Arto Satosen viikkoviesti – Euroopan talouskriisin ratkaisussa edistyttiin

Tämän viikon suuri asia on ollut Euroopan talouden vakauttamisratkaisu. Euroopan tasolla saavutettu ratkaisu täyttää keskeisiltä ehdoiltaan Suomen vaatimukset: Yksityisten sijoittajien vastuu kasvaa ja talouskuri lisääntyy. Vakausvälinettä vahvistetaan vivuttamalla. Se merkitsee sitä, että kriisirahastoa ei kasvateta, mutta riskipitoisuus kasvaa.

Pankkien vakavaraisuus tulee kasvattaa 9 prosenttiin v.2012 kesään mennessä. Suomen tavoitteiden mukaisesti pankkien pääomittaminen jää ensisijaisesti pankkien omistajien, toissijaisesti valtioiden ja vasta kolmanneksi yhteisen vakuusrahaston vastuulla. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että tällä hetkellä vain Kreikan ja mahdollisesti Kyproksen pankkien tukeminen jää yhteisvastuulliseksi. Suomessa toimivilla pankeilla ei ole ongelmia vakavaraisuuden kanssa.

Euroopan tasolla voitti liittokansleri Angela Merkelin ja pääministeri Jyrki Kataisen tiukka talouslinja. Likviditeettiratkaisu tarvitsee rinnalleen myös tervettä reaalitaloutta. Sen vuoksi on perusteltua lisätä talouspoliittista koordinaatiota Euroopan Unionin sisällä ja erityisesti vaikeuksissa olevia maita koskien. Talouskomissaari Olli Rehnin nimeäminen komission varapuheenjohtajaksi vahvistaa talouskomissaarin asemaa ja Suomen vaikutusvaltaa Euroopan talouskriisin ratkaisuissa. Erityisen tärkeää on nyt, että Italia ja Espanja laittavat kovin keinoin julkista talouttaan kuntoon.

Talousratkaisuilla haettiin markkinoiden luottamusta ja ensi tietojen mukaan se on myös saavutettu. Euroopan 300 keskeisimmän yhtiön FTSE Eurofirst 300-indeksi nousi eilen 3 prosenttia. Kestävä vakaus perustuu kuitenkin vastuulliseen taloudenhoitoon. Enää ei ole missään päin Euroopassa varaa elää kuin Huittisten hullumies. Se aika on ohi, että syödään enemmän kuin tienataan! Päämiesten tekemä ratkaisu osoittaa kuitenkin sen, että tosipaikan tullen Euroopassakin kyetään päätöksiä tekemään.

 

Comments are closed.