13 päivän työ katkesi tuloksettomana – uutta yritystä päälle

Viikkoviestini on ollut yhden viikon tauolla, koska olen keskittänyt kaiken aikani hallitusneuvotteluihin. Säätytalolla oltiin tätä jaksoa 13 pitkää päivää. Monet niistä neuvoteltiin aamusta iltaan. Omalla neuvotteluvastuullani olivat työelämän lainsäädäntöön ja työvoimapolitiikkaan liittyvät asiat, sekä harmaa talous ja maahanmuutto. Sukkuloin kiireimmillään neljässäkin neuvotteluryhmässä.

Eilinen päivä muutti lukujärjestyksen. Talouden isoista kysymyksistä ei päästy sopuun ja se karautti Kokoomuksen ja Sosiaalidemokrattien välille rakentumassa olleen yhteistyön. Yhteisiä näkemyksiä olisi todennäköisesti saavutettu toisesta tärkeästä asiasta eli perusturvan kehittämisestä.

Talouspoliittisten erimielisyyksien takana eivät ole vain ideologiset erot. Suomen julkinen talous on vahvassa velkakierteessä, joka on katkaistava. Muussa tapauksessa luottoluokituksemme laskee, valtion velan korot nousevat ja otamme askeleen kohti kriisiytymistä. Tälle tielle emme voi lähteä.

Julkisen kestävyysvajeen tasapainottaminen edellyttää talouskasvun lisäksi menojen leikkauksia ja verojen korotuksia. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää mitä veroja korotetaan. Se ei myöskään ole pelkästään tulonjakokysymys, vaikka niin väitetään. Tuloverojen korottamisen vaikutus talouskasvuun olisi paljon haitallisempi kuin arvonlisäveron maltillinen korotus, joten nämä asiat eivät ole toistensa vaihtoehtoja. Jos taas taloutta ei saada vahvaan kasvuun, niin velkaantumiskierrettä ei saada pysäytettyä.

Suomen tilanne on julkisen talouden, väestön ikääntymisen ja maailmantalouden epävarmuuden johdosta todella haasteellinen. Suomea voi viedä eteenpäin vain sellainen hallitus, jonka päätavoitteena on taloudellisen kasvun ja työällisyyden vahvistaminen. Se vaatii myös rakenteellisia uudistuksia, jotka kannustavat työn tekemiseen ja työn teettämiseen Suomessa.

Seuraava siirto on Keskustalla, jonka halukkuutta palata hallitukseen nyt kysytään. Pohdinnat vievät ainakin helatorstaiviikonlopun ja aikaisintaan tulevalla viikolla voidaan neuvotteluja Kataisen johdolla jatkaa.

Minä teen seuraavat siirtoni shakkilaudalla. Sastamalan Ellivuoressa käynnistyvät shakin SM-kilpailut tänään ja osallistun niihin. Nyt on aika tyhjentää aivot poliittisesta shakista. Launtaina on edessä parin nuoren kokoomuslaisen ylioppilasjuhlat ja sunnuntaina äidin perhepiirissä pidettävät 80v juhlat. Tämän tauon jälkeen onkin taas täysi valmius palata säätytalolle…

Hyvää helatorstaita!

Arto

 

Comments are closed.