Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina eläkejärjestelmä, opettjiaen mahdollisuudet puuttua koulukiusaamiseen sekä 8-vuotiaan tytön surma

Hyvä ystävä,

Eduskunnan syyskausi lähti käyntiin rivakasti. Tällä viikolla on puhuttanut eläkejärjestelmän muutokset, 8-vuotiaan pikkutytön surma sekä opettajien oikeus puuttua koulukiusaamiseen.

Työeläkeputkeen jääminen pienentää eläkettä lähes 20 prosenttia

Ensimmäisessä istunnossa oli esillä eläkejärjestelmän muutokset, joissa nostettiin vuodella mahdollisuutta jäädä osa-aikaeläkkeelle ja lisäpäivien varaan. Tämä muutos on pieni osa laajempaa työurakeskustelua. Aika pienelle huomiolle on jäänyt se, että eläkeputkeen jääminen pienentää lopullista eläkettä lähes 20 prosenttia. On oikein, että pitkään työelämässä olleiden toimeentulo turvataan, jos joutuu työuransa lopulla työttömäksi. Nykyinen järjestelmä johtaa kuitenkin siihen, että yt-neuvottelujen yhteydessä putkeen pääsevät pistetään aivan varmasti ulos. Moni työkykyinen ja työhaluinen joutuu siten jäämään ennenaikaisesti eläkkeelle, joka on vielä pienempi kuin pidempään töissä olleilla. Tarvetta uudistaa järjestelmää siis on.

Lastensuojelujärjestelmää täytyy uudistaa

Tämän viikon tärkein keskustelunaihe on kuitenkin ollut lastensuojelun tilanne. Helsingissä tapahtuneen 8-vuotiaan tytön surma perhepiirissä on järkyttänyt koko Suomea. Vaikka häntä ei voida enää auttaa, niin nyt on muiden tapausten varalta selvitettävä asia perin pohjin. Korjattavaa on ainakin siinä, että tietojen tulee viranomaisten välillä kulkea nykyistä vapaammin. Myös lastensuojelun resursseihin on kiinnitettävä huomiota.

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula ehdotti erääksi ratkaisuksi lapsiperheiden hyvinvoinnin turvaamiseksi sosiaali- ja terveysministeriön hankerahoitusta netissä toimiviin matalankynnysten apupalveluihin, joista perheet voisivat hakea apua ongelmiinsa. Idea on hyvä, koska ongelmista kertominen netissä on varmasti monelle huomattavasti helpompaa kuin avun hakeminen omilla kasvoilla. Sastamalassa idea ei kuitenkaan ole uusi, vaan paikallinen kriisikeskus Tukinet on toiminut tällaisessa tarkoituksessa jo 12 vuoden ajan ja antanut henkilökohtaista apua jo yli 80 000 kertaa. Kaikki ideat lasten hyvinvoinnin turvaamiseksi ovat kuitenkin erittäin tervetulleita.

Opettajien oikeus puuttua koulukiusaamiseen

Järkyttävyydessään tämä 8-vuotiaan tytön surma on ainutlaatuinen, mutta valitettavasti ongelma on laajempi. Suomen pitää olla turvallinen paikka lapsille joka paikassa ja viranomaisilla tulee olla tiedot ja keinot puuttua riittävän nopeasti suojatakseen lasta. Keskustelu rehtorien ja opettajien mahdollisuudesta puuttua järjestyshäiriöihin jatkuu edelleen. Sylvään tapaus on johtamassa siihen, että lakiin tulee useita muutoksia. Opetusministeri on jo näyttänyt vihreää valoa työojennukselle, jälki-istunnon muuttamiselle kasvattavammaksi ja oikeuden antamiselle opettajille tutkija oppilaiden tavarat. Sen sijaan opetusministeri Jukka Gustafsson ei ole lisäämässä opettajien mahdollisuuksia puuttua koulukiusaamiseen koulumatkoilla. Sylvään rehtori Jari Andersson pitää tätä täysin välttämättömänä. Niin ajattelen myös minä ja olen jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille. Jos vastaus on kieltävä, niin lakialoite lähtee perässä käsittelyyn. On itsestään selvää, että opettajilla tulee olla oikeus puuttua kiusaamiseen koulumatkoilla ja antaa kiusaajalle myös rangaistus toiminnastaan.

Hyvää alkusyksyä toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.