Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina palvelualoitteet, Venäjän aktiivisuus lastensuojelussa sekä Suomen sisäinen turvallisuus

Hyvä ystävä,

Tämän viikon listaviestissä asiaa palvelualoitteesta, Venäjän aktivoitumisesta lasten suojeluasioissa ja sisäisestä turvallisuudesta Tigerin ampumatapauksiin liittyen.

Palvelualoitteella voi haastaa kunnan toimintatavan

Osana palvelurakenteen uudistamista on noussut esille palvelualoite kuntatasolla. Palvelualoitteen ideana on, että järjestö tai yritys voi haastaa kunnan oman toiminnan. Esimerkiksi vanhempainyhdistys voi haastaa kunnan lasten iltapäivähoidon järjestäjänä, urheiluseura liikuntapaikkojen kunnossapidossa tai yksityinen yritys puhtaanapitopalveluissa. Kunnanvaltuusto vertailee palveluhaasteen kunnan oman toiminnan kanssa. Jos haaste osoittautuu paremmaksi tavaksi tuottaa tämä palvelu, niin valtuuston päätöksellä palvelu siirtyy kunnalta järjestölle tai yritykselle.

Tämä järjestelmä on ollut käytössä Ruotsissa. Vuonna 2007 haasteoikeus oli käytössä Ruotsissa vain kolmessa kunnassa, mutta syksyyn 2010 mennessä jo yli 30 kuntaa oli vapaaehtoisesti ottanut käyttöön haasteoikeuden. Jo silloin siellä oli jätetty noin 150 palveluhaastetta, joista 33 tapauksessa kunta siirsi toiminnon pois itseltään. Palvelualoitteen hyvä puoli on siinä, että se soveltuu kaikenkokoisiin kuntiin ja kannustaa ihmisiä oma-aloitteisesti miettimään tehokkainta tapaa tuottaa lähipalvelu.

Venäjän aktiivisuus lastensuojelussa ihmetyttää

Venäjältä ollaan toistuvasti aina ulkoministeri Sergei Lavrovia myöden arvosteltu suomalaisten viranomaisten toimintaa huoltajuuskiistoissa. Tämä arvostelu ihmetyttää, koska Suomi on järjestänyt kansainvälisesti verrattuna erittäin hyvin maahanmuuttajataustaisten lasten päivähoidon ja koulutuksen. Esimerkiksi PISA-tutkimuksessa suomalaiset maahanmuuttajalapset pärjäsivät paljon paremmin kuin useimmissa läntisen Euroopan maissa. Toki meilläkin on edelleen kehitettävää, mutta lastensuojelu kaikkineen on korkealla tasolla.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön Norjan matkalla kävi ilmi, että Venäjällä ja Norjalla on ollut samanlaisia huoltajuuskiistoja. Ehkä tämä kuvaa kulttuurieroja ja erilaista toimintatapaa. Näiden huoltajuuskiistojen saama suuri julkisuus puolestaan lienee tarkoitettu Venäjällä kotimaisiin tarpeisiin. Venäjän esittämä erillinen komissio ei kuulu suomalaiseen toimintatapaan, vaan meillä tapauskohtaisesti asiat ratkaistaan lapsen edun näkökulmasta ja virkatyönä.

Zyskowicz vaati kyselytunnilla tiukempaa otetta karkottamiseen

Ben Zyskowicz nosti kyselytunnilla esille yökerho Tigerissa kahta ihmistä ampuneen vietnamilaisen ammattirikollisen tapauksen. Tämä 38-vuotias mies on syyllistynyt useisiin vakaviin rikoksiin jo aiemmin, mm. Väkivaltarikoksiin ja huumausainerikoksiin. Suomi on päättänyt karkottaa miehen lainvoimaisella päätöksellä 2009. Päätöstä ei ole kuitenkaan voitu laittaa käytäntöön, koska Vietnam ei ole suostunut ottamaan miestä takaisin.

Karkotusasioita ratkotaan nykyään Euroopan Unionin tasolla ja Suomella ei ole luovutussopimusta Vietnamiin. Tällaisen ilmiselvän epäkohdan korjaamista ei kuitenkaan tule jättää Euroopan Unionin byrokratian rattaisiin. Vietnam on Suomen pääkehitysmaakohteita, jota siis vuosittain olemme avustaneet. Myös vuoden 2013 budjettiin sisältyy 10 miljoonan kehitysapu Suomesta Vietnamiin. Suomella olisi siten suurena kehitysauttajana Vietnamissa mahdollisuus myös kahden kesken neuvotella karkotussopimuksesta. Emme voi tyytyä siihen, että vastaanottava maa vain yksiselitteisesti kieltäytyy ottamasta rikoksiin Suomessa syyllistynyttä kansalaistaan takaisin.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen

P.S. Lähiaikoina olen tavattavissa mm. alla olevissa paikoissa. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ajankohtaisista asioista!

la 13.10. klo 9-12 Vammalan torilla
la 13.10. klo 13 Kahvila Korvassa Vesilahden S-Marketilla
la 13.10. klo 14 Tampereen keskustorilla
su 14.10. klo 14 Akaan Kahvila Korvassa
su 14.10. klo 15-16.30 Paneelissa Akaan Kinon talolla
la 20.10. klo 9-12 Vammalan torilla
la 20.10. klo 15.30 Juupajoella
la 20.10. klo 16.30 Orivedellä
ma 22.10. klo 13-14 Kahvila Aniittassa (Kauppahallissa, Tampereella)


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.