Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Niinistön puhe Kultarannassa sekä kuntauudistus

Arvoisa lukija,

Eduskunnan kevät on tulossa päätökseen, vaikka kuntarakennelain käsittely jatkuukin vielä keskiviikkona Juhannuksen jälkeen. Tämä on tämän kevään viimeinen kirje, palaan näissä merkeissä asiaan elokuussa, kun budjettia valmistellaan. Tämä viesti keskittyy Tasavallan Presidentin Sauli Niinistön esille ottamiin asioihin Kultarannassa. Lisäksi viestin lopussa lyhyt päivitys sote- / kuntauudistukseen.

Presidentillä erinomaisia huomioita

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö tuli puhemiehenä toimiessaan tunnetuksi unilukkarin roolistaan. Niinistön tapa herätellä kansakuntaa jatkuu myös presidenttinä. Hänellä on poikkeuksellinen kyky tehdä oivalluksia ja kertoa niistä kansankielellä.

Niinistön Kultarannan puheessa oli useita ajatuksia, joita sietää pohtia. Ohessa niistä siten, kuin ne itse ymmärsin:

– Raha tai velan ottaminen ei ole enää talouspolitiikkaa vaan valtapolitiikkaa

Presidentti kiteytti taloudellisen muutoksen Euroopan ja nousevien talouksien välillä osuvasti: Jos on tottunut olemaan nuijanheiluttajana ja joutuukin olemaan nuijan alustana, niin se on iso muutos! Tämä kuvaa hyvin erittäin nopeaa globaalia muutosta, jossa maailman investointeja ei enää ohjaakaan länsimainen raha, vaan yhä useammin suunta jopa kääntyy, kun nousevien talouksien maista investoidaan vanhalle mantereelle tai ostetaan vanhan mantereen yrityksiä.

Suomessakin on huhuttu aasialaisten kiinnostuksesta Nokiaan. Volvo on jo päätynyt kiinalaisille omistajille ja vastaavia esimerkkejä löytyy tukuttain Euroopasta. Samalla kun nousevien talouksien taloudellinen painoarvo kasvaa, niin myös niiden poliittinen valta kasvaa.

Erityisen riippuvaisia kehittyvistä talouksista ovat ne eurooppalaiset valtiot, joiden velkaantuminen on korkealla tasolla. Kurinalainen talouspolitiikka ja vahva kilpailukyky on todellisen itsenäisyyden tae. Tämä on rinnastettavissa arkielämään. Ylivelkaantunut on lainoittajiensa armoilla, mutta velaton on riippumaton.

– Ihmisoikeuksia pidetään esillä kauppapolitiikassa, mutta ei kehitysapuja jaettaessa

Kieltämättä on erikoista, että julkisessa keskustelussa nostetaan esille vain kauppakumppaniemme ihmisoikeusongelmat, mutta vaietaan tukemiemme kehitysmaiden ihmisoikeusongelmista. Suomen tulee korostaa ihmisoikeuksien merkitystä kaikissa yhteyksissä.

– Istuuko Suomi niissä pöydissä, joissa asioita kansainvälisellä tasolla päätetään?

Erittäin hyvä kysymys. Olemme Euroopan Unionissa ja YK:ssa, mutta emme esimerkiksi Natossa. Suomi on mukana NATO- vetoisissa kriisinhallintaoperaatioissa, mutta sielläkin todelliset päätökset tekevät jäsenmaat. Kyberturvallisuusuhkia olisi myös helpommin torjuttavissa Nato- jäsenyyden kautta, koska yhteistyö USA:n kanssa on siinä asiassa tärkeää. Obama osui kyberturvallisuutta arvioidessaan asian ytimeen: Jos halutaan maksimaalinen yksityisyydensuoja, niin silloin ei voida saada maksimaalista turvallisuutta ja päinvastoin. Tietoturvallisuutta tehostamalla Yhdysvallat on oman ilmoituksensa mukaan onnistunut estämään jo kymmeniä terrori-iskuja.

Kuntauudistus etenee selvitysvaiheeseen

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja hallintovaliokunnat käsittelivät kuntarakenneuudistusta ja siihen liittyvää soteuudistusta tällä viikolla. Lakimuutos tullee voimaan heinäkuun alusta. Sote-uudistuksen valmistelu käynnistyy välittömästi Orpon työryhmän linjausten pohjalta ja lakia odotetaan eduskunnan käsittelyyn syksyn aikana tai heti vuodenvaihteen jälkeen. Kyse on isosta uudistuksesta, joka tulee valmistella huolellisesti. Eduskunnan käsittelyn jälkeen Perustuslakivaliokunnan kannan mukaisesti kunnilla on 6 kk aikaa ottaa kantaa mahdollisiin kuntaliitoksiin. Pakkoliitoksia ei tule, kuin kriisikuntien osalta. Tampereen seutukunnalla odotetaan seuraavaksi selvitysmies Rauno Saaren esityksiä, mitkä osaltaan linjaavat koko Pirkanmaata. Tähän aiheeseen kannattaa palata, kun Saaren esityksistä kuullaan.

Kesä tulee – Pirkanmaata kierretään

Kesän aikana olen Porin ja Huittisten Suomi- Areenan lisäksi mukana monissa kesätapahtumissa Pirkanmaalla. Jo nyt listalla ovat Vanhan Kirjallisuuden Päivät ja Kansanvallan Päivä Sastamalassa, Sata Häme Soi Ikaalisissa, Pentinkulman Päivät Urjalassa, Yleisurheilun nuorten MM-kilpailut Tampereella, Lentopallon maailmanliiga Tampereella ja Hakan peli Valkeakoskella. Lisäksi kesään kuuluu aina tietenkin muutama kesäteatterinäytös ja toritilaisuuksia ympäri Pirkanmaata. Loman jälkeisessä kalenterissa on kuitenkin vielä tilaa, joten sopivista kesätapahtumista voi vinkata, niin tullaan, kun ehditään.

Hyvää Juhannusta ja rattoisaa kesänjatkoa!
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.