Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena alkoholi

Hyvä ystävä,

Tämän viikon listaviesti käsittelee alkoholiasioita, jotka ovat nousseet ministerien taholta keskusteluun. Kreikka-teemaan palaan ensi viikolla, koska eduskunta keskustelee ja tekee päätöksiä siitä tulevalla viikolla.

Alkoholi ja liikenne eivät kuulu yhteen – promillerajaa ehdotetaan alennettavaksi

Liikenneministeri Merja Kyllönen on hyvin voimakkaasti tuonut esille promillerajan alentamisen yhtenä keinona taistelussa rattijuopumusta vastaan. Esillä on ollut promillerajan laskeminen 0,5 promillesta 0,2 promilleen. Tavoitteena on antaa erityisesti nuorisolle selvä signaali siitä, että alkoholi ja liikenne eivät kuulu yhteen.

Juuri asennekasvatukseen perustuen tämä ehdotus onkin hyväksyttävissä. Tieteellinen tosiseikka nimittäin on, että 0,5 promillea on oikea raja sen suhteen missä alkoholin vaikutus alkaa merkittävästi heikentää ajokykyä. Valitettavasti näyttää nyt siltä, että erityisesti nuorten keskuudessa nykyinen promilleraja ymmärretään siten, että pienessä maistissa saa ajaa ja sen vuoksi lasketaan kuinka monen oluen jälkeen on vielä ajokelpoinen tai kuinka pitkän tauon jälkeen voi ajaa, vaikka alkoholia vielä olisikin veressä.

Rattijuopumus on vakava asia. Neljännes kuolemaan johtavista liikenneonnettomuuksista johtuvat rattijuopumuksesta ja usein kärsijänä on vielä sivullinen. Tämän vuoksi on perusteltua myös laajentaa alkolukon käyttöä. Realismia lienee se, että alkolukko jollakin aikavälillä laajenee uusiin autoihin. Sarjavalmisteisena myös kustannukset saataisiin kohtuulliseksi. Promillerajan mahdollinen muuttaminen on tällä hetkellä esillä liikenneministeriön ja oikeusministeriön välisissä keskusteluissa. Eduskuntaan esitys asiasta tulee aikaisintaan loppukeväällä.

Räsänen ehdotti yökerhoille aikaisempaa sulkemisaikaa – tätäkin harkittava

Sisäministeri Päivi Räsänen ehdotti yhdessä poliisiylijohtaja Mikko Paateron kanssa yökerhojen sulkemista kello neljän sijasta jatkossa kello kaksi. Odotetusti tämä ehdotus on saanut ankaraa vastusta, koska sitä pidetään yhteiskunnan taholta holhoavana esityksenä. Esitystä vastustavat luonnollisesti myös yökerhot, joiden myynnistä kolmannes tulee kahdelta viimeiseltä tunnilta. PAMilla ei ole selkeää kantaa asiaan.

Tässäkin asiassa on silti kaksi puolta. Ne kaksi viimeistä tuntia aiheuttavat sen, että poliisin resursseja on pakko kohdentaa todella paljon aamuyön tunneille erityisesti lauantai ja sunnuntaiöinä. Tämä syö poliisilta resursseja muiden tarpeellisten tehtävien hoitamisesta. Todennäköisesti pitkät aukioloajat viikolla syövät myös työkykyä niiltä, jotka yökerhoreissun jälkeen vielä menevät aamulla töihin. Ravintoloillekaan pitkät aukioloajat eivät ole pelkästään plussaa. Ravintolaan tullaan aiempaa myöhemmin ja juominen on jo aloitettu kotona vahvemmin kuin aiemmin.

Vanhana grillikioskiyrittäjänä on myönnettävä tuntevansa sympatiaa myös niitä grillityöntekijöitä kohtaan, jotka nyt joutuvat tekemään työtä viiteen asti, jotta kaikille yökerhojen kautta nakarille päätyville on palvelu tarjolla. Me sentään saimme aiemmin kiinni puoli kolmelta ja myytiin varmasti saman verran kuin nykyäänkin.

Tämän yökerhojen aukioloasian osalta keskustelu jatkuu. Mielelläni kuulisin myös sinun mielipiteesi tästä asiasta eli jos olet tiukasti puolesta tai vastaan tai siltä väliltä, niin laita tänne viestiä.

Viikonlopputerveisin,
Arto


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.