Arto Satosen viikkoviesti – laittomat lakot ja kuntauudistus keskustelussa presidentinvaalissa

Presidentinvaalin 1.kierroksen loppusuoralla poliittisen keskustelun ytimeen ovat nousseet mielenkiintoiset aiheet: Laittomat lakot ja kuntauudistus. Aiheet ovat mielenkiintoisia, mutta kumpikaan niistä ei kuulu presidentin toimivaltaan.

Ehdokkaat erimieltä laittomista lakoista

Neljä vuotta työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajana toimineena olen joutunut seuraamaan laittomia lakkoja hyvin läheltä. Niitä on monenlaisia. Ymmärrettävimmät ovat hetkelliset mielenilmaisut esimerkiksi suurten irtisanomisten yhteydessä. Osa johtuu ay-liikkeen keskinäisestä välien selvittelystä, kun riidellään siitä mihin liittoon kuulutaan ja mitä työehtosopimusta noudatetaan.

Kaikkein vahingollisimpia laittomia lakkoja ovat ne, jossa pieni ryhmä suuttuu jostakin yksittäisestä asiasta ja ryhtyy lakkoon varoituksetta. Vahingot ovat näistä mittavia paitsi työnantajalle, niin myös asiakkaille ja toisille työntekijöille. Kun AKT pysäytti laittomalla lakolla Suomen viennin, niin moni pienyrittäjä menetti luottamuksen ulkomaisen asiakkaan silmissä ja työpaikka vaarannettiin myös vientiyritysten duunareilta. Ahtaajien työtaistelussa menetettiin 100 miljoonaa jo ensimmäisenä seisokkipäivänä.

Lentokentällä eri henkilöstöryhmillä on myös ollut laittomia lakkoja, joka on vaarantunut koko Suomen lentoliikenteen uskottavuuden ulkomaalaisten asiakkaiden silmissä ja siten myös alalla toimivien ihmisten työpaikat. Kun sitten lakkosakkoja näistä suuren vahingon aiheuttamista lakoista maksetaan, niin ne useimmiten ovat vain promilleja aiheutetuista vahingoista. Esimerkiksi Finnairille 6,7 miljoonan euron vahingot aiheuttaneesta ensimmäisestä laittomasta lakkoaallosta seurasi Ilmailualan Unionille 13000 euron sakot, eli sakkojen määrä oli vain 2 promillea aiheutetuista menetyksistä.

Ruotsissa laittomista lakoista on päästy eroon. Siellä työmarkkinaosapuolet ovat kyenneet sopimaan pelisäännöistä, joilla erimielisyydet ratkotaan ilman yllättäviä työnseisauksia. Juuri tällaista kolmikantaista sopimista pelisäännöistä on ehdottanut myös Sauli Niinistö ratkaisuna laittomiin lakkoihin. On todella hämmästyttävää, että neljä presidenttiehdokasta (Arhinmäki, Lipponen, Haavisto ja Soini) ilmoittivat hyväksyvänsä laittomat lakot.

Minun ääntäni ei saa ehdokas, joka antaa tukensa sille, että esimerkiksi AKT voi puolustaa jäsentensä erityisetuja suhteessa muihin työntekijöihin takapuoli penkkiin ja vienti stoppiin toimintatavalla! Vastuullinen päätöksentekijä ymmärtää, että tähän asiaan on löydettävä Ruotsin mallin mukainen ratkaisu, jossa riidat voidaan sopia sivistyneesti ja ilman työseisauksia.

Kuntakartalla hämmennetään presidentinvaaleja

Julkisuuteen vuodettu keskeneräinen kuntakartta on myös noussut presidentinvaalien puheenaiheeksi. Suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin valitettavasti kuuluu toimintatapa, että vaalien alla aina joku vuotaa asiakirjan, josta uskoo olevan poliittista hyötyä. Valitettavan hyvin tämä epämoraalinen toimintatapa näyttää toimivankin, sillä turuilla ja toreilla puhutaan juuri nyt kuntarakenteesta lähes yhtä paljon kuin presidentinvaaleista.

Kuntauudistusta ei kuitenkaan ratkaista presidentinvaaleissa, vaan päätöksenteko lähtee liikkeelle helmikuun lopulla saatavasta Valtionvarainministeriön virallisesta esityksestä, johon sitten jokainen kunta itsenäisesti valtuustotasolla ottaa kantaa. Uudistus on tarpeellinen, mutta nyt esillä ollut kuntakartta ei varmastikaan jää lopulliseksi, ei Pirkanmaalla, eikä muuallakaan.

Presidentinvaaleissa loppusuora – kampanja kiihtyy

Sunnuntaina on siis vaalipäivä ja silloin on viimeinen hetki vaikuttaa ensimmäisellä kierroksella Suomen presidentin valintaan. Nyt kannattaa olla aktiivinen! Itse annan ääneni Sauli Niinistölle Sastamalan Muistolan koululla ja vaalituloksia jännitetään isolla porukalla Tampereen komediateatterilla. Tervetuloa mukaan!

 

Comments are closed.