Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina langaton laajakaista, USA:n vaalit ja opposition varjobudjetit

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla viikkoviestissä asiaa langattomasta laajakaistasta, USA:n vaaleista ja opposition varjobudjeteista.

Kunnallisvaalit ovat käynnistyneet vilkkaasti. Näyttää siltä, että äänestäneitä on aiempaa enemmän. Kokoomuksella on ympäri maata hyviä ja aktiivisia ehdokkaita, jotka ovat valmiita uudistamaan Suomea. Itse olen valmis toimimaan kehittyvän Sastamalan puolesta numerolla 143. Viikonlopun kierrän vaalien merkeissä ympäri Pirkanmaata. Lista tilaisuuksista on viestin lopussa. Muotinäytös Sastamalassa Sylvään koululla sunnuntaina klo 15 on mukava tapa esitellä ehdokkaita, paikallisten vaateliikkeiden valikoimaa ja puhua politiikkaa! Tervetuloa tilaisuuksiin!

Langaton laajakaista parantaa yhteyksiä maaseudulla

Ensi vuonna meillä on käytössä 800 megahertsin taajuus, joka mahdollistaa yli 20 Mbitin yhteydet kaikkialle Suomeen. Tämä on mahtava edistysaskel erityisesti pienille taajamille, kyliin ja haja-asutusalueelle. Langattoman laajakaistan lisäksi jatketaan myös kuidun vetämisen tukemista. Langaton yhteys mahdollistaa kuitenkin kaikkialle nopeiden yhteyksien saamisen jo lähivuosina, kun kuidun tuominen joka kotiin veisi vuosikymmeniä.

800 MHz:n taajuudesta järjestetään huutokauppa, jolla arvioidaan saavan valtiolle 100 miljoonaa euroa. Huutokaupassa taajuudet jakautuvat käytännössä kahdelle tai kolmelle operaattorille. Jotta estetään duopolin muodostuminen ja mahdolliset hinnankorotukset kilpailun vähenemisen myötä, johtamani liikenne- ja viestintävaliokunta lisäsi päätökseen lausuman, jolla turvataan kova kilpailu jatkossakin. Lausuman mukaan huutokaupan vaikutuksista tehdään kilpailuvaikutusten arviointi, jonka tulokset huomioidaan kun seuraavaa tärkeää 700 megahertsin yhteyttä jaetaan vuonna 2017.

USA:n vaalit ratkeavat väittelyssä ja kriittisissä osavaltioissa

USA:ssa on marraskuun 6. päivä vaalit, joiden tulokset heijastuvat koko maailmaan. Presidentti Barack Obaman ja kuvernööri Mitt Romneyn välillä on paljon näkemyseroja erityisesti sisäpolitiikassa. Ulkopolitiikassa näkemyserot ovat pienemmät, vaikka republikaanit ovatkin vaatineet tiukempia otteita Lähi-idässä. Todennäköisesti Romneyn hallinto ei kuitenkaan ulkopoliittisesti juuri eroaisi Obaman linjauksista. Sen sijaan sisäpolitiikassa Romney olisi aivan eri linjoilla mm. ympäristöpolitiikassa, terveydenhoidossa ja verotuksessa. Ylipäätään Romney haluaa keskushallinnolle selvästi Obamaa pienempää roolia.

USA on hyvin kahtiajakautunut kansakunta. Itse asiassa vain 6 prosenttia äänestäjistä on enää epävarma valinnastaan. Sen vuoksi tärkeintä onkin molemmille osapuolille saada omat varmat tukijat käymään uurnilla. Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan ehdokkaat ovat käytännössä tasoissa. Vaalimatematiikka on kuitenkin Obaman puolella. Romneyn on käytännössä voitettava lähes kaikki kriittiset osavaltiot, kuten Floridan, Ohion, Virginian ja Michiganin osavaltiot voittaakseen vaalit. Useimmissa osavaltioissa ei edes käydä kampanjaa, koska on itsestään selvää kumpi puolue ne osavaltiot tulee voittamaan. Tähän sarjaan kuuluvat kaikki isot osavaltiot, joista New York ja Kalifornia menee hyvin todennäköisesti Obamalle ja Texas Romneylle.

Väittely on perinteisesti ollut hyvin tärkeä epävarmoille äänestäjille. Ronald Reagan nousi aikoinaan presidentiksi vakuuttamalla äänestäjät väittelyssä Jimmy Carteria vastaan. Näissäkin vaaleissa Romney kuroi Obaman etumatkan kiinni ensimmäisen väittelyn jälkeen. Toisessa väittelyssä Obama esiintyi vahvemmin. Presidentinvaalien lisäksi käydään senaatin ja edustajainhuoneen vaalit. Hyvin todennäköistä on, että kumpikaan puolue ei saa voittoa kaikissa vaaleissa, jolloin USA:ssa joudutaan vaalien jälkeenkin tekemään päätöksiä molempien puolueiden näkemyksiä yhteen sovittaen. Tämä on perinteisesti ollut USA:ssa vaikeaa ja hidastanut päätöksentekoa.

Keskustan vaihtoehtobudjetti köykäinen, Perussuomalaiset toi oman vaihtoehtonsa

Eduskunta kävi keskiviikkona jo perinteeksi muodostuneen keskustelun opposition vaihtoehtobudjeteista. Keskustelusta tuli räväkkä. Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti oli ihan tosissaan tehty, mutta Keskusta meni täysin alta riman. Keskusta ei esittänyt ainuttakaan säästökohdetta 54 miljardiin budjettiin. Lisäyksiä oli 650 miljoonan edestä kaikkien kannattamiin hyviin asioihin ja tämä ”rahoitettiin” Windfall-verolla ja konsernilainojen korkovähennysoikeuden rajoittamisella. Jälkimmäisestä kertyy Keskustan mukaan 300 miljoonaa, Perussuomalaisten mukaan 150 miljoonaa ja Valtionvarainministeriön mukaan 70 miljoonaa. Siis hyvä asia, mutta ei sillä voi nelinkertaisia menoja rahoittaa.

Perussuomalaisten varjobudjetissa oli yhdeksän hyvän ja kymmenen kauniin lisäksi selkeästi arvovalintoja, mistä se ansaitsee tunnustuksen. ALV:n nostoa he eivät tekisi, mutta palauttaisivat yrityksille kela-maksun, jolla keräisivät 925 miljoonaa euroa. Tämä kela-maksun, eli siis työllistämisveron, käyttöönotto sopisi kuitenkin erittäin huonosti tähän taloustilanteeseen, jossa kansainvälisillä markkinoilla toimivat suomalaisyritykset ilmoittavat YT-neuvotteluista lähes päivittäin. Suomalaisia työkustannuksia pitäisi pikemminkin alentaa, kuin kasvattaa. Perussuomalaiset leikkaisivat myös yritystukia 200 miljoonalla, mikä olisi myrkkyä kasvuyrityksille, start up -yrityksille ja ylipäätään koko muutoksen kourissa olevalle ICT-sektorille.

Äänestysintoa toivottaen,
Arto Satonen

Alta löytyy listausta paikoista, joissa olen tavattavissa lähiaikoina. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ajankohtaisista asioista!

la 20.10. klo 9-12 Vammalan tori
la 20.10. klo 15.30 Juupajoen keskusta
la 20.10. klo 16.30 Oriveden keskusta
su 21.10. klo 15 Muotinäytös Sylvään koululla
ma 22.10. klo 11 Ikaalisten S-Market
ma 22.10. klo 13-14 Kahvila Aniitta (Kauppahalli, Tampere)
la 27.10. klo 9-12 Vammalan tori
la 27.10. klo 13 K-Market Karamelli, Vesilahti


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.