Arto Satosen viikkoviesti – tällä viikolla esillä AKT, Finnair ja yhteiskuntatakuu, ensi viikolla talouden tasapainottaminen

Hyvä ystävä,

Tällä viikolla käsittelen viikkoviestissäni julkisuudessa esillä olleita AKTn ja Finnairin toimia, nuorten yhteiskuntatakuuta sekä ensi viikon ohjelmaa eduskunnassa.

AKT ja Finnair

Politiikassa on ollut erikoinen viikko. Kansalaisten oikeudentaju on ollut koetuksella, niin AKTn toiminnan, kuin Finnairinkin osalta. Erikoiseen tilanteeseen on ajauduttu molemmissa. AKT on kansalaisjärjestö, joten sen toimintaa ei eduskunnasta käsin ohjata. Surkuhupaisaa kuitenkin on, että tämä useita laittomia lakkoja järjestänyt ammattiliitto on ajautunut siihen tilanteeseen, että sen oma toimisto hiljeni, koska työntekijät menivät lakkoon irtisanottua Hilkka Ahdetta tukeakseen. Historiallinen saavutus on sekin, että eilen Hakaniemen torilla oli mielenosoitus työntekijän oikeuksien puolesta ammattiliittoa vastaan!

Finnairissa on ajauduttu vakavaan kriisiin. Talousvaikeuksissa olevan yhtiön säästötoimet ovat jumissa, koska henkilöstö on menettänyt luottamuksensa yhtiön johtoon. Ministeri Heidi Hautala reagoi aivan oikein erottamalla ne hallituksen jäsenet, jotka myönsivät erityisbonuksia 18 johtajalle samalla kun työntekijät suostuivat 5 prosentin palkanalennukseen yhtiön pelastamisen nimissä. On itsestään selvää, että tällaiselle toiminnalle ei ole mitään moraalista oikeutusta. Jos jonkun yksittäisen henkilön työpanos on niin arvokas, että hänen pitämisestään yhtiössä kannattaa maksaa erityinen bonus, niin vähintään se pitäisi kertoa heti avoimesti. Finnairin maineelle ei ole myöskään kunniaksi yhtiön toimitusjohtajan asuntokaupat. Olivat ne sitten juridisesti oikein tehtyjä tai ei.

Finnairin tulevaisuus on nyt vaakalaudalla. Taloudellinen kannattavuus on edelleen heikko ja valtion mahdollisuudet pääomittaa yhtiötä ovat hyvin rajalliset. Myös yhtiön kustannusrakenne on edelleen kallis verrattuna ketteriin halpalentoyhtiöihin. On ymmärrettävää, että juuri nyt henkilöstöllä ei ole halua tinkiä omista eduistaan. Kannattavuuskehitys on kuitenkin saatava kääntymään tai työt loppuvat monilta. Uuden kumppanin löytäminen kannattamattomille Euroopan ja pohjoismaiden reiteille voisi auttaa pahimman yli. Jos kumppanin löytämisessä tai kannattavuuskehityksen kääntämisessä positiiviseksi ei onnistuta, niin paine koko yhtiön myymiseen kasvaa.

Yhteiskuntatakuu auttamaan nuoria

Positiivinen asia tältä viikolta oli se, että nuorten yhteiskuntakuu liikahti eteenpäin. Asiaa valmistellut työryhmä tuli ehdotuksineen ulos. Työryhmä esittää ammatilliseen koulutukseen lisää paikkoja 17 miljoonalla eurolla, etsivän nuorisotyön laajentamiseen ja työpajatoiminnan valtakunnallistamiseen 8 miljoonaa, oppisopimiskoulutukseen lisäämiseen 5 miljoonaa, uraohjauksen vahvistamiseen TE-toimistoissa 6 miljoonaa, työnhakukoulutukseen 17 miljoonaa, yrittäjyyttä edistäviin toimiin 5 miljoonaa ja maahanmuuttajanuorten koulutukseen 2 miljoonaa.

Nuorten kiinnittämiseksi yhteiskuntaan ja ohjaamiseksi työelämään esitetään siis hyvin monipuolisia toimia ja niihin myös panostetaan yhteiskunnan rahaa. Tässä projektissa onnistuminen edellyttää myös yritysten saamista mukaan. Yrittäjien taholta on aiheellisesti kritisoitu sitä, että esimerkiksi oppisopimuskoulutuksessa olevan nuoren palkkaaminen tulisi alkuvaiheissa olla mahdollista pienemmällä palkalla, joka nousisi sitten ammattitaidon kehittymisen myötä.

Työryhmä ei kuitenkaan esitä yrittäjien mallia , mutta on valmis maksamaan työnantajalle alkuvaiheessa korkeampaa korvausta oppisopimusopiskelijan palkkaamisesta. Työnantajan kannalta työryhmän esitys voi olla taloudellisesti yhtä hyvä, mutta jälkimmäisestä mallista puuttuu kannustavuuselementti. On oikein opettaa siihen, että palkkaa maksetaan osaamisen mukaan. Tämä toteutuisi yrittäjien mallissa. Kun ammattitaito kehittyy, niin myös palkkataso nousee.

Isot tasapainottamisratkaisut ensi viikolla

Ensi viikko tulee olemaan koko yhteiskuntaa koskettava. Hallituksen kehysriihi on torstaina ja silloin tehdään ison mittaluokan valtion talouden tasapainottamistoimia. Välttämätöntä olisi, että ennen budjettiriihtä työmarkkinajärjestöt vihdosta viimein saisivat aikaan työuria pidentävän ja eläkkeiden ostovoimaa varmistavan ratkaisun. Jos rakenteellista ratkaisua ei tule, niin säästöt ja veronkorotukset ovat vieläkin kovempia. Näistä asioista lisää ensi viikolla.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.