Työnteko parasta syrjäytymisen ehkäisyä

Demari Jussi-Pekka Ahonen arvostelee (AL 23.7.) Saksan työllisyyspolitiikkaa. Ahosen mukaan hyvillä työllisyysluvuilla ei ole merkitystä, koska maassa on 2 miljoonaa ihmistä 5 euron tuntipalkalla. Hänen mukaansa Suomessa on onnistuttu torjumaan matalapalkka- ja osa-aikatyön lisääminen, vaikka kokoomus on sitä vaatinut.

Asiaa on syytä katsoa syvällisemmin. Kokoomuksen kunniaksi ei voi yksin ottaa sitä, että sdp-taustainen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen ja vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara ovat laatineet hallitukselle raportin ”Lisää matalapalkkatyötä Suomeen”. Siinä esitetään useita konkreettisia keinoja haavoittuvimmassa työmarkkina-asemassa olevien ryhmien kuten yksinhuoltajien, nuorten, ikääntyneiden ja vajaakuntoisten työllistämisen edistämiseksi.

Keskeistä on lisätä työn tarjontaa asumis-, toimeentulo- ja työmarkkinatuen ehtoja muuttamalla.

Saksan mallin tyrmääminen on kova linjaus. Työttömyysprosentti Saksassa on 5,4 ja Suomessa 8,3. Kesäkuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli meillä jo yli 300 000. Saksassa verotulot ovat hyvän työllisyyden ansiosta nousseet 3,5 prosenttia vuoden 2013 ensimmäisellä puolikkaalla. Meillä kunnat ovat talousvaikeuksissa ja hyvinvointipalveluita pidetään yllä valtion velkaantumisella. Kummalle tulee Detroit vastaan?

Ahonen on oikeassa siinä, että palkalla pitäisi tulla toimeen. Korkeat asumiskustannukset erityisesti pääkaupunkiseudulla ovat kuitenkin jo nyt johtaneet siihen, että osa työssäkäyvistä saa asumistukea.

Perustulo ei ole vastaus mihinkään, koska se johtaa passiivisuuden lisääntymiseen. Sen sijaan sosiaaliturvaa on uudistettava siten, että se tekee järkeväksi osa-aikaisen ja matalapalkkaisen työn vastaanottamisen, jos muuta ei ole tarjolla. Tämä tarkoittaa sitä, että osa tuloista tulee työtuloina ja osa yhteiskunnan tukina.

Työhön kiinni pääseminen on paras tapa ehkäistä syrjäytymistä. Osa-aikatyötä tekevä on puoliksi töissä eikä läheskään niin suuressa vaarassa syrjäytyä kuin kokonaan työtä vailla oleva. Osa-aikatyötä tekevän mahdollisuus päästä kokoaikaiseen työhön on moninkertainen työttömään verrattuna. Suomella ei ole varaa syrjäyttää ihmisiä työelämästä.

 

Comments are closed.