Arto Satosen viikkoviesti – viikon puheenaiheina uusi presidenttimme sekä puolustus- ja talousasiat

Hyvä ystävä,

Edelliseen viestiini tuli runsas määrä vastauksia. Suuri kiitos kaikille vastanneille! Selvä enemmistö vastaajista oli sen kannalla, että yökerhojen aukioloajan voisi rajoittaa kello kahteen. Esille tuli vastauksissa myös se kuinka mittavan kuormituksen yöjuopottelu aiheuttaa terveyskeskusten yöpäivystyksille. Tämän asian osalta seuraava siirto on sisäministeriöllä, joka arvioi asiaa monipuolisesti ja mahdollisesti tekee lakiesityksen. Promillerajan laskun osalta kannanotot menivät aika lailla ristiin. Alkoholi ja liikenne eivät sovi yhteen, mutta alemman promillerajan valvominen ja rankaiseminen ovat käytännössä todella vaikeita. Käytännössä kaikki kuolonkolarit on ajettu yli promillen humalassa. Joten uusia keinoja on keksittävä vahvemmassa humalassa olevien ajamisen estämiseksi.

Niinistö presidentiksi – saimme arvojohtajan

Tuore Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö osoitti heti virkaanastujaispuheessaan arvojohtajan otteita. Niinistö puhui vakuuttavasti yksilön vastuusta, lähimmäisen vastuusta ja esimerkin näyttämisen merkityksestä. Hän nosti myös esille eurooppalaisen turvallisyhteistyön vahvistamisen. Niinistö osoitti puheellaan myös syvällistä talouspoliittista osaamista, kun hän arvioi talouden globaaleja muutoksia ja niiden vaikutusta Suomelle. Vaalikampanjan tapaan nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen nousi myös vahvasti esille. Linkin Niinistön puheeseen sanasta sanaan löydät täältä. Siihen kannattaa tutustua!

Talouden tasapainottaminen kehysriihessä

Hallituksen kehysriihessä 22.3. päätetään toimista valtion talouden tasapainottamiseksi. Tarkka summa selviää, kun Valtionvarainministeriön tuore talous- ja kasvuennuste valmistuu ensi viikolla. Joka tapauksessa joudutaan tekemään miljardiluokan säästöt ja veronkorotukset. Yhteensä tasapainottamistarve lienee 3-4 miljardia.

Valtion talouden tasapainottamiselle ja velkakierteen katkaisemiselle ei ole vaihtoehtoja. Suomen säilyminen hyvinvointiyhteiskuntana edellyttää nyt sekä valtiontaloutta kohentavia ratkaisuja, että talouskasvua tukevia rakenteellisia uudistuksia. Mitä enemmän rakenteellisia uudistuksia kyetään tekemään, sen pienempi on tasapainottamistarve ja sen nopeammin saamme uudelleen talouskasvun vauhtiin. Avainasia on tehtyjen työtuntien määrä. Se on saatava nousuun ja sen vuoksi pöydälle pitää ottaa sekä työurien pidentäminen, että esimerkiksi ensimmäisen sairaslomapäivän omavastuu, joka Ruotsissa lähes puolitti sairaspoissaolot.

Puolustusvoimien iskukykyä vahvistetaan ilmasta maahan -ohjushankinnalla

Puolustusvoimauudistuksen taustalle on jäänyt merkittävä armeijan suorituskykyä vahvistava asejärjestelmähankinta. Suomi hankkii USA:sta JASSM- pitkän matkan ohjuksia F-18 Hornet-kalustoon? Kaupan hinta on lähes 180 miljoonaa euroa. Kyse on huippumodernista asehankinnasta, joka vaati Yhdysvaltain puolustusministeriön ja kongressin hyväksynnän.

Raha tähän tärkeään asejärjestelmähankintaan on puolustusbudjetissa ja se on aiemman puolustuspoliittisen selonteon linjan mukainen. Äärivasemmistolaisen Vasen ryhmän taholta tätä asehankintaa on arvosteltu, koska se ajoittuu samaan aikaan puolustusvoimauudistuksen kanssa. Näitä asioita ei kuitenkaan voi verrata keskenään. Suomen puolustus ei ole ulkovaltojen näkökulmasta katsottuna uskottava, jos sillä ei ole käytössään nykyaikaista aseistusta.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.