Arto Satosen viikkoviesti – kohtuullisuuskeskustelu, Guggenheim ja Suomen matkailu

Tämä poliittinen viikko jäi eduskunnassa vapun verran vapaaksi. Poliittinen vappu toki sisälsi puheita, jotka nousivat vielä eduskunnan kyselytunnillakin esille. Tässä listaviestissä jälkianalyysia vappupuheiden kohtuullisuuskeskustelusta sekä Guggenheim-päätöksestä ja Suomen matkailuvalteista.

Kohtuullisuus kunniaan

Niin vappupuheissa kuin eduskunnassakin nostettiin esille yritysten, erityisesti valtionyhtiön johtajien, edut ja palkat. Toimiessaan lyhyen aikaa eduskunnan puhemiehenä Ben Zyskowicz nosti hyvin voimakkaasti esille palkkojen, optioiden ja muiden etuuksien kohtuullistamisen. Zyskowicz on tehnyt aivan oikean havainnon siitä, että yritysten palkitsemisjärjestelmät ovat ylittäneet kohtuullisen tason, eivätkä aina ole edes tuloksella perusteltavissa. Ylisuuret palkka- ja eläke-etuudet on laajalti koettu epäoikeudenmukaisiksi ja ne ovat vaikuttaneet kansalaisten asenteisiin. Hyvin tehdystä työstä pitää toki saada palkkio, mutta kohtuullisuuden mielessä pitäminen on hyvin tärkeää, koska johto on aina esimerkkinä muille.

Erityisesti valtionyhtiöissä onkin perusteltua luoda selkeät pelisäännöt johdon palkkaukseen. Palkkatason pitää olla riittävä kyvykkäiden henkilöiden rekrytoimiseen, mutta ylilyönteihin tai heikoista tuloksista palkitsemiseen ei saa sortua. Eduskunnassa keskustelu palkkioista jatkui keskustelulla korruptiosta. Perussuomalaisten taholta esille otettiin vennamolaista ”rosvot kiinni” -retoriikkaa. Tämä keskustelu karkasi käsistä. Pääministeri Jyrki Katainen totesi hyvin voimakkaasti sen, että Suomi kuuluu kansainvälisissä vertailuissa niiden maiden joukkoon, jossa korruptio on alhaisinta. On siten täysin kohtuutonta, että jotkut kansanedustajat levittävät Suomesta sellaista kuvaa, että maamme olisi korruptoitunut.

Ymmärtääkseen Suomen ja korruptiomaiden välisen eron ei tarvitse olla ulkomaankaupan erityisasiantuntija. Vähänkin elämää maamme rajojen ulkopuolella seurannut tietää, että lähialueillammekin on maita, jossa korruptio rehottaa aivan arkipäiväisessä elämässä. Lääkärille on maksettava pimeästi, jotta saa hyvää palvelua. Ylinopeussakosta selviää maksamalla pimeästi poliisille. Rakentaminen vauhdittuu viranomaisia lahjomalla ja jopa yliopistollisia loppututkintoja voi ostaa. Nämä kaikki ovat elävää elämää monissa maissa, mutta eivät tulisi kuuloonkaan Suomessa.

Guggenheim meni puihin – vetonaulaa matkailuun tarvitaan

Helsingin kaupunginhallitus päätti yhden äänen enemmistöllä torpata Guggenheimin rakentamisen Helsinkiin. Itse päätöstäkin eriskummallisempaa on asiasta noussut keskustelu. Sen sijaan, että keskustellaan siitä tarvitseeko suomalainen kulttuurielämä Guggenheimia, pitäisi keskustella siitä kiinnostaako Guggenheim ulkomaista turistia.

Taidemuseoita on Suomessa jo ihan riittävästi, joten sen puolesta tarvetta ei ole. Jos sen sijaan kyseessä on merkittävä turistirysä, niin silloin se kannattaa rakentaa matkailutulojen vuoksi. Oma asiantuntemukseni ei riitä arvioimaan ovatko 500 000 vuosikävijäluvut realistisia ja kuinka moni tulisi nimenomaan Guggenheimia katsomaan. En siis voi ottaa kantaa siihen oliko tehty päätös oikea vai väärä. Sen sijaan väärin on se, jos tällaisen turistimagneetin arvoa mitataan sillä mitä se tuo meidän kulttuurielämällemme. Oikea mittari on siis se, onko hanke meille kansakuntana taloudellisesti kannattava vai ei.

Jälkimainingeissa on noussut esille jopa Guggenheimin sijoittuminen Tampereelle. Todennäköisesti tässä vaiheessa Tampere ei Guggenheimia kiinnosta, koska muut pohjoismaiset pääkaupungit ovat ilmaisseet kiinnostuksensa. Kyseessä saattaa olla myös Tampereen mittapuulla mitattuna liian iso hanke. Silti jokainen tällainen hanke pitää arvioida erikseen ja tarvittaessa on toimittava nopeasti. Särkänniemen huvipuiston avaama maailman ensimmäinen Angry Bird -puisto on hyvä esimerkki nopeasta toiminnasta. Jo nyt asiaan kohdistunut kiinnostus on ollut kansainvälisesti niin kovaa, että menestystä on lupa odottaa. Jos yleisöryntäys tulee niin siitä ei hyödy vain Särkänniemi, vaan myös Tampereen hotellit, kaupat ja ravintolat. Ja itse asiassa vieläkin laajemmin koko Pirkanmaa.

Suomen kiekkojoukkuetta kannustaen, VaLepan voittoa juhlien ja hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.