Arto Satosen viikkoviesti – isoja päätöksiä tulossa

Tulevana viikonloppuna ovat esillä isot asiat. Kotimaassa yritetään vääntää teknologiateollisuuden työehtosopimusta, vaikka lakko on jo päällä. Euroopan Unionin huippukokouksessa etsitään ratkaisuja, joilla voitaisiin vakauttaa rahoitusmarkkinoita ja Kokoomus nimeää Sauli Niinistön presidenttiehdokkaakseen lauantaina.

Metalliliiton ja PROn päätös torjua raamisopimuksen mukainen palkkaratkaisu on johtanut tänään alkaneeseen lakkoon. Nyt pelissä ovat todella isot panokset. Jos neuvotteluratkaisua ei synny lähipäivinä ja lakkoilu jatkuu, niin vaarassa on koko raamisopimuksen tulevaisuus. Jos raami ei pidä, niin valtio ei voi toteuttaa omaa osuuttaan. Silloin jäävät saamatta teollisuuden kilpailukykyä tukevat asiat, kuten välitön energiaveroleikkurin käyttöönotto. Toisaalta työntekijät menettävät koulutusmahdollisuuksien lisääntymisen ja vuorotteluvapaan osalta tulee voimaan jo aiemmin päätetyt heikennykset.

Suurin häviäjä lakkokierteessä on kuitenkin tavallinen suomalainen. Vaikutukset kansantalouteen ja suomalaisten ostovoimaan ovat hyvin negatiiviset, jos raamisopimuksen sijasta ajaudutaan lakkokierteeseen, palkkakilpailuun ja inflaation nopeutumiseen. Väistämättä tulee mieleen 20 vuoden takaiset tapahtumat. Silloin keskitetty sisäinen devalvaatio kaatui ja tuloksena oli konkurssikierre ja satojatuhansia menetettyjä työpaikkoja. Toivoa sopii, että siitä olisi edes jotain opittu. Raamisopimus ei ole vielä kaatunut, mutta pitkää lakkoa tai esitettyä raamia korkeampaa palkankorotustasoa se ei kestä.

Euroopan Unionin huippukokouksessa haetaan ratkaisuja keskeisiin talouden kysymyksiin. Edelleen pöydällä on se mitä tehdään Kreikalle ja miten estetään Kreikan ongelmien leviäminen muihin eteläisen Euroopan maihin. Samoin on löydettävä ratkaisut siihen miten pankkien pääomittaminen tapahtuu. Suomalainen näkökulma on se, että isojen valtioiden kuten Ranskan ja Saksan pitää itse huolehtia omien vaikeuksissa olevien pankkiensa pääomittamisesta. Todennäköistä on, että viikonlopun huippukokouskaan ei pysty ratkaisemaan kaikkia ongelmia, vaan uusia kokouksia tarvitaan piankin. Markkinat tarvitsevat kuitenkin luottamusta vahvistavan signaalin.

Sauli Niinistön presidentinvaalikampanja käynnistyy lauantaina. Lähtötilanne on erinomainen. Sauli Niinistöllä on monia ominaisuuksia, joita juuri nyt presidentiltä odotetaan. Sauli Niinistö on hoitanut yhteiskunnallisia tehtäviään tavalla, jotka herättävät luottamusta. Hän on arvojohtaja, joka on tunnettu oikeudenmukaisuudestaan. Niinistön talousosaamisella on myös erityistä käyttöä juuri nyt.

Niinistön gallup-suosio on ollut jo pitkään ylivertainen. Vaalit ratkaistaan kuitenkin äänestyspaikalla. Jokainen ääni on tärkeä. Jos haluat olla tekemässä Sauli Niinistöstä Suomen seuraavaa presidenttiä, niin kampanjaan pääsee mukaan tästä linkistä – http://niinisto.fi/.

Hyvää politiikan superviikonloppua toivottaen,
Arto Satonen

 

Comments are closed.