehtoina Portugalin tukipaketille on se, että Portugali myy omaisuuttaan ja neuvottelee nykyisten lainottajiensa kanssa sijoitusten pitämisestä Portugalissa. Väliaikaisen vakuusrahaston kasvattamiseen Suomi suostuu vain, jos Suomi saa vakuudeksi lainoitettavalta maalta reaalivakuuksia. Tämä koskee myös Kreikan mahdollista lisälainapyyntöä. Lisäksi Suomi sitoutuu ajamaan Euroopan tasolla pankkiveroa, joka on jo nyt käytössä useissa EU-maissa mm. Ruotsissa. Jos eurooppalainen pankkivero ei onnistu, niin Suomi säätää oman veron, jolla kerätään rahoituslaitoksilta puskuria tulevia pankkikriisejä varten.

Yksikään näistä nyt päätetyistä toimista ei ole uusi. Valtionvarainministeri Jyrki Katainen on Euroopan tasolla ajanut näitä jo aiemmin eteenpäin ja ne ovat olleet esillä eurooppalaisessa finanssipoliittisessa keskustelussa. Suomella oli nyt mahdollisuus tiukentaa otettaan ja se mahdollisuus käytettiin. Uuden hallituksen linjana on kantaa oman taloutemme ja työllisyytemme vuoksi vastuuta koko Euroopan kehityksestä, mutta samalla määritetään ne rajat hyvin selkeästi se perälauta, jonka yli ei riskiä suomalaisen veronmaksajan rahalla oteta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Hallitusneuvottelujen osalta ei päästy ratkaisuun, jossa kolme suurinta puoluetta olisi muodostanut hallituksen. Perussuomalaiset asemoi itse itsensä oppositioon, vaikka heille aidosti annettiin mahdollisuus lähteä mukaan. Hallitusyhteistyö edellyttää yhteistä näkemystä tärkeimmistä asioista. Yhdellekään puolueelle ei voida antaa pysyvää poikkeusta livetä linjasta.

Soini on nimittänyt uuden hallituksen ”häviäjien hallitukseksi”. Se on mielenkiintoinen sanavalinta hallituksesta, jonka rungon muodostavat vaaleissa kaksi eniten ääniä saanutta puoluetta. Pikemminkin voidaan puhua vastuunkantajien hallituksesta, sillä hallituksen tulevat vuodet ovat Suomen taloudessa hyvin haasteellisia. Kuluvana vuonna valtiontalouden alijäämä on todennäköisesti 9 miljardia. Nyt ei hallitukseen lähdetä keräämään pisteitä, vaan tekemään rakenteellisia ratkaisuja, joilla Suomi pidetään hyvinvointiyhteiskuntana seuraavallekin sukupolvelle.

Hallituspohja selviää maanantaina ja hallitusneuvottelut käynnistyvät keskiviikkona. Hyvin todennäköisesti jo seuraavalla viikolla Suomessa on toimintakykyinen enemmistöhallitus. Aikaa ei olekaan tuhlattavaksi, sillä uuden hallituksen ensimmäisen budjetin aikataulu painaa jo päälle. Politiikan kiireinen kevät jatkuu, mutta nyt tuuli puhaltaa myönteisesti.

Ystävällisin terveisin,
Arto Satonen

 

11 Comments

 1. Pingback: cool caravans

 2. Pingback: get help with medical bills

 3. Pingback: buy guest beds

 4. Pingback: breast

 5. Pingback: young womens clothing

 6. Pingback: Adult Acne

 7. Pingback: enfermedades de perros en la piel

 8. Pingback: air purifier system

 9. Pingback: mattress full size

 10. Pingback: understanding

 11. Pingback: mattress stitch