Kansanedustaja Arto Satosen viikkoviesti – Hallitusohjelma on lopultakin valmis

Hallitusohjelmaneuvottelut on nyt saatu päätökseen. Kunkin puolueen osalta lopullisen päätöksen osallistumisesta hallitukseen tekee puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Samassa yhteydessä Kokoomus valitsee lauantaina myös tulevat ministerit.

Tämä viikko säätytalolla sujui huomattavasti aiempaa paremmassa ilmapiirissä ja työt menivät rivakasti eteenpäin. Yhteinen tahto oli saada ohjelma valmiiksi ja muodostaa maahan uusi toimintakykyinen enemmistöhallitus ja siinä onnistuttiin. Työtä vaikeutti poikkeuksellinen taloustilanne, jonka vuoksi jouduttiin ratkaisemaan myös veronkorotukset ja leikkaukset. Tärkeintä on kuitenkin se, että uusi hallitus pitää kiinni valtiontalouden uskottavasta linjasta ja sitoutuu AAA-luokitukseen. Jos luottoluokitus uhkaa heiketä, niin hallitus tekee uusia menoleikkauksia ja veronkorotuksia. Talouden dynamiikan kannalta tärkeää on , että puolet säästötoimista ovat menojen leikkauksia. Jos säästöjen sijasta olisi korotettu vain veroja, niin se olisi hyydyttänyt talouskasvun.

Kokoomukselle oli kynnyskysymys se, että tulovero ei nouse ja tämä tavoite saavutettiin. Myös yritysverotuksessa saavutettiin hyväksyttävä tulos, koska yhteisövero laskee ja osinkovero säilyy lähes ennallaan kiristyen ainoastaan suurimpien osinkotulojen osalta ylärajan pudotessa 90000 eurosta 60000 euroon. Pääomavero kiristyy tuntuvasti 28 prosentista 30 prosenttiin ja yli 50000 euron pääomatulon osalta 32 prosenttiin. ALV säilyy ennallaan lukuunottamatta sanomalehtien nostamista alimpaan luokkaan.

Itse olin neuvottelemassa työelämän, maahanmuuton ja harmaan talouden asioita. Näiltä osin hallitusohjelmaan voi olla varsin tyytyväinen. Harmaan talouden torjuntaan panostetaan merkittävästi ja sillä on arvioitu saavutettavan 300-400 miljoonan euron vuosittaiset hyödyt. Ohjelmaan ei kuitenkaan sisälly sellaisia linjauksia, jossa tehtäisiin ylitiukalla valvonnalla ja kohtuuttomilla vaatimuksilla rehellisen yrittäjän arki hankalaksi.

Maahanmuuttopolitiikassa tuli iso linjanmuutos, kun perheenyhdistämiseen tulee humanitäärisen syin oleskeluluvan saaneille toimeentulo-ja asumisedellytys. Joka käytännössä tarkoittaa sitä, että voidaakseen yhdistää perheensä on osoitettava, että elää Suomessa omalla työllään ja kykenee elättämään perheensä. Tämä uudistus tulee karsimaan perheenyhdistämisjonot ja tulee merkittävällä tavalla pitämään maahanmuuttoa hallinnassa. Kun uusien tulijoiden määrä on paremmin hallinnassa, niin voimme aidosti panostaa kielen opetukseen ja Suomessa jo olevien maahanmuuttajien työllistämiseen.

Työelämäosiossa tärkeintä oli se mitä ei kirjattu. Jos vasemmiston vaatimukset ay-liikkeen kanneoikeudesta tai vuokratyön takuupalkasta olisivat menneet läpi, niin se olisi vaikeuttanut huomattavasti pk-yritysten toimintamahdollisuuksia. Nyt tilanne pysyy ennallaan. Tarpeellista olisi ollut myönteinen kirjaus paikallisen sopimisen vahvistamisesta, jolla voitaisiin työpaikkatasolla sopia nykyistä laajemmin aidot olosuhteet huomioonottaen. Valitettavasti tämä asia jää yhdessä lakkosakkojen korottamisen kanssa työmarkkinapöytään. Myönteisiä asioita työelämäosuudessa on esimerkiksi sijaispankkijärjestelmän laajentaminen julkisella sektorilla, jotta mahdollisimman moni siellä töitä tekevä saisi pätkätyön sijasta toistaiseksi jatkuvan työsuhteen.

Tämän viestin ohessa on linkki hallitusohjelmaan. Käyn seuraavassa viikkoviestissäni sitä läpi pirkanmaalaisesta näkökulmasta. Nyt kirjoitetut rivit ovat ensimmäiset tunteet ja painottuvat siten niille sektoreille, jossa neuvottelijana vietin aamuja, päiviä, iltoja ja öitä. Lauantain kokousten jälkeen on aika hetkeksi heittää vapaalle ja suunnata katsomaan Suomen lentopallojoukkueen peliä Serbiaa vastaan Hakametsän halliin, silloin viimeistään unohtuvat mielestä säätytalon asiat.

Hallitusohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä:
http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetiedostot/hallitusohjelma_2011.pdf

Hyvää kesäviikonloppua!

Ystävällisin terveisin,
Arto Satonen

 

One Comment

  1. Pingback: Oak Glazed Doors