Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina liikennehankkeet, opettajien oikeuden sekä sosiaali- ja terveysuudistus

Arvoisa lukija,

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on riittänyt tällekin viikolle. Tämä viikkoviesti pureutuu asioiden taustoihin koskien erityisesti liikennettä, opettajan oikeuksia sekä sosiaali- ja terveysuudistusta.

Liikennehankkeet suunnitellusti eteenpäin – hieman lisärahaa perustienpitoon

Liikenneviraston pääjohtajan Juhani Tervalan eron yhteydessä pinnalle nousi liikennehankkeiden rahoitusvaje. Nyt kehysriihessä tätä vajetta paikattiin 113 miljoonalla vuodelle 2014 ja 58 miljoonalla vuodelle 2015. Tämä takaa sen, että kaikki suunnitellut hankkeet voidaan tällä kaudella aloittaa. Erityisen tärkeää tämä on Turku-Pori tien kannalta, jossa viivästyminen johtaisi ympäristöluvan vanhenemiseen. Pirkanmaalle tärkeää on Riihimäen kolmiraiteen toteutuminen pikaisesti, koska se mahdollistaa periaatteessa Allegro-yhteyden Tampereelta Pietariin. Liikenne tulee alkamaan IC-tasoisella yhteydellä Tampere-Lahti, jonka aikataulut on integroitu Allegroon.

Perustienpitoon tehdään 10-15 miljoonan euron vuotuinen korotus, jolla varaudutaan mittojen ja massojen korottamiseen. Tämä korottaminen on viisainta toteuttaa Ruotsin tavoin ensin valikoiduille reiteille, jotta varmistetaan teiden ja siltojen kestävyys. Samoin voidaan nykyisen kaluston maksimipainoja nostaa 60 tonnista 64 tonniin. Näiden muutosten tarkoituksena on pitää kurissa logistiset kustannukset, joita uhkaa rikkidirektiivin käyttöönotto.

Opettajan oikeuksia selkeytettävä

Helsinkiläisen opettajan Antti Korhosen erottaminen on aiheuttanut hurjan myötätuntoaallon ja samalla keskustelun opettajien vallankäyttöoikeuksista. On hyvin ymmärrettävää, että potkujen saaminen niskuroivan oppilaan poistamisesta ruokalasta on vastoin oikeudentajuamme. Niin on myös minun, sikäli kun asia on siten, kuin se on julkisuudessa esitetty.

Tämä yksittäistapaus on merkittävä, koska sen lopputulos väistämättä vaikuttaa muiden opettajien toimintatapaan. Jos ongelmatilanteihin puuttumisesta voi menettää työnsä, niin se kannustaa katsomaan sivusta. Opettajat tarvitsevatkin selvät säännöt sille, miten ja missä kulkee voimankäytön raja. Opettajilla on oltava keinot pitää työrauha koulussa. Yksittäiset häiriköt eivät saa estää muita oppimasta. Juuri tämän vuoksi eduskunnan tulee lisätä uuteen lakiin myös oikeus erottaa rehtorin päätöksellä 3 päiväksi koulun työrauhaa ja turvallisuutta uhkaava oppilas. Lakiesitys koulujen työrauhan turvaamisesta tulee eduskuntaan kahdessa viikossa.

Opettajien oikeuksien lisäksi huomiota tulee kiinnittää myös vanhempien vastuullisuuteen. Liian usein opettaja on tilanteessa, jossa vanhempi kyseenalaistaa opettajan lapselle antaman rangaistuksen. Opettajan kunnioituksen lisääminen on tärkeää myös vanhempien keskuudessa.

Sosiaali- ja terveysuudistuksessa päätöksenteon aika

Kuntarakennelaki oli jo eduskunnassa lähetekeskustelussa keskiviikkona. Kunnilla on aikaa kesään 2014 ottaa kantaa suuntautumiseensa. Oikeuskanslerin kannanoton mukaisesti sote-uudistuksen peruslinjat on oltava tiedossa ennen kuin kuntia voidaan velvoittaa ottamaan kantaa. Sen vuoksi sote-uudistuksen väliraportti on ajoitettu kesäkuun loppuun, mutta ratkaisua keskeisiin kysymyksiin haetaan jo toukokuun puoliväliin mennessä. Eduskunta käsittelee kuntarakennelain ennen kesälomia, joten sote-uudistuksella alkaa olla kiire.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.