Arto Satosen viikkoviesti – Viikon aiheina Nokian ratkaisu ja taloustilanne Euroopassa

Hyvä ystävä,

Viikkoviesti tulee nyt Rovaniemeltä, jossa Kokoomus on parasta aikaa käynnistämässä puoluekokousta. Tässä kokouksessa huomio ei kohdistu henkilövalintoihin, vaan niihin linjauksiin, jolla Suomea viedään haasteellisessa taloustilanteessa eteenpäin. Näihin asioihin keskittyy myös tämä viikkoviesti.

Nokian ratkaisut kovia – uskoa silti tulevaisuuteen

Nokian päätös irtisanoa 3700 työntekijää kohdistuu kaikkiin päätoimipisteisiin eli Saloon, Ouluun , Espooseen ja Tampereelle. Tampereen osalta irtisanomisten suuruutta on vielä vaikea arvioida. Irtisanomiset eivät kuitenkaan koske Windows-pohjaisen järjestelmän kehittäjiä. Symbian ja Meego puolella isot järjestelyt tehtiin jo aiemmin. Tampere ei kuitenkaan selviä iskusta ilman vaurioita. Korvaavien työpaikkojen tarve on huutava, jotta mahdollisimman moni pirkanmaalainen löytäisi osaamistaan vastaavaa työtä Tampereen seudulta.

Tampereella toimii jo Bridge-hanke, joka on räätälöity Nokialta ja alihankkijoilta irtisanottujen uudelleentyöllistämiseen. Sadat ovatkin jo löytäneet uuden työpaikan. Intelin kaltaisia kansainvälisiä toimijoita tarvitaan lisää. Lisäksi monilla muilla teollisuuden aloilla voidaan hyödyntää vapautuvien ICT-ammattilaisten osaamista. Ilahduttavasti on syntynyt myös jo kymmeniä uusia pienyrityksiä, joissa muhii uuden kasvun siemen. Uusi Nokia ei nouse yhdestä pajasta, vaan se kasvaa pienistä puroista. Uusien innovaatioyritysten syntymistä voidaan edistää kehittämällä starttirahajärjestelmää.

Euroopan taloudesta kova keskustelu eduskunnassa – Katainen laittoi jauhot suuhun Soinille

Eduskunnassa käytiin kipakka välikysymyskeskustelu Euroopan taloustilanteesta keskiviikkona. Perussuomalaisten välikysymyksen esitelleen Timo Soinin puheenvuoro sisälsi ison määrän muistiin jääneitä kielikuvia, mutta poliittinen viesti oli ohut. Soini toisti puolueensa ehdottoman kielteisen kannan tukipaketeille. Keskusta yritti selittää sitä miksi pitää tukea pieniä maita, mutta ei isoja.

Todellisuudessa tässä on tarjolla vain erittäin huonoja vaihtoehtoja. Kun jatkamme tukipaketteja, niin myös omat riskimme kasvavat. Jos taas laitamme rahahanat kiinni, niin ajamme varmuudella päin seinää. Torstain kauppalehdestä voi lukea valistuneen arvion siitä mitä Euroopan rahamarkkinajärjestelmän vaurioituminen merkitsisi viennistä riippuvaiselle Suomelle. Takaisku saattaisi olla jopa puolet valtion vuosibudjetista. Väistämättä palattaisiin myös 90-luvun alun kriisitunnelmiin. Seurauksena olisi pienyritysten konkurssiaalto ja massatyöttömyys.

Kriittiset hetket jatkuvat sunnuntaina, kun Kreikka päättää omasta jatkostaan eurossa. Jos vasemmistopuolue Syriza voittaa ja muodostaa uuden hallituksen liittolaisineen, sekä haluaa neuvotella sopimuksen euromaiden kanssa uudelleen, niin ollaan umpikujassa. Euromaat eivät voi luistaa sopimuksesta, koska se avaisi koko Pandoran lippaan ja veisi lopullisesti markkinoiden luottamuksen. Jos taas Kreikka lähtee eurosta, niin se valitsee itselleen todella vaikean tien.

Pääministeri Jyrki Katainen puolusti vahvasti hallituksen valitsemaa linjaa eduskuntakeskustelussa. Katainen kysyi Soinilta selitystä sille millä perusteella hänen linjansa olisi parempi suomalaiselle työntekijälle tai veronmaksajalle. Vastaus jäi ponnettomaksi, jonka jälkeen Katainen kysyi eduskunnalta: Haluatteko todella, että vien Soinin viestin euromaiden päämiesten kokoukseen ja totean Barrosolle, että te olette niin epäluotettava mies, että teidän hoitoonne ei voi antaa edes kebab-kioskia!

Hyvää kesänalkua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.