Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina työuran pidentäminen sekä eduskunnan välikysymykset ja äänestyskäyttäytyminen

Arvoisa lukija,

Eduskunnassa on ollut erikoinen viikko. Tavan mukaan Joulun alla on aina jotakin hässäkkää, mutta nyt mittasuhteet olivat tavallista suuremmat. Perussuomalaiset ja Vasenryhmä lähtivät viivyttämään Euroopan Unionin talouskurisopimuksen käsittelyä yömyöhään torstaina ja asiaa jatkettiin myös perjantaina. Hallituspuolueet ja Keskusta palauttivat kuitenkin järjestyksen äänestyttämällä asian nopeasta käsittelystä. Harmittavinta on, että päätöksentekomenettely nousi itse asiaa suuremmaksi. Kyse on kuitenkin merkittävästä sopimuksesta, jolla Euroopan Unionille tulee keinot laittaa talouttaan huonosti hoitaneet maat järjestykseen. Tämä oli alkuperäisenkin EMU-sopimuksen ajatus, mutta siitä on tunnetuin seurauksin livetty. Pienelle maalle kuten Suomelle on hyvin tärkeää, että yhteisesti sovituista säännöistä pidetään kiinni. Sen vuoksi tämä sopimus on erittäin tarpeellinen.

Keskusta toivoo hallituksen jatkavan vaalikauden loppuun

Tämän syksyn yllättävimmän poliittisen kannanoton esitti Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, joka toivoi nykyisen hallituksen jatkavan vaalikauden loppuun. Tämä on poikkeuksellista puhetta oppositiopuolueen johtajalta. Keskusta on jatkuvasti yrittänyt kaataa hallitusta välikysymyksillään, mutta Sipilän mukaan näitä tehtaillaan vaan huomion kiinnittämiseksi kulloiseenkin asiaan!

Sipilän lausuntoa ei pidä kuitenkaan täysin tuomita. Oppositiojohtaja on aivan oikein tullut siihen tulokseen, että Suomi tarvitsee nyt merkittäviä talousuudistuksia. Tähän ei tarvita nyt poliittista kriisiä uusine vaaleineen, vaan konkreettisia kilpailukykyä edistäviä päätöksiä. Kokonaisuuden kannalta on siten varmasti parasta, että nykyinen hallitus jatkaa ja kantaa vastuun. Joku irvileuka voisi tosin todeta senkin, että Sipilä samalla antoi ymmärtää, että Keskustalla itsellään ei ole mitään eväitä hallitukseen tarjottavaksi.

Häkämies vaatii työviikon pidentämistä – mitä sinä olet mieltä?

EK:n uusi toimitusjohtaja Jyri Häkämies esitti tiistaina työviikon pidentämistä vastauksena Suomen kilpailukykyongelmiin ja julkisen talouden haasteisiin. Häkämiehen mukaan työajan pidennys nykyisestä 36-37 tunnista kahdella tunnilla olisi hyvä vaihtoehto sen sijaan, että hallitus joutuu tekemään Suomen Pankin vaatiman miljardisopeutuksen AAA-luottoluokituksen pitääkseen. Jos tuo miljardisopeutus tehdään, niin se tarkoittaa lisää veronkorotuksia ja uusia leikkauksia kaikille hallinnonaloille.

Viime aikoina on keskusteltu myös maltillisesta palkkaratkaisusta, jopa nollalinjasta. Jos palkkoja korotetaan inflaatiota vähemmän, niin ostovoima pienenee. Tämä merkitsee ongelmia kaupalle ja muille kotimaisille palvelusektoreille. Jos kilpailukykyä parannettaisiin työaikaa lisäämällä, niin se mahdollistaisi inflaatiota korkeammat palkankorotukset. Silloin palkka tehtyä työtuntia kohden olisi nykyistä alempi, mutta kokonaispalkka nykyistä suurempi.

Hallitus on jo tehnyt 2,5 miljardin sopeutuspaketin, mikä nosti veroja ja leikkasi menoja. ALV nostettiin 24 prosenttiin ja korkeimmille ansiotuloille tuli ylimääräinen vero. Leikkauksia kohdistui mm. oppilaitosten aloituspaikkoihin, puolustusvoimiin, maatalouden tukiin ja kuntien valtionosuuksiin. Jos lisäleikkauksiin joudutaan, niin myös ne tulevat väistämättä kohdistumaan meille kaikille tärkeisiin palveluihin.

Nyt on siis valittava verojen korotusten, lisäleikkausten tai työn määrän lisäämisen väliltä? Tämä on iso kysymys ja kumpikaan ratkaisu ei ole helppo. Mielelläni kuulen mielipiteesi siitä onko järkevää turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus työn määrää lisäämällä vai onko viisaampaa tinkiä palveluista ja yhteiskunnan maksamista etuisuuksista?

Huomenna la 15.12. tähän kysymykseen voi vastata ja palautetta antaa myös paikanpäällä. Olen ensin aamulla klo 9-10.30 Vammalan torilla ja sen jälkeen Linkosuon kahviloissa klo 11.30-12.30 Kauppakeskus Elossa, klo 13-14 Koskikeskuksessa ja klo 14.30-15.30 Ideaparkissa.

Hyvää viikonloppua,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.