Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina kuntavaalit ja sote-uudistus, E.ON:n päätös lähteä Suomesta sekä Sastamalan uusi liikuntahalli

Hyvä ystävä,

Tämän viikon viikkoviestissä on asiaa kuntavaaleista ja sosiaali- ja terveysuudistuksesta, E.ON:n päätöksestä lähteä Suomesta sekä Sastamalan uudesta liikuntahallista.

Kaksi päivää vaaleihin – Loppurutistuksen paikka

Tulevana sunnuntaina päätetään ketkä käyttävät valtaa Suomen valtuustoissa. Ennakkoäänestys oli kohtuullisen vilkas, mutta suurin osa äänestää kuitenkin varsinaisena vaalipäivänä. Nyt on siis viimeinen aktiivinen ponnistus vaalityössä. Vaalit voittaa se puolue ja ne ehdokkaat, jotka saavat kannattajansa liikkeelle. Nyt on siis loppurutistuksen paikka!

Vaalien aluskeskustelu on osoittanut, että ei ole sama asia kuka kunnissa valtaa käyttää. Sosiaalidemokraatit ovat viivästyttäneet sote-uudistusta ideologisella taistelulla valinnanvapautta vastaan. Kuntalaisille tärkeintä on se, että pääsee nopeasti lääkäriin ja saa laadukasta hoitoa. Toissijaista on se tuottaako palvelun kunta, sairaanhoitopiiri, järjestö vai yritys.

Suomalainen järjestelmä perustuu julkiseen sosiaali- ja terveydenhoitoon, jota täydentävät järjestöt ja yritykset. Kaikkea ei julkisen sektorin tarvitse tehdä, vaan on todella järkevää, että esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto tai Kehitysvammaisten Tuki tarjoaa palveluita omille kohderyhmilleen. Yhtälailla on tärkeää mahdollistaa pienten paikallisten hoitoyritysten toiminta. Isommat yritykset puolestaan omalla tarjonnallaan täydentävät julkista terveydenhoitoa. Nämä kaikki ovat täysin hyväksyttäviä asioista, eikä niistä kannata tehdä ideologista vastakkainasettelua.

Jotkut kunnat ovat joutuneet lääkäri- tai hoitajapulan vuoksi tilanteeseen, jossa ovat käytännössä riippuvaisia yhdestä yksityisestä toimijasta. Yksityinen monopoli nostaa väistämättä hintoja, eikä siihen pidä sen vuoksi ajautua. Avain tähän asiaan on se, että lääkärien saatavuus läpi maan turvataan. Tuenkin ministeri Paula Risikon aloittamaa ja kansanedustaja Hanna Tainion jatkamaa ajatusta siitä, että valmistuvalle lääkärille osana koulutusta sisältyy valmistumisen jälkeen vuoden työ terveyskeskuksessa. Näin saadaan riittävästi lääkäreitä myös maaseudulle.

E.ON lähtee Suomesta – mistä se kertoo?

Tämän viikon uutinen oli se, että E.ON luopuu Suomen toiminnoistaan ja pistää myyntiin osuutensa Fennovoimasta. Toivoa sopii, että tilalle tulee nopeasti ydinvoimaosaamista tuova uusi pääomistaja. Fennovoima on vakuuttanut ydinvoiman rakentamisen jatkuvan sovitussa aikataulussa. Tämä onkin välttämätöntä, jotta voidaan turvata teollisuudelle riittävän edullinen energia kansainvälisessä kilpailussa menestymiselle. Ydinvoimapäätös johti suoraan satojen miljoonien investointeihin Pohjois-Suomessa. Jos energianhinnan vuoksi esimerkiksi Tornion terästehtaan kannattavuus vaarantuu, niin vaikutukset koko Suomeen olisivat erittäin mittavat. Tämä olisi takaisku myös ympäristön näkökulmasta, koska Tornion terästehdas tekee puhtaimmin terästä koko maailmassa.

Tällä viikolla on arveltu syitä miksi E.ON lähti Suomesta, mutta jatkaa Ruotsissa. Pelkästään Saksan päätös luopua ydinvoimasta ja mittava investointitarve kotimarkkinoilla voi hyvinkin olla pääperuste. Jos takana on näkemys siitä, että Suomi ei enää ole kiinnostava markkina-alue, niin silloin asia on jo vakavampi. Suomen teollisuudesta on hävinnyt viimeisen 10 vuoden aikana 90000 työpaikkaa. Lisäksi rikkidirektiivi uhkaa vientiteollisuuden kannattavuutta lisäämällä Suomen kuljetuskustannuksia 400 miljoonalla eurolla vuosittain.

Näiden asioiden on herätettävä meidät taistelemaan perusteollisuuden puolesta ja siinä edullinen kotimainen energia on avainroolissa. Mittavaa metalliteollisuuden energiatarvetta ei hoideta tuulimyllyillä, vaan ydinvoimaa tarvitaan edelleen. Ydinvoima vaikuttaa myös koko sähkön hinnoitteluun Suomessa. Jos ydinsähköä ei ole riittävästi saatavilla, niin sähkön hinta nousee sekä teollisuudelle, että kuluttajalle. Ympäristönkään kannalta ei ole järkevää käyttää päästöttömän ydinvoiman sijasta kivihiiltä.

Varma tieto siitä, että edullista energiaa on teollisuuden tarpeisiin riittävästi saatavilla antaa positiivisen signaalin investoinneille Suomeen. Sen vuoksi on hyvin tärkeää, että nopeasti varmistetaan vireillä olevien ydinvoimahankkeiden toteutuminen. Uuden ostajan löytäminen E.ON:n osuudelle on kuitenkin markkinoiden asia. Sen sijaan kilpailukykyä parantavia uudistuksia voidaan tehdä poliittisesti.

Katainen kävi Sastamalassa ja kehui ammatillista koulutusta

Pääministeri Jyrki Katainen vieraili tiistaina Sastamalassa avaamassa SASKYn oppimiskeskuksen ja liikuntahallin. Katainen kehui SASKYn panostuksia nuorten oppimisympäristöjen kehittämiseen ja yritysyhteistyöhön. Samoin Sastamalan kaupunki sai tunnustusta pääministeriltä liikuntatilojen kehittämisestä. Ensimmäisenä valtakunnassa Sastamalassa kaupunki ja ammattikoulu yhdistivät voimansa yhteisen uuden palloiluhallin rakentamiseksi. Tällaista yhteistyötä Katainen piti valtakunnallisestikin tervetulleena päänavauksena uudistaa kuntien ja oppilaitosten välistä yhteistyötä. Kataisen päivä Pirkanmaalla jatkui tilaisuuksissa Tampereella ja Lempäälässä. Kaikissa paikoissa oli paljon väkeä tapaamassa Kataista ja henki oli hyvin positiivinen.

Hyvää vaaliviikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.