Arto Satosen viikkoviesti – sote-uudistus

Arvoisa lukija,

Hallitus on tänään julkistanut sote-uudistuksen linjaukset. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla työtä tehnyt ryhmä ratkaisi nyt jo useita vaalikausia valmistellun sote-uudistuksen. Eduskunta keskustelee asiasta 16.5. pääministeri Jyrki Kataisen ilmoituksen pohjalta. Metropolialueen osalta päätökset tehdään erikseen myöhemmin.

Valtakunnallisen sote-uudistuksen tarve on kiistaton. Jonotusajat terveyskeskuksiin ovat monilla paikkakunnilla liian pitkät, hoitoketjuissa on liikaa päällekkäisyyksiä ja kuntien taloudellinen tilanne on vaikea. Nyt toteutettava uudistus poistaa raja-aidat sosiaalitoimen, perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon väliltä.

Sairaanhoitopiirien toiminta loppuu 2016 lopussa ja uudet sote-piirit, joita on 25-30 aloittavat 2017 alusta. Yliopistolliset sairaalat hoitavat vaativinta hoitoa nykyiseen tapaan. Uuden mallin perusidea on vastuukuntamalli. Pirkanmaalla käytännössä Tampere toimii vastuukuntana erikoissairaanhoidossa.

Nykyisten aluesairaaloiden ympärille saattaa muodostua omia sote-alueita, jos alueen kunnat pystyvät muodostamaan yli 50000 asukkaan alueen. Tämä asettaa aluesairaaloiden käyttäjäkunnat ison haasteen eteen ja keskinäiset neuvottelut tulevat ratkaisemaan onko Tampereen lisäksi muilla alueilla Pirkanmaalla edellytyksiä hakea vuoden 2014 lopulla omaa sote-aluetta valtioneuvostolta. Joka tapauksessa aluesairaaloiden osaaminen ja tilat on kehyspäätöksen mukaisesti tarkoitus hyödyntää.

Tampereen keskusseudun ulkopuolella olevilla yli 20000 asukkaan pirkanmaalaisten kunnilla, kuten Sastamalalla ja Valkeakoskella on oikeus järjestää itselleen ja niiden kanssa yhteistyössä toimiville pienemmille kunnille sosiaali- ja terveyskeskuspalvelut. Näille kunnille voidaan antaa lupa myös joidenkin erikoissairaanhoidon palvelujen järjestämiseen, vaikka niillä ei olisikaan omaa sote-aluetta. Alle 20000 asukkaiden kunnat eivät järjestä palveluita itsenäisesti. Tämä linjaus tulee jo aiemmin voimassa olleesta Paras-lainsäädännöstä.

Tampereen keskusseudulla olevien yli 20000 asukkaiden kuntien oikeus järjestää itsenäisesti sosiaali- ja terveyspalveluja riippuu siitä minkälaiseen lopputulokseen kuntajakoselvityksen jälkeen alueella päädytään.

Kuten jo tästäkin näkyy, asiaan liittyy lukemattomia yksityiskohtia. Täältä löydät linkin Orpon työryhmän 11-sivuiseen paperiin, josta voit lukea kaikki linjaukset tarkalleen.

Hyvää helatorstaita,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.