Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina kasvuennusteet, STX Finland ja maanpuolustus

Arvoisa lukija,

Vuosi alkaa olla pulkassa ja on aika rauhoittua jouluun. Tämä on vuoden viimeinen listaviesti ja palataan asiaan tammikuulla. Eduskunnan istuntokausi alkaa helmikuun alussa, mutta politiikassa tapahtuu läpi tammikuun. Itse pidän lomaa loppiaiseen asti ja sen jälkeen aika jakautuu Helsingin kokousten ja Pirkanmaalla kiertämisen välillä.

Kiitokset viime viikon viestiin tulleesta suuresta määrästä vastauksia. Ylivoimainen enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että tässä tilanteessa paras keino tasapainottaa taloutta olisi työajan lisääminen. Jos tasapainotus tehdään työajan pidentämisen kautta, niin se mahdollistaa myös vähintään inflaation tasoiset palkankorotukset. Tämä pitäisi kotimaisen ostovoiman iskussa ja helpottaisi palvelualojen työllisyyttä. Asiassa on myös sosiaalinen puolensa: Taloudellisesti tiukalla olevien perheiden on helpompi lisätä työaikaa, kuin tinkiä tuloista.

Viimeisessä listaviestissä vielä kerran ajankohtainen päivitys taloudesta, sekä asiaa telakkatuesta ja uunituoreesta hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta.

VM ennustaa 0,5 prosentin kasvua vuodelle 2013

Valtionvarainministeriön tuore talousennuste tuli ulos eilen. Luvut olivat karut. Tämä vuosi menee nollakasvulla, budjetin alijäämä on 6,1 miljardia, vienti laski 1,7 prosenttia ja viennin osuus bruttokansantuotteesta putosi alle 40 prosentin. Tulevalle vuodelle kasvuennuste on 0,5 ja vuodelle 2014 1,7 prosenttia. Työttömyyden ennustetaan nousevan yli 8 prosentin.

Mitä nämä luvut kertovat? Normaalitilanteessa talouden pitäisi kasvaa 2-3 prosenttia, jotta työllisyys pysyisi ennallaan. Viennin osuuden pitäisi olla 50 prosenttia, jotta saisimme talouteemme riittävästi rahaa ulkomailta. Valtion velan nousu suhteessa bruttokansantuotteeseen pitäisi saada taitettua tai vähintään pidettynä samana. Jos talouskasvu on 0,5 prosenttia, niin lisävelkaantumisen vara on hyvin pieni. Lopputulos on se, että edessä ovat kilpailukykyä edistävät ja työn tarjontaa lisäävät talousuudistukset. Mitä paremmin nämä kyetään tekemään, sitä vähemmän joudutaan AAA-luottoluokituksen säilyttämiseksi leikkaamaan menoja ja korottamaan veroja.

Valtio antaa innovaatiotukea risteilijälle

STX Finlandin miljardin laivatilauksen varmistaminen Suomeen on työllisyyden kannalta erittäin tärkeää. Laskentatavasta riippumatta puhutaan tuhansista suomalaisista työpaikoista. Telakalla tehtävien töiden lisäksi on hyvin tärkeää varmistaa laivanrakentamiseen keskittyneiden suomalaisten alihankintatyritysten töiden saanti. Tämä ei koske pelkästään Varsinais-Suomea, vaan myös Pirkanmaalla on vähintäänkin satoja työpaikkoja telakkateollisuuden alihankinnassa.

Valitettavasti laivanrakennusbisnes on kuitenkin kaikkea muuta kuin vapaata markkinataloutta. Tilannetta kuvaa hyvin se, että STX Finland pyysi valtiota pääomittamaan yhtiötä, jotta yhtiö vahvistuisi sen verran, että Finnvera voi myöntää sille takauksen! Kaiken lisäksi on uutisoitu emoyhtiö STX:n taloudellisista vaikeuksissa ja mahdollisista myyntiaikaista eri puolilla maailmaa. Suomen valtio ei ole vuosikymmeniin pääomittanut ainuttakaan yhtiötä. Kyse ei ole siis vain tästä ratkaisusta, vaan isommasta periaatteesta. Liiketoiminta ei voi mennä siihen, että lähes kaikki riski on ulkoistettu valtioille. Jos näin tehdään yhdellä alalla, niin miksi sitten samaa ei tehtäisi muilla aloilla?

Valtion tänään tekemä ratkaisu myöntää risteilijälle 44 miljoonaa innovaatiotukea todennäköisesti tuo tilauksen Suomeen. Samalla varmistetaan se, että tästä ei synny ennakkotapausta, joka johtaisi valtion pääomittamiseen myös muilla aloilla. Se ei olisi kestävää talouden hoitoa, eikä veronmaksajien rahoilla voida sellaiseen riskinottoon lähteä.

Pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen selonteon lähtökohta

Ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta nousee päällimmäisenä esille pohjoismaisen puolustusyhteistyön vahvistaminen. Suomi on myös aktiivinen puolustusyhteistyössä Euroopan Unionin tasolla. Nato-jäsenyyttä ei haeta, mutta ovi hakemiselle pidetään auki. Linjaus on tältä osin hallitusohjelman mukainen. Rohkeampikin tässä asiassa voisi olla, mutta puolueiden selvä enemmistö Suomessa ei ole tällä hetkellä Nato-jäsenyyteen valmis.

Tärkein asia uskottavan kotimaisen puolustuksen takaamisessa on määrärahataso. Puolustushallinto esittää määrärahojen korotustarpeeksi 50 miljoonaa euroa vuoden 2015 jälkeen ja portaittaisia korotuksia vuoteen 2020 asti. Asian ratkaisu jää kuitenkin seuraavalle hallitukselle. Määrärahojen korottaminen on välttämätöntä uskottavan puolustuksen takaamiseksi, koska merkittäviä asehankintoja kohdistuu näihin vuosiin.

Selonteossa on muutama kappale myös kyberturvallisuudesta. Nettisivujen ja tietoverkkojen toimivuutta uhkaavat hyökkäykset yrityksiä vastaan ovat jokapäiväisiä ja niitä torjutaan esimerkiksi erilaisilla palomuureilla ja viruksentorjuntaohjelmilla. Valtion käynnistämä kyberhyökkäys on kuitenkin aivan toista tasoa. Esimerkiksi Iranin ydinohjelmaa onnistuttiin viivästyttämään vuosilla onnistuneen kyberhyökkäyksen ansiosta. Jatkossa tuskin yhtään merkittävää sotaa aloitetaan ilman kyberhyökkäystä. Sen vuoksi kyberturvallisuuden edelläkävijyys on tärkeää myös Suomen turvallisuuden takaamiseksi ja tämä on selonteossa huomioitu.

Kiitokset kuluneesta vuodesta, rauhaisaa Joulun aikaa ja hyvää vuotta 2013,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.