Arto Satosen viikkoviesti – vaalianalyysi

Hyvä lukija,

Kunnallisvaalit on pidetty ja omasta mielestään lähes kaikki ovat voittajia. Häviön koki kuitenkin demokratia, koska äänestysprosentti edelleen laski ja putosi jo 58 prosenttiin. Kiistaton voittaja oli Kokoomus, joka säilyi selvästi suurimpana puolueena ja ohitti myös valtuutettujen määrässä SDP:n. SDP sai jälleen torjuntavoiton säilymällä toiseksi suurimpana puolueena. Keskusta pärjäsi parhaiten suhteessa katastrofaalisiin eduskuntavaaleihin, mutta jäi silti selkeästi kolmanneksi. Perussuomalaiset lisäsivät eniten kannatustaan suhteessa edellisiin kuntavaaleihin, mutta verrattuna eduskuntavaalitulokseen olivat ylivoimaisesti suurin häviäjä. Kuntajytky jäi suutariksi.

Kokoomuksen vaalitulos oli poliittinen tilanne huomioonottaen erinomainen. Päähallituspuolueena pidimme selkeästi suurimman puolueen aseman koko valtakunnassa ja Pirkanmaalla. Kokoomus oli suurin Tampereella ja Tampereen keskusseudun kaikissa kunnissa Nokiaa lukuun ottamatta. Hieman huolestuttavaa on se, että Pirkanmaan maaseutukunnissa voitimme vain Pälkäneellä ja Sastamalassa. Sastamalassa voitto tuli äärimmäisen niukasti vain 6 äänen erolla Keskustaan.

Kokoomus menetti paikkoja kehyskunnissa, vaikka säilyikin selvästi suurimpana. Kuntauudistuskeskustelu väistämättä vaikutti tulokseen. Tämän merkitystä lisäsi vielä se, että päähallituskumppani SDP yritti antaa sellaisen kuvan, että se on lipsumassa hallituksen yhteiseltä linjalta. Tampereella demarit pelastivat vaalinsa tunnelia vastustamalla. Tämän asian osalta on hyvä muistaa, että päätökset on tehty ja rahat valtioltakin myönnetty jo ajat sitten. Ei myöskään anna hyvää kuvaa pirkanmaalaisesta edunvalvonnasta, jos emme pidä omia sopimuksiamme valtion kanssa. Muut maakunnat ottavat ilomielin 61 miljoonaa euroa omiin tiehankkeisiinsa, jos Tampere muuttaa aiempia päätöksiään. Näitä rahoja ei saada muuhun tarkoitukseen Pirkanmaalle. Toivoa sopii, että Tampereella kunnioitetaan vaalin tulosta siten, että suurimpana puolueena Kokoomus saa pormestarin paikan.

Nyt alkava valtuustokausi tulee olemaan heikon taloudellisen suhdanteen ja ikärakenteesta johtuvan kasvavan palvelutarpeen vuoksi haasteellista aikaa. Uusia toimintatapoja on otettava käyttöön monissa kunnissa ja niukkuutta jaettaessa vaikeitakin päätöksiä joudutaan tekemään. Toivoa sopii, että yli poliittisten rajojen valtuustoissa löytyy yhteinen henki kantaa vastuuta ja huolehtia kuntalaisista.

Sastamalan Kokoomuksen voitto perustui erittäin hyvään ja aktiiviseen ehdokasjoukkoon, joka oli sekä ikäjakaumaltaan, että maantieteellisesti kattava. Uusia hyviä nimiä tuli Sastamalan valtuustoon monia. Erityinen tunnustus on syytä antaa Sastamalan Kokoomusnuorten viidelle ehdokkaalle poikkeuksellisen aktiivisesta kampanjoinnista, vaikka valtuustopaikkoja ei vielä heltynytkään. Sastamalan Kokoomuksen työlle valtuustossa antaa hyvän pohjan se, että valtuutettujen joukossa on edustajia kaikista vanhoista kunnista ja tärkeimmistä taajamista.

Iso kysymys on se miten vaalin tulos heijastelee valtakunnan politiikkaan. Tätä on vielä liian aikaista arvioida, mutta varmaankin perussuomalaisten mahalasku suhteessa eduskuntavaaleihin on helpotus ainakin SDP:lle ja Keskustalle. Toivoa sopii, että SDP:stä nyt löytyy jarruttamisen sijasta rohkeutta viedä eteenpäin välttämättömiä uudistuksia palvelurakenteessa, sekä lähteä yhdessä Kokoomuksen kanssa tekemään kilpailukykyä vahvistavia uudistuksia. Uutiset työmarkkinoilta heikkenevät päivä päivältä, joten aikaa ei ole enää hukattavaksi.

Onnittelut kaikille valtuuston valituille ja kiitokset kaikille vaalityöhön osallistuneille!
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.