Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina koulutusvienti, turkistarhaus ja Trafin kilpailutus

Arvoisa lukija,

Tämä viikko on eduskunnassa ollut tyyntä myrskyn edellä. Ensi viikon torstaina on hallituksen puoliväliriihi ja sieltä odotetaan vastauksia valtion talouden tasapainottamiseen, kilpailukyvyn edistämiseen ja kestävyysvajeen kiinnikuromiseen. Palataan näihin asioihin viikon kuluttua. Tässä viestissä tällä viikolla esillä olleet asiat ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista, turkistarhauksen kieltoa vaativasta kansalaisaloitteesta, sekä Trafin huomiota herättäneestä kilpailuttamisesta, jossa työtä siirtyi Sodankylästä Espanjaan.

Koulutusvientiin vauhtia

Eduskunnassa oli eilen käsittelyssä minun lakialoitteeni lukukausimaksujen säätämisestä EU/ ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille, jonka on allekirjoittanut 117 kansanedustajaa kuudesta puolueesta. Aloitteen ideana on kokeilemalla löytää taso, jolla suomalainen korkeakoulutus menee kaupaksi ja saadaan korkeakouluille lisätuloa. Suomeen töihin jäävät ulkomaalaiset voivat jälkikäteen 5 vuodessa vähentää maksamansa maksut. Koska aloitteessa on yli 100 allekirjoittajaa, niin se menee sivistysvaliokunnan käsittelyyn ja todennäköisesti ministeriöön lausunnolle.

Tämä asia on saatava eteenpäin pian, sillä koulutusmarkkinat kasvavat maailmalla rajusti. Vuonna 2000 2,1 miljoonaa nuorta opiskeli oman maansa ulkopuolella ja v. 2009 tämä luku oli jo 3,7 miljoonaa. Potentiaalisia asiakkaita suomalaiselle korkeakouluille on erityisesti Venäjällä, Kiinassa, Intiassa ja muissa Aasian kasvavissa talouksissa.

Lähetekeskustelussa suurin osa edustajista puolsi lakialoitetta. Vihreiden ja Vasemmistoliiton riveistä sen sijaan sitä arvosteltiin rajusti. Erikoisimmat perustelut olivat ne laskelmat, joissa väitettiin nykyjärjestelmänkin olevan lähes kannattavaa, kun mukaan lasketaan opiskelijoiden maksamat vuokrat, ruoka ja muut elinkustannukset. Vastustajilta oli jäänyt huomaamatta, että myös lukukausimaksun maksava opiskelija asuu, syö ja käyttää rahaa elinkustannuksiin. Tanskassa maksut otettiin käyttöön v. 2006. Aluksi opiskelijamäärät jonkin verran laskivat, mutta jo 2009/2010 ne ovat palautuneet lähes ennalleen, joten koulutuksesta on oikeasti tehty vientituote!

Suomalaisen järjestelmän suurin järjettömyys tällä hetkellä on se, että rahaa ei voi ottaa edes niiltä, jotka sitä tarjoavat. Amerikkalainen yliopisto olisi ostanut Helsingin yliopistolta koulutusta omille opiskelijoilleen lukukauden ajan ja maksanut siitä 7000 euroa/opiskelija. Kauppoja ei voitu tehdä, kun ei ole oikeutta ottaa opinnoista niin kovaa hintaa! Huittisten SAMK puolestaan tarjoaa tradenomikoulutusta etätutkintona, jonka voi suorittaa mistä tahansa mistä nettiyhteydet pelaavat. Rahaa ei kuitenkaan voi ottaa esimerkiksi amerikansuomalaiselta opiskelijalta, koska ammattikorkeakoulun perustutkintoa ei saa myydä. Tähän on pakko saada muutos.

Turkistarhauksen puolesta ja vastaan – kampanja kiihtyy

Kävin tutustumassa viime maanantaina turkistarhoihin Kokkolassa ja Kalajoella. Oli lähdettävä sinne asti, koska Tauno Virtasen tuleva tarha Sastamalassa ei ole vielä toiminnassa. Turkistarhaus on isoa liiketoimintaa. Vienti on nyt 400 miljoonaa vuodessa, suorat verotulot kymmeniä miljoonia ja ala työllistää tuhansia. Erityisesti Keski-Pohjanmaalla turkistarhaus on monille hyvin tärkeä elinkeino ja kunnille verotulon lähde. Eläinten hoito on suomalaisilla turkistarhoilla hoidettu kansainvälisesti verrattuna hyvin. Jos turkistarhaus kiellettäisiin vain Suomessa, niin tarhaus siirtyisi väljemmän säännöstön ja heikomman valvonnan maihin. Häviäjinä olisivat suomalaiset tarhaajat, veronmaksajat ja eläimet.

Kansalaisaloite tulee eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa ja sen jälkeen se menee ainakin maa- ja metsätalousvaliokuntaan, sekä perustuslakivaliokuntaan. Aloitteen käsittelyssä kuullaan perusteellisesti sekä puolustajia, että vastustajia. Tapasin itsekin Animalian edustajia, koska halusin kuulla myös heidän näkemyksiään. Oma näkemykseni ei kuitenkaan tapaamisen perusteella muuttunut. Olen turkistarhauksen jatkamisen kannalla.

Trafin kilpailutus meni poskelleen – työtä siirtyy Espanjaan

Trafi kilpailutti omaa puhelinvaihdetta ja neuvontaansa. Voittajaksi tuli suomalainen yritys, joka toimii Espanjasta käsin suomalaisella työvoimalla, mutta espanjalaisilla työehdoilla. Kilpailun hävinnyt sodankyläläinen yritys joutuu irtisanomaan henkilökuntaansa.

Tästä episodista on opittava kaksi asiaa. Kilpailutus on jatkossa hoidettava paremmin, jotta viranomaistoimintaa tai siihen läheisesti liittyvää toimintaa ei jatkossa anneta mennä ulkomaille. Toisaalta on myös herättävä siihen tosiasiaan, että Suomen kilpailukyky alkaa olla heikko. Valtion töiden osalta voimme poliittisesti säädellä EU-säännösten puitteissa kilpailutusta, mutta yksityinen työ menee sinne, missä se on kannattavinta tehdä. Toivottavasti tämä surkea tapaus osaltaan vaikuttaa siihen, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt heräisivät tunnustamaan sen tosiasian, että suomalaisen työn kilpailukykyä on nyt parannettava yksikkötyökustannukset kurissa pitämällä.
Hyvää viikonloppua,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.