Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina taloustilanne ja irtisanomissuoja

Hyvä ystävä,

Tässä tulee tämän kevään viimeinen listaviesti. Tässä viestissä lyhyesti ajankohtaisesta taloustilanteesta ja irtisanomissuojasta kuntaliitosratkaisuissa.

Kreikan vaalit antoi aikalisän, Espanjan pankkiratkaisu siirtyy, Suomen talouskasvu niukkaa

Kreikan vaaleissa voiton vei Uusi Demokratia, jonka kanssa kaksi säästöpolitiikkaan sitoutunutta vasemmistopuoluetta muodostaa enemmistöhallituksen. Tie ei tule olemaan helppo, sillä lisäsäästöjä on vielä tehtävä. Nyt Kreikassa on kuitenkin enemmistöhallitus, joka on sitoutunut säästövaatimuksiin ja haluaa maan pysyvän eurossa. Aika näyttää kuinka tämä onnistuu.

Espanjan pankkien auttaminen siirtyy ainakin kuukauden päähän. Espanjan pankkien tilanteesta tehdään kattava selvitys, joka valmistuu heinäkuun lopulla. Sen jälkeen tiedetään minkälaista apupakettia sinne kaivataan. Jos Espanjan tukeminen vaatii uusia päätöksiä, niin eduskunta kokoontuu tämän asian vuoksi kesälläkin. Espanjan pankkien tukeminen on hyvin vastenmielistä, mutta Espanjan pankkien kaatumisen aiheuttamat seuraukset koko Euroopan rahoitusjärjestelmälle olisivat todennäköisesti kohtalokkaat.

VM ennustaa Suomelle 1 prosentin talouskasvua vuodelle 2012 ja hieman parempaa vuodelle 2013. Kasvuennuste on kuitenkin matala ja se syntyy pelkästään kotimaisesta kulutuksesta. Viennin veto on Euroopan tilanteesta johtuen heikkoa. Vientimääriäkin enemmän ovat pudonneet katteet, mikä kertoo kilpailun kiristymisestä. Tarkempi analyysi Suomen talouden kehitysnäkymistä löydät täältä.

Talouden isoja kysymyksiä punnitaan päämiesten kokouksessa juhannuksena. Hikinen Juhannus on siis eurojohtajilla edessä.

Kokoomus hyväksyi aloitteen irtisanomissuojan muuttamisesta kuntaliitoksista

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi sunnuntaina Rovaniemellä aloitteen 5 vuoden irtisanomissuojan laskemisesta vuoteen kuntaliitosten yhteydessä. Tämä linjaus ei välittömästi muuta hallituksen kantaa eli 5 vuotta säilyy edelleen. Linjauksessa on kuitenkin katse tulevaisuuteen.

Kuntaliitoksilla pyritään tuottamaan palvelut laadukkaammin ja kustannustehokkaammin. Näihin tavoitteisiin on vaikea päästä, jos samalla ei voida tehdä henkilöstöjärjestelyjä. Sastamalassa tämä ei ole iso asia, koska liittyneet kunnat ovat pieniä ja niillä on ollut kapea organisaatio. Suorittavan portaan ihmiset, kuten sairaanhoitajat, sosiaalityöntekijät, opettajat ja teknisen puolen ihmiset kyllä tarvitaan. Sen sijaan keskijohdossa voi syntyä päällekkäisyyksiä, jotka olisi viisasta purkaa. Yksityisellä puolella näitä asioita hoidetaan tukipakettien avulla. Apua siis saa täsmäkoulutukseen tai oman yrityksen perustamiseen.

Kuntaliitosten yhteydessä myönnetty irtisanomissuoja on täysin poikkeuksellinen. Samaa suojaa ei ole valtion työtehtävissä, eikä tietenkään yksityisellä sektorilla. On hyvin tärkeää löytää yksilölliset ratkaisut. Silloin kun työtehtävä vastaa työntekijän osaamista, niin työtyytyväisyys on korkeimmillaan. Suojatyöpaikat eivät siten ole pitkässä juoksussa kenenkään etu. Esimerkiksi Salossa on arvioitu, että kymmenen kunnan liitoksen jäljiltä kunnan palveluksessa on jopa 200-300 työntekijää enemmän, kuin palvelutarve edellyttäisi.

Kuntakeskustelu jatkuu syksyllä, jolloin käynnistyy toinen kuntien kuulemiskierros.

Jään itsekin juhannukselta lomille, tosin yksi työtehtävä on heti maanantaina edessä kun pidän Suomen maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenvuoron Euroopan Unionin maatalousvaliokuntien ja Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan kokouksessa Brysselissä. Sen jälkeen onkin aika keskittyä yleisurheilun EM-kilpailuihin ja Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päiviin.

Hyvää juhannusta ja hyvää kesää toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.