Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina liikkuva poliisi, Niinistön Ihan tavallisia asioita -kampanja sekä budjetin lähetekeskustelu

Hyvä ystävä,

Tällä viikolla viikkoviesti käsittelee liikkuvaa poliisia, tasavallan presidentti Sauli Niinistön ”Ihan tavallisia asioita” -kampanjaa sekä eduskunnassa tällä viikolla käytyä budjetin lähetekeskustelua.

Eduskunnassa viikko on mennyt budjetin lähetekeskustelun parissa

Yleisesti keskustelussa Kokoomus on puhunut kasvun merkityksestä hyvinvointipalveluiden turvaamiseksi ja Sosiaalidemokraatit ovat korostaneet ”työn ja oikeudenmukaisuuden budjettia”. Keskustelu on jäänyt kokonaisuudessaan melko laimeaksi, eikä opposition suunnalta ole tullut voimakasta haastamista budjetin suhteen. Oppositio tosin julkaisee vielä myöhemmin omat vaihtoehtobudjettinsa, joten ehkä silloin tulee enemmän konkreettisia vaihtoehtoja.

Oman liikenne- ja viestintävaliokuntani sektorilla esiin nousi puheenvuoroissa toistuvasti etenkin tiestön kunto. Tällä hetkellä tieverkostomme on jaettu ylempiasteiseen ja alempiasteiseen tieverkkoon, joista vähemmän käytössä olevan alempiasteisen tieverkoston annetaan rapautua vuosi vuodelta yhä huonompaan kuntoon, koska rahaa ei yksinkertaisesti ole riittävästi koko tieverkostosta huolehtimiseen. Tämä kehitys ei voi jatkua pitkällä aikavälillä, vaan tiemäärärahoja on jatkossa pystyttävä lisäämään, jotta saamme pidettyä ajoväylämme käyttökelpoisessa kunnossa. Keskustelun tiestön rahoitusmalleista ja koko tulevaisuuden autoilun rahoituksesta jatkaa parhaillaan käynnissä oleva Jorma Ollilan älyliikennetyöryhmän valmistelu, josta ehdotuksia tulee ensi vuoden puolella.

Hallitus esittää liikkuvan poliisin lakkauttamista – liikennevaliokunta haluaa varmistaa liikenneturvallisuuden

Tällä viikolla varmistui hallituksen esitys liikkuvan poliisin lakkauttamisesta. Lakkautuksen tarkoituksena ei ole liikkuvan poliisin työtehtävien lopettaminen, vaan hallintorakenteiden uusiminen siten, ettei sekä liikkuvalla että paikallispoliiseilla olisi molemmilla erillisiä johtoportaita, vaan että molempien toimintaan koordinoitaisiin yhdestä paikasta. Aivan oikeutetusti kritiikkiä on saanut osakseen se, pystytäänkö keskuskaupunkijohtoisen järjestelmän avulla liikenneturvallisuudesta jatkossa huolehtimaan etenkin maakuntien laita-alueilla ja säilyykö harmaan talouden valvonta nykyisellä tasollaan maanteillä. Liikennevaliokunta järjestää omana asianaan tästä asiasta kuulemisen. Liikennevaliokunnalle ei kuulu liikkuvan poliisin kohtalosta päättäminen, mutta liikenneturvallisuuden takaaminen on valiokunnan tärkeimpiä tehtäviä.

Sisäministeri Päivi Räsänen on todennut, ettei kukaan ole pystynyt esittämään mitään korvaavaa kohdetta josta säästöt otettaisiin, ilman että joudutaan puuttumaan hallinnon karsimisen lisäksi myös operatiiviseen toiminnan organisoimiseen. Säästötavoitteena on 6,4 miljoonaa euroa ja esitetty uudistus poistaisi poliisin hallintoportaasta 240 tehtävää. Tarkemmin hallituksen on tarkoitus sopia poliisin hallintouudistuksesta vielä tämän kuun aikana ja seuraavaksi asetetaan selvitysmies selvittämään poliisihallituksen ja ministeriön poliisiosaston mahdollisia päällekkäisiä toimintoja. Kaikkein vahingollisinta olisi se, jos rakenteista ei voitaisi säästää ja säästöt kohdistuisivat paikallispoliisiin kenttätoimintaan. Poliisin toimintaedellytykset on kaikissa oloissa turvattava, se on järjestäytyneen yhteiskunnan perusasia.

Ihan tavallisia asioita -kampanjan saama kritiikki ihmetyttää

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön käynnistämä ja useista eri alojen ammattilaisista koostunut työryhmä on saanut ”Ihan tavallisia asioita” -kampanjastaan yllättävän paljon negatiivista palautetta. Tämä kummastuttaa, sillä ohjeistuksia ovat olleet laatimassa henkilöt, jotka kohtaavat omissa päivätöissään kasvokkain haastavissa tilanteessa olevia nuoria ja heidän perheitään. Työryhmässä on ollut mukana ihmisiä, jotka edustavat muun muassa etsivää ja erityisnuorisotyötä, sosiaalitointa, koulua, poliisia, vammaisia, urheiluseuroja, päihdetyötä, maahanmuuttajia, eri alojen asiantuntijoita ja lääkäreitä. Samalla kun monet, etenkin vasemmalla suunnalla olevat poliitikot, kilvan haukkuvat Niinistön välittämisestä kertovaa kampanjaa, kertoi OECD Suomen sijoituksen laskeneen tuoreimmassa koulutusvertailussa enää nipin napin kymmenen joukkoon mahtuvaksi. Tulos on edelleen hyvä, mutta suunta huolestuttava. Huolestuttavaa on etenkin peruskoulun jälkeinen tilanne. Kun Irlannissa 96% siirtyy jatkamaan opiskeluja, on vastaava luku Suomessa vain 87%. Syrjäytymisestä kertoo myös se, että keskimäärin jo 4 alle 30-vuotiasta suomalaista jää joka päivä työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmin takia. Nyt ei olisi syytä arvostella välittämisestä puhuvaa kampanjaa, vaan jokaisen pohtia kuinka voi itse huolehtia ympärillään olevista ihmisistä.

Hyvää viikonloppua lähimmäistesi parissa toivottaen,
Arto Satonen

Ps. Tarjoan pullakahvit yhdessä Harri Airaksisen kanssa kahvila Aniittassa (Kauppahallissa, Tampereella) ma 24.9. klo 15-16. Tarjoan pullakahvit samassa paikassa myös 22.10. klo 13-14. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ajankohtaisista asioista!


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.