Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina EU:n budjetti, teollisuuden rakennemuutokset ja metsätilamaksu

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viestissä eduskunnan kiireisen viikon kuulumiset. Asiaa Euroopan Unionin rahoituskehyksestä, teollisuuden tilaa käsitelleestä välikysymyskeskustelusta, sekä puheeksi nousseesta metsätilamaksusta.

EU-rahoitusneuvotteluista hyvä tulos

Suomen saama neuvottelutulos EU:n rahoitusneuvotteluista oli hyvä. Tärkeimmät tavoitteet saavutettiin ja kokonaisuus on hyväksyttävissä.

Tässä vielä keskeiset perustelut miksi pidän neuvottelutulosta hyvänä:

1. EU:n budjetti pienenee, Suomen nettomaksuosuus ( 0,31 %/ bkt ) on kohtuullinen ja yhteensopiva meihin rinnastettavien EU ja ETA-maiden kanssa.

2. Maatalouden toiminta edellytykset turvattiin, maaseudun kehittämisrahoituksessa Suomen saama osuus nousee 2,3 prosentista 2,5 prosenttiin. MTK:n mukaan saavutettiin enemmän kuin torjuntavoitto. Positiivisempi lausunto etujärjestöltä kuin koskaan ennen.

3. Alue- ja rakennetuissa pidettiin lähes nykyinen taso. Itä- ja Pohjois-Suomelle tärkeät EU-tuet pysyvät 30 eurossa / asukas, vaikka Suomen köyhimmät alueet eivät EU-tasolla mahdu 100 köyhimmän alueen joukkoon. Taso alenee 5 euroa/ asukas.

4. Lisää rahaa tutkimukseen, kilpailukykyyn ja työllisyyteen. Suomi hyötyy tästä linjauksesta.

Teollisuudessa rakennemuutos – työmarkkinajärjestöjen toimittava

Viikon kovin keskustelu eduskunnassa käytiin Perussuomalaisten välikysymyksestä Suomen teollisuuden tilasta, jossa lisäksi oli erityiskysymyksenä STX. Kokoomuksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kiteytti opposition halun pääomittaa vaikeuksissa olevaa STXää seuraavasti: Perussuomalaiset ovat valmiita siihen, että korealainen kapitalisti saa voitot, mutta mahdolliset tappiot sosialisoidaan suomalaisille veronmaksajille! Kokonaan toinen asia on se, että Suomessa toimivan meriklusterin osaamista on jatkossakin edesautettava menestymään. Liiketoimintamahdollisuuksia on risteilijöiden lisäksi offshore-liiketoiminnassa, arktisessa osaamisessa ja koko pitkälle kehittyneessä alihankintaverkostossa.

Surullinen uutinen työmarkkinakentästä saatiin samana päivänä. Järjestöiltä ei tullut mitään esityksiä työuran pidentämiseksi tai maltillisen palkkaratkaisun aikaansaamiseksi. Järjestöt keskittyvät edelleen 3 päivän koulutuskiistan ratkaisuun, joka presidentti Martti Ahtisaaren sanoin on aivan näpertelyä isojen asioiden rinnalla. Metsä ja metalliteollisuudesta on neljässä vuodessa hävinnyt 65 000 työpaikkaa. Jäljellä olevien turvaamiseksi ja uusien investointien saamiseksi Suomeen on sekä alennettava yksikkötyökustannuksia, että uudistettava yritysverotusta.

Pidin välikysymyskeskustelussa Kokoomuksen ryhmäpuheen.

Metsätilamaksu ei ole ratkaisu puukaupan ongelmiin

Tällä viikolla pidetyssä metsäalan seminaarissa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja työministeri Lauri Ihalainen liputtivat metsämaksun puolesta. Kyseessä olisi maksu, jonka saisi takaisin myydessään puita. Samaa mallia on esittänyt myös metsäteollisuus.

Kokoomus irtisanoutui tästä ehdotuksesta sekä ryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon haastattelussa Maaseudun Tulevaisuudessa, että varapuheenjohtaja Janne Sankelon ja minun lähettämässä tiedotteessa. Puukauppa toimii nykyisellään varsin hyvin ja takavuosilta tiedämme uudistusten vain helposti sotkevan markkinoita. Pysyvästi puukauppaa edistäisi metsätilojen sukupolvenvaihdosten edistäminen ja tilarakenteen suurentuminen. Yhä useammalle kaupunkilaisomistajalle metsätuloilla on vain rajallinen merkitys ja siksi kauppoja tehdään epäsäännöllisesti. Osaltaan myös metsänomistajien korkea keski-ikä jarruttaa myyntiä. Metsätilamaksu ei kuitenkaan ole ratkaisu näihin ongelmiin.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.