Arto Satosen viikkoviesti – työelämä vaatii rakenteellisia uudistuksia

Eduskunnan työ päättyi tänään viimeisiin äänestyksiin. Muutoksia budjettiin ei enää äänestyksissä tehty. Nyt eduskunta jää talvitauolle. Seuraavat valtiopäivät alkavat puhemiehen vaalilla 6.2. Itse lomailen joulun ja uuden vuoden välillä pelaamalla shakkia. Tammikuun käytän lähinnä vaalityöhön Sauli Niinistön puolesta. Viikkoviesti jää myös tauolle, mutta palaa vaalitunnelmissa tammikuun puolessa välissä.

Rakenteellisia uudistuksia tehtävä kasvun vahvistamiseksi

Koko syksyn Euroopan rahoituskriisi on hallinnut otsikoita ja tuonut mukanaan pilviä myös reaalitalouteen. Sijoitukset etsivät nyt varmaa paikkaa ja se on tuonut lisää rahaa myös Suomessa toimiviin pankkeihin, joihin markkinoilla luotetaan.

Suomi on edelleen parhaiten menestyviä maita Euroopassa. Se ei kuitenkaan oikeuta meitä viettämään ruususen unta. Sen sijaan meidän on palkkaratkaisun jatkeeksi toteutettava rakenteellinen työurauudistus. On tärkeää, että kykenemme tekemään kestävyysvajetta kaventavia uudistuksia. Luottamus Suomen talouden kantokykyyn myös tulevaisuudessa houkuttelee sijoittamaan Suomeen. Rakenneuudistuksilla voimme siten edistää talouskasvua ja tuoda vakautta kotimarkkinoille.

Ruotsi on viimeiset vuodet johdonmukaisesti lisännyt ihmisten halukkuutta ja mahdollisuuksia osallistua työelämään porrastamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa, korottamalla ansiotulovähennystä, ottamalla käyttöön yhden päivän omavastuu sairaslomaan, alentamalla sosiaaliturvamaksuja ja uudistamalla työmarkkinapolitiikkaa. Näiden uudistusten pitkäaikaisvaikutus bruttokansantuotteeseen on 4,8 prosenttiyksikköä ja tehtyjen työtuntien määrään 6,4 prosenttiyksikköä. Kyse on huomattavista luvuista.

Suomessakin järjestelmä on saatava toimimaan niin, että selvästi nykyistä useampi työikäinen ja työkykyinen on kokoaikaisesti töissä. Ajankohtaisempia kuin koskaan ovat John F. Kennedyn sanat: ”Älä kysyä mitä yhteiskunta voi tehdä sinun hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä yhteiskunnan hyväksi”. Juuri tällaista asennetta me tulemme tarvitsemaan vuonna 2012.

Valtion budjetin mukaan Suomi ottaa ensi vuonna 52,5 miljardin budjettiin 7,1 miljardia velkaa. Me olemme vielä vakavarainen eteläeurooppalaisiin verrattuna, mutta velkaantumisen vauhti on huolestuttava. Pääministeri Jyrki Katainen totesikin juuri eilen, että keväällä edessä on säästöjä ja veronkorotuksia. Ne tulevat olemaan kovia päätöksiä. Vastuutonta olisi kuitenkin antaa valtion velkaantua hallitsemattomasti, koska emme voi loputtomasti syödä tulevien sukupolvien pöydästä.

Jos haluat tulla keskustelemaan politiikan syksyn kuumista asioista tai kevään odotuksista, niin huomenna klo 16-17 olen Kimmo Sasin kanssa Koskikeskuksen Linkosuolla kuulemassa mielipiteitä ja ottamassa vinkkejä vastaan.

On kuitenkin aika tehdä töitä ja aika rauhoittua. Huomisen jälkeen omat ajatukseni kääntyvät Jouluun. Toivotan rauhallista Joulua ja hyvää Uutta vuotta!

 

Comments are closed.