Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina lisätalousarvio, Kemijoen monitoimiallas sekä turkistarhaus

Hyvä lukija,

Tällä viikolla hallitus on sopinut kuluvan vuoden ensimmäisestä lisätalousarviosta. Lisätalousarvion lisäksi käsittelen tässä viestissä Lapin vierailulla esille ottamaani Kemijoen monitoimiallasta sekä turkistarhausta.

Lisätalousarvio

Lisätalousarvion suurimmat suurimat määrärahojen korotukset kohdistuivat telakka- ja meriteollisuuden toimintaedellytysten parantamiseen sekä aloittavien yritysten tukemiseen. Liikennehankkeista lisää rahaa tuli Valtatie 8:n perusparannukseen. Ikävimpiä uutisia lisäbudjetin yhteydessä oli se, että verotulojen arvioitu kertymä tippuu aiemmasta arviosta 249 miljoonaa euroa. Lisäbudjetin nettomääräinen vähennys on kokonaisuudessaan 122 miljoonaa euroa ja määrärahojen nettolisäys 132 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että valtion velkaantuminen nousee tämän vuoden osalta 7,8 miljardiin euroon ja velan kokonaismäärä vuoden loppuun mennessä 92 miljardiin euroon.

Pirkanmaan näkökulmasta positiivista oli se, että Pirkanmaalle saatiin äkillisten rakennemuutosten vaikutusten lieventämiseen lisärahaa Pirkanmaan liiton ja ELY-keskusten jaettavaksi yhteensä 1 350 000 euroa. Rahoilla on tarkoitus tukea etenkin yritysten investointi- ja kehittämishankkeita, jotka johtavat uusien pysyvien työpaikkojen syntymiseen.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen lisätalousarvioista voit lukea täältä ja tarkemmin varsinaiseen talousarvioon tutustua täällä.

Kemijoen monitoimiallas

Tällä viikolla tein keskiviikkoiltana pikareissun Rovaniemelle yhdessä Lapin kansanedustaja Heikki Autton sekä Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelon kanssa. Rovaniemellä juhlittiin Rovaniemen Kokoomuksen 90-vuotista taivalta. Tilaisuuden yhteydessä otimme yhdessä esiin myös Kemijoki Oy:n suunnitelman Kemijoen monitoimialtaasta, jota kannatamme vahvasti. Paikallisten hyötyjen lisäksi tällä kotimaisen ja päästöttömän vesivoiman lisärakentamisella olisi myös valtakunnallisia etuja, koska se toisi uutta säätötehoa noin 300 MW. Tämä vastaisi n. 15% Suomen vuorokausisäädön tarpeesta, jota tarvitsemme lisää etenkin tuulivoiman lisääntymisen vuoksi. Hanke parantaisi myös Suomen energiaomavaraisuutta, joka on tärkeää sekä taloudellisesti että kriisitilanteisiin varautumisen näkökulmasta. Lisäksi hanke auttaisi myös tulviin varautumisessa ja voisi eri arvioiden mukaan säästää jopa 1300 rakennusta vahingoilta, mikäli Kemijoki tulvisi kunnolla.

Turkistarhaus

Kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämisestä on nyt maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyssä. Eilen pidettiin harvinainen julkinen kuuleminen asiasta. Paikalla oli sekä aloitteen allekirjoittajia ja puolustajia, että turkistarhaajia ja turkistarhauselinkeinon puolustajia. Mielipiteet ja näkemykset erosivat toisistaan jyrkästi. Maa- ja metsätalousvaliokunta laatii asiasta mietinnön, minkä jälkeen asia käsitellään suuressa salissa ja sitten äänestetään. Itse olen turkistarhauksen jatkamisen puolella. Asiantuntijoiden lausunnoista eniten mieleen jäi kannanotto, jossa oltiin lakkauttamisen kannalla, mutta samalla huolissaan tarhaajien ja alan työntekijöiden kohtalosta. Ratkaisuehdotuskin oli valmiina: Valtio hoitaa! Niinpä ja sähkökin tulee töpselistä…

Ystävällisin terveisin,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.