Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina rikkidirektiivi, pikavipit ja Euroopan tilanne

Hyvä ystävä,

Tällä viikolla viikkoviesti käsittelee rikkidirektiiviä, pikavippejä, sekä Euroopan tilannetta.

Suomi näyttää ympäristönsuojelussa muille mallia oman hyvinvointinsa kustannuksella

Suomi oli itse aikoinaan virkamiestasolla ajamassa alas rikkipäästöjä, jonka seurauksena vuodesta 2015 lähtien Itämerelle tulee voimaan maailman tiukimmat rikkipäästövaatimukset. Säännökset eivät siis kuitenkaan koske esimerkiksi Välimerta, joten saavutettavat ympäristö- ja terveyshyödyt jäävät aivan marginaalisiksi. Lähinnä kyse on siitä, että Itämerellä näytetään mallia siitä mikä on teoriassa mahdollista ja mallina toimivat valtiot maksavat tästä kovan hinnan. Suomen vuotuisiksi kustannuksiksi on arvioitu 400-600 M€ ja teollisuuden menettämiksi työpaikoiksi on arvioitu 1000-10000 työpaikkaa.

Eduskunta vaati 5 vuoden siirtymäaikaa, jonka aikana laivakanta olisi ehtinyt uusiutua, ympäristöystävällinen LNG-järjestelmä oltaisiin voitu ottaa käyttöön ja rikkipesurien saatavuus olisi parantunut ja hinta halventunut. Valitettavasti Suomen vaatimukset menivät kuuroille korville EU:n pöydissä, joissa asian direktiivin puolesta äänesti 606 ja vastaan vain 55 edustajaa. Äänestystulosta selittää se, että Suomen lisäksi muille maille tästä ei kohdistu vastaavanlaista haittaa. Suomi on Manner-Euroopasta katsottuna erillinen saari, jonka viennistä ja tuonnista 85% liikkuu meriteitse. Ainoaksi keinoksi on jäämässä ajaminen kalliilla matalarikkisellä polttoaineella. Myös rikkipesurien käyttö olisi mahdollista, mutta kuinka moni on valmis investoimaan 15-20 M€ arvoiseen vanhaan laivaan 2-5 M€ hintaisen pesurin? Toivottavasti tästä opitaan jatkossa se, että Suomi ei voi aina olla ensimmäinen, joka ottaa käyttöön tiukimmat kriteerit ja maksaa niistä laskun.

Pikavippeihin tulossa korkokatto

Eduskunnassa on ehdotettu alle 2000 euron luottoihin 51% suuruista vuosikorkokattoa. Myös pikavippien täydellisestä kieltämisestä on ollut puhetta. Eduskuntakäsittelyssä täytyy selvittää molemmat vaihtoehdot. Ongelma ei ole varsinaisesti se, että nimellinen vuosikorko on erittäin korkea, koska kyseiset lainat eivät ole vuoden tai vuosien mittaisia, vaan ne on tarkoitus maksaa pois nopealla aikataululla. Ongelmaa ei myöskään olisi, mikäli näitä luottoja käyttäisi pääsääntöisesti maksukykyiset henkilöt tilapäisiin maksuvaikeuksiinsa, vaan ongelman muodostaa se, että tästä on tullut jo ennestään rahavaikeuksissa oleville rahanhankintakeino, jolla he syventävät omia ongelmiaan. Myös henkilöt, jotka eivät pysty ollenkaan kontrolloimaan rahojensa käyttöä, sortuvat usein pikavippeihin. Pahinta tässä on kuitenkin se, että pikavippi saattaa olla monille nuorille se ensimmäinen lähtölaukaus pitkään velkakierteeseen. Usein tämmöiset henkilöt ajautuvat pikavippikierteen kautta yhä suurempiin ja suurempiin maksuvaikeuksiin. Jos pikavipit kielletään tai niille asetetaan korkokatto, olisi varmaan hyvä käynnistää keskustelua myös siitä, tarvittaisiinko jotain tahoa, josta luottojen myöntäjät voisivat tarkistaa hakijoiden kaikki ottamansa luotot. Tällä hetkellä tällaista positiivista luottorekisteriä ei ole olemassa.

Uutisia Euroopasta

Viikolla Saksan perustuslakituomioistuin antoi suostumuksensa euromaiden kriisirahastolle, eli Euroopan vakausmekanismille (EVM) ja poisti samalla viimeisen esteen pysyvän 500 miljardin euron vakausrahaston perustamiselta. Saksan ehtona osallistumiseen on se, etteivät vastuut EVM:ssä nouse ilman parlamentin hyväksyntää. Suomen eduskunta hyväksyi pysyvän kriisirahaston kesäkuussa.

Myös Hollannissa uskotaan yhteisen Euroopan tulevaisuuteen, sillä euromyönteiset liberaalit selviytyivät vaaleissa suurimmaksi puolueeksi ja myös euromyönteinen työväenpuolue lisäsi paikkojaan. Vaalien suurimman tappion koki EU:sta eroa vaatinut oikeistopopulistinen vapauspuolue.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.