Arto Satosen viikkoviesti – Suomen taloustilanne ja sote-uudistus

Viikon aikana on tapahtunut paljon. Jälleen kerran kansakuntamme pysähtyi mielettömän väkivallan seurauksena Hyvinkäällä. Kerta kerralta nämä tapaukset vaikuttavat entistä erikoisimmilta. Tällä kertaa kyse ei ilmeisesti ollut edes syrjäytymisestä. Yhteiskunnan mahdollisuudet estää näitä tapauksia ovat rajalliset. Meillä jokaisella on vastuu omista perheestämme ja omista kavereistamme. Aikaa pitää antaa heille, jotka tarvitsevat kaveria tai kuuntelijaa.

Viikon puheenaihe Hyvinkään tragedian ohella on ollut eutanasia. Kiitos monille teistä, jotka ilmaisitte oman näkemyksenne asiasta vastaamalla edellisen viikon viestiin. Näkemyksiä tuli sekä puolesta, että vastaan. Yhtenäinen piirre oli kuitenkin se, että mielipiteet olivat hyvin perusteltuja ja usein perustuivat oman lähipiirin kokemuksiin. Pääministeri Jyrki Katainen totesi aivan oikein, että tämä ei ole puoluepoliittinen asia, vaan todellakin omantunnon kysymys, jossa jokainen kansanedustaja päättää omasta kannastaan itsenäisesti. On myös kaksi eri asiaa säätää laki eutanasiasta, kuin hyväksyä se omalla kohdallaan. Oma kantani tähän asiaan on vielä aidosti pohdinnassa. Eduskunnassa kiertää parasta aikaa Kokoomuksen kansanedustajan Sanni Grahn-Laasosen keskustelualoite eutanasiasta. Keskustelu asiasta siis vielä jatkuu, mutta johtopäätösten aika on vasta myöhemmin.

Suomelle ruusuja ja risuja

Suomi sai tällä viikolla poikkeuksellista kunniaa, kun arvovaltainen Financial Times teki pitkän artikkelin Suomesta ja kuvasi maatamme rikkaaksi, onnelliseksi ja tiukan talouskurin pitäjäksi. FT arvosti erityisesti sitä, että vaikka maantieteellisesti kuulumme Etelä-Euroopan maiden tapaan periferiavaltioihin, niin silti olemme AAA-luottoluokituksen maa, jolla on useita menestystarinoita metsäteollisuudesta Nokiaan ja Angry Birds -ilmiöön. Suomen vahva kansainvälinen asema näkyy myös siinä, että valtio saa nyt lainaa lähes nollakorolla.

Euroopan komission ensimmäinen maa-arvio ei sen sijaan ollut pelkkä suitsutusta Suomellekaan. Komissio kiinnitti huomiota mm. siihen, että työurien pidentämisessä ei ole edetty riittävästi. Samasta aiheesta vahvan puheenvuoron käytti myös valtiosihteeri Raimo Sailas, joka vaati työmarkkinajärjestöiltä lisää uudistuksia. Suomea varoitettiin myös asuntokuplasta.

Sote-uudistus pistää rakenteet uusiksi

Hallitus paalutti torstaina sosiaali- ja terveysuudistusta. Nykyisestä neliportaisesta rakenteesta kunnat, kuntayhtymät, sairaanhoitopiirit ja ERVA-alueet leikataan kaksi porrasta pois. Sairaanhoitopiirit loppuvat kokonaan ja kuntia suuremmat sote-alueet jäävät vain sinne, johon ei synny riittävän vahvoja kuntia. Uudistuksen tarkoituksena on lisätä panostuksia perusterveydenhoitoon, sekä integroida perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito nykyistä paremmin yhteen.

Sairaaloiden osalta ei ole vielä täysin varmaa kenen vastuulle niiden hallinnointi jatkossa kuuluu. Kuntien ote kuitenkin vahvistuu. ERVA-alueen ykkössairaaloiden eli yliopistollisten sairaaloiden asema myös vahvistuu, koska vaativinta hoitoa ERVA-alueiden sisällä keskitetään. Nykyisten ei-yliopistollisten sairaanhoitopiirien ykkössairaalat säilyttävät asemansa oman maakuntansa johtavina sairaaloina, joissa on myös joitain koko ERVA-aluetta palvelevaa erityisosaamista. Aluesairaaloiden on pärjättävä kilpailussa, mikä merkitsee kustannustehokkuuden lisäksi erikoistumista ja potilaiden hakemista myös perinteisten käyttäjäkuntien ulkopuolelta. Todennäköisesti osa aluesairaaloista hakee kumppaneita myös yksityisistä toimijoista.

Potilaiden vapaa hakeutumisoikeus toteutuu suunnitellusti 2014, jolloin asiakkaiden valinta pitkälti ratkaisee kunkin sairaalan menestyksen. Asiakkaista ei ole kaikkineen pulaa, sillä terveyspalveluiden kysyntä kasvaa väestön ikääntyessä. Lisäksi terveyspalveluita on mahdollista myydä myös ulkomaalaisille.

Uudistus tuo lisää erikoissairaalatasoista osaamista terveyskeskuksiin eli siis erikoislääkärin palvelut ovat useimmille aiempaa lähempänä. ERVA alueen sisällä puolestaan on selkeämpää työnjakoa, joten matka vaativampaan hoitoon voi kasvaa. Kyse on kuitenkin hyvin harvoin tarvittavista palveluista. Esimerkiksi sydänleikkaukseen menevälle sairaalan sijaintia tärkeämpää on hoidon taso. Keskittämällä vaativinta osaamista ERVA-alueen sisällä luodaan edellytyksen korkeatasoiselle hoidolle.

Sote-uudistuksen yksityiskohdat selviävät myöhemmin, mutta suunta on nyt siis päätetty.

Hyvää koulujen päätösviikonloppua ja onnittelut kaikille valmistuneille!

Ystävällisin terveisin,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.