Arto Satosen viikkoviesti – kesäterveisiä Espanjan tukipakettiin liittyen

Hyvä ystävä,

Viikkoviesti tulee nyt poikkeuksellisesti heinäkuussakin, koska eduskunta kokoontui kahdeksi päiväksi päättämään Espanjalle annettavasta tukipaketista ja paketin ehdoista. Tässä viestissä keskitytään tähän aiheeseen, mutta näkökulma on laajempi. Kyse on siitä miten Suomi säilyy vauraana hyvinvointiyhteiskuntana.

Eilisessä eduskunnan keskustelussa olivat käytössä kaikki tyylilajit. Timo Soinin vitsit ja lastensadut oli taitavasti valittu, mutta valitettavasti nyt ei ole huumorin aika. Jo pitkään jatkunut eurokriisi on entistäkin vakavammassa tilanteessa. Espanjan pankkijärjestelmän romahtaminen ajaisi isoon taantumaan koko Euroopan. Vientivetoisena maana Suomi olisi suurimpien kärsijöiden joukossa.

Tässä vaiheessa voi jo analyyttisesti arvioida mitä on tehty väärin. Virhe ei ole ollut Suomen euroon liittyminen, koska se on tuonut tähän asti vakautta Suomen talouteen. Euro on pitänyt asuntolainojen korot matalina ja edistänyt ulkomaankauppaamme, myös inflaatio on pysynyt kurissa. Sen sijaan virhe oli ottaa euroon mukana heikkoja Etelä-Euroopan maita. Sijoittajat puolestaan uskoivat liian pitkään, että euromaa ei voi mennä konkurssiin ja lainasivat liian kauan ja liian halvalla rahaa Etelä-Euroopan maille, jotka eivät sitoutuneet talouskuriin. Poliittinen virhe oli lipsua euron omista pelisäännöistä budjettivajeen ja valtion velan suhteen. Siinä vaiheessa politiikka ajoi talouden edelle ja sitä laskua maksamme nyt.

Jokainen vastuullinen ihminen lähtee siitä, että hoitaa omat asiansa. Tämän pitäisi päteä myös valtioihin. Sen vuoksi on erittäin vastenmielistä tukea heikosti talouttaan hoitaneita maita. Tässä keskinäisriippuvuuteen perustuvassa maailmassa kaikki ovat kuitenkin samassa veneessä. Jos vene kaatuu, niin mukana mennään. Silloin vaihtoehdoksi jää joko yrittää yhdessä muiden kanssa pitää vene pinnalla tai hypätä suoraan avomereen.

Valitettavasti tämä ei voi ole vain teoriaa, vaan käytännössä tapahtunutta. Lehman Brothersin konkurssi aiheutti Suomen kansantaloudelle 100 miljardin vahingot, valtio menetti verotuloja 40 miljardia ja BKT putosi 8 prosenttiyksikköä, vaikka Lehman Brothersilla hädin tuskin edes oli toimintaa Suomessa. Reaalitaloudessa muutos näkyi siten, että vientiteollisuudessa ja alihankkijoilla tilaukset romahtivat. Monilla viennistä riippuvaisilla yrityksillä Suomella liikevaihto putosi puoleen tai jopa kolmannekseen. Kauppa ei käynyt, koska vain harvat saivat rahoitusta investoinneilleen. Markkinataloudessa pankit ovat keskeisessä asemassa. Jos pankkijärjestelmä romahtaa, niin yhteiskunnan toiminta rapautuu. Jos Espanjan pankkijärjestelmä päästettäisiin kaatumaan, niin vaikutukset olisivat Suomelle vähintään yhtä suuret kuin Lehman Brothersin aiheuttamat vahingot.

Suomen sitoutumista tukipaketteihin on siten arvioitava suhteessa vaihtoehtoiskustannuksiin. Tähän mennessä tehdyt sitoumukset ovat jo huomattavia, mutta kokonaisriski on vielä kohtuullinen suhteessa niihin vahingoihin, joita Euroopan talouden romahtaminen meille aiheuttaisi. Espanjan erottaa Kreikasta myös se, että Espanjassa on jo toiminut hallitus, joka pyrkii tosissaan laittamaan Espanjan taloutta kuntoon.

Tässä tilanteessa ei siis ole Suomen viisasta hypätä erilleen ja lähteä eurosta. Todennäköistä kuitenkin on, että talouden tilanne säilyy epävakaana Euroopassa pitkään, vaikka romahdus onnistuttaisiin välttämäänkin.

Tästä on tehtävissä kaksi johtopäätöstä: 1. Suomen viennin painopiste tulee suunnata Euroopan sijasta Venäjän, Aasian, Pohjois- ja Etelä-Amerikan kasvaville markkinoille. 2. Omaa kilpailukykyämme pitää parantaa toteuttamalla Ruotsin mallin mukaisia uudistuksia työmarkkinoilla ja yritysverotuksessa.

Hyvää kesän jatkoa toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.