Arto Satosen viikkoviesti – Isoja uudistuksia tulossa

Eduskunnan kevätkausi on alkanut todella kiivaasti. Keskiviikko jää Suomen historiaan. Samalle päivälle ajoittui puolustusvoimien uudistus, kuntauudistusta valmistelleen virkamiestyöryhmän loppuraportti ja Nokian irtisanomiset Salossa. Tämä päivä jää erityisesti mieliin niillä paikkakunnilla, joihin pahimmat iskut kohdistuivat. Hallitus on jo käynnistänyt muutospaikkakunnilla äkilliset rakennemuutostoimet.

Näitä aihealueita on käsitelty hyvin laajasti ja niihin löytyy materiaalia myös netistä. Tämän viestin lopusta löytyy linkit sekä kuntauudistuksesta kertovaan raporttiin, että puolustusvoimien tiedotteeseen, josta löydät valtakunnalliset tiedot ja perustelut uudistukselle. Keskityn nyt omassa analyysissäni poikkeuksellisesti vain Pirkanmaata koskevaan osuuteen, koska se on ollut vähemmän julkisuudessa esillä.

Puolustusvoimauudistuksen suurimmat muutokset Pohjois-Pirkanmaalle

Pirkanmaan osalta suurimmat alueelliset vaikutukset kohdistuvat Mänttä-Vilppulaan ja sen lähialueille. Keuruun pioneerirykmentin ja Jämsän Hallissa toimivan ilmavoimien teknillisen koulun lakkauttaminen heijastuu vahvasti pohjoiselle Pirkanmaalle, koska monet näissä yksiköissä töissä olevat asuvat siellä.

Sen sijaan hyvin helpottuneita ollaan siitä, että Niinisalon tykistöprikaati jatkaa, vaikka siitä tuleekin hallinnollisesti osa Säkylästä johdettavaa Porin prikaatia.

Pirkkalassa toimiva Satakunnan lennosto menettää Hornet-hävittäjälaivaston, joka keskitetään Rovaniemelle ja Siilinjärvelle. Pirkkalaan kuitenkin keskitetään ilmavoimien kuljetus-, yhteys-, tutkimus- ja koelentotoiminta eli kyse on toiminnallisesta muutoksesta. Varusmieskoulutus myös säilyy Pirkkalassa.

Kaikkien aselajien materiaalitoiminnot siirtyvät uuteen logistiikkakeskukseen, joka tulee toimimaan 50 paikkakunnalla, esikunta pysyy Tampereella. Tähän kytkeytyy myös sotalääketieteenkeskuksen siirtyminen pois Lahdesta ja jonkinlainen hajauttaminen, joka tuo joitain osia myös Tampereelle. Teknillinen tutkimuslaitos pysyy Ylöjärvellä, mutta se tulee osaksi uutta puolustustutkimuslaitosta.

Kuntauudistuksessa seuraava siirto valtuustoilla

Kuntauudistuksessa Pirkanmaalle esitettiin 5 kuntajakoselvitysaluetta. Suurin keskustelu tullaan ilman muuta käymään Suur- Tampereesta. Valtuustoilla on nyt kaksi kuukautta aikaa muodostaa oma kantansa kuntauudistukseen. Valtuustot voivat myös esittää omaa kuntaansa osaksi toista kuntajakoselvitysaluetta.

Pirkanmaan osalta yllättävintä oli se, että Punkalaidun ja Virrat oli osoitettu maakunnan ulkopuolelle. Virrat Alavus-vetoiseen pohjalaiseen kuntaan ja Punkalaidun Huittisiin Satakuntaan. Molemmat ehdotukset kuulostavat oudoilta suhteessa nykyiseen palvelurakenteeseen ja yhteistyösuuntiin. Jos nämä kunnat haluavat olla osa Pirkanmaata, niin niiden valtuustojen tulee ilmaista oma tahtonsa selvästi.

Kuntajakoselvitysalueiden sisälle saattaa muodostua useampiakin kuntia. Selvityksen tekee ulkopuolinen selvitysmies. Uudistuksen tavoiteaikataulu on se, että uusi kuntarakenne olisi voimassa v. 2015. Vielä on liian aikaista sanoa montako kuntaa tulee jäämään Suomeen tai Pirkanmaalle. Hallituksen tahtotila toteuttaa merkittävä uudistus on kuitenkin selvä. Tarkemmat perustelut muutoksille on luettavissa virkamiestyöryhmän 600-sivuisesta raportista.

Reippaasti on siis täällä lähtenyt kausi liikkeelle. Tärkein tapahtui kuitenkin sunnuntaina, kun Sauli Niinistö valittiin Suomen presidentiksi. Kiitokset vielä kaikille asiaan vaikuttaneille!

Tässä vielä lupaamani linkit:

Puolustusvoimauudistus

Kuntauudistus

Virkamiestyöryhmän selvitys kuntauudistuksesta (osa I)

Virkamiestyöryhmän selvitys kuntauudistuksesta (osa II)

 

Comments are closed.