Arto Satosen viikkoviesti – talouskasvu, lisätalousarvio ja Finnairin yhteistyö Flyben kanssa

Poliittinen kevät jatkuu aktiivisena. Parasta aikaa koolla on SDP:n puoluekokous, käynnissä on Keskustan esivaali ja edessä ovat Kokoomuksen, Keskustan ja RKP:n puoluekokoukset. Vihreät pitivät jo omansa ja sieltä eniten nousi esille myönteinen suhtautuminen eutanasiaan. Tämä aihe on nyt tulossa vahvasti poliittiseen keskusteluun. Jos sinulla on tästä näkemyksiä suuntaan tai toiseen, niin ne olisi hyvä kuulla.

Tämä listaviesti käsittelee lyhyesti eurooppalaista keskustelua kasvusta, uutta lisätalousarviota ja Finnairin ja Flyben yhteistyötä.

Kasvu ei voi pohjautua velkaelvytykseen

Ranskan uusi presidentti Francois Hollande nosti vaaleissa esille kasvuun tähtäävän talouspolitiikan. Tästä asiasta keskusteltiin myös valtion päämiesten kokouksessa Brysselissä. Johtopäätös oli se, että paras pohja kasvulle on terve julkinen talous ja kilpailukykyä vahvistavat uudistukset. Saksa ja Ruotsi ovat toteuttaneet työmarkkinauudistuksen, joka ei maksanut euroakaan, mutta jonka tuomat hyödyt näkyvät työllisyydessä ja viennin kilpailukyvyssä. Tällaista dynamiikkaa tarvittaisiin myös Suomen talouteen.

Kasvusta puhuttaessa on erotettava se onko kyse rakenteellisesta vai suhdannekriisistä. Suhdannekuopassa kasvua saadaan nopeasti esimerkiksi kiihdyttämällä julkisia investointeja tai antamalla verohelpotuksia. Rakenteellisessa kriisissä, jossa siis Euroopan kilpailukyky on heikentynyt suhteessa Aasian ja Etelä- Amerikan nouseviin talouksiin, sama lääke ei toimi. Velkaelvytys ei ole ratkaisu, vaan kilpailukyvyn parantaminen. Juuri nyt Suomi saa velkaa edullisesti, koska meidän takaisinmaksukykyymme luotetaan. Jos lähtisimme elvyttämään velanotolla, niin menettäisimme sen luottamuksen, mikä näkyisi välittömästi koroissa.

Linkki ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin eilen Robert Schuman -säätiössä Pariisissa pitämään puheeseen Euroopan nykytilasta ja taloudesta löytyy tästä. Tämä on merkittävä linjapuhe, jota suosittelen luettavaksi.

LTA antaa lisäpaikkoja ammatilliseen koulutukseen

Lisätalousarviossa myönnetään 5,6 miljoonaa euroa lisää rahaa ammatilliseen koulutukseen. Näillä saadaan nuorille 1200 opiskelupaikkaa lisää. Alueellinen jako ei ole vielä selvillä, mutta pääpaino on kasvavissa alueissa, joten Pirkanmaalle rahaa on tulossa hyvin.

Hallitus esittää myös lisättäväksi työllistämis-, koulutus- ja erityistoimien määrärahaa 4,4 miljoonalla, sekä myöntämisvaltuutta 2,5 miljoonalla eurolla käytettäväksi ICT- rakennemuutoksista aiheutuvien toimenpiteiden maksamiseen. Tämä on erittäin hyvä kohdennus nyt, kun ICT ala elää Nokian ratkaisujen myötä rakennemuutosta.

Hallituksen esitykseen eduskunnalle vuoden 2012 toiseksi lisätalousarvioksi voit tutustua tarkemmin täällä.

Finnair ja Flybe syventävät yhteistyötään

Finnair on jo pitkään ehtinyt kumppania hoitamaan Euroopan lentoja. Nyt ratkaisuksi on tulossa yhteistyön syventäminen Flyben kanssa. Tämä järjestely turvaa Euroopan yhteydet, mutta edellyttää muutosvalmiutta henkilökunnalta. Lentäjien kanssa sopuun on jo päästy, mutta matkustamohenkilökunnan osalta neuvottelut jatkuvat. Finnairin kustannusrakenne on liian raskas hoitamaan vahvasti kilpailtuja lähiyhteyksiä, joten uudelleenjärjestely on välttämätön.

Finnairin ja Flyben syvenevä yhteistyö on merkittävä muutos suomalaisessa lentoliikenteessä. Vetämäni liikenne- ja viestintävaliokunta kuuleekin ensi viikolla Finnairin ja Flyben edustajia asiassa.

Keväistä viikonloppua,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.