Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina äänestäjien asenteet, Pirkanmaan kansanedustajien talousarvioaloitteet sekä viisumivapaus

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti käsittelee EVA:n uunituoretta tutkimusta eri puolueiden äänestäjien asenteista ja niiden vaikutuksesta puolueiden väliseen yhteistyöhön. Linkki tutkimukseen löytyy viestistä. Toisena asiana käyn läpi Pirkanmaan kansanedustajien jättämät yhteiset talousarvioaloitteet ja kolmantena kysyn mielipidettäsi viisumivapaudesta Suomen ja Venäjän välillä.

EVA pelkää Suomen olevan Italian tiellä

EVA on tutkinut eri puolueiden kannattajien asenteita ja maailmankuvia, jotka poikkeavat toisistaan varsin paljon. Näiden tulosten perusteella EVA pelkää poliittisen päätöksenteon olevan jatkossa vaikeaa, koska keskenään hyvin erilaisia intressejä on vaikea sovittaa yhteen. Italia on ajautunut ongelmiin pitkälti siksi, että tuloksellista yhteistyötä yli puoluerajojen ei ole kyetty tekemään ja hallitukset ovat kaatuneet nopeasti.

Tutkimuksen yllättävin tulo on se, että SDP:n ja Keskustan kannattajien asenteet ovat lähellä toisiaan. Jos Perussuomalaisten kannattajajoukko muuttuu maltillisemmaksi, niin myös heidän asenteensa ovat lähellä demareita ja keskustaa. Kokoomus on ollut koko 2000-luvun omaleimaisin puolue ennen Vasemmistoliiton radikalisoitumista. Vasemmistoliitto ja Kokoomus ovat nyt samassa hallituksessa, mutta ideologiset erot kannattajien välillä ovat silti edelleen kasvaneet.

Kokoomuksen kannattajat erottaa muista seuraavat näkemykset:

1. Nato- myönteisyys
2. Käsitys hyvinvointivaltion tilasta – eriarvoisuuden liialliseen kasvuun ei uskota
3. Kehitysoptimismi
4. Julkisen palvelutuotannon monipuolistaminen – yksityisen palvelutuotannon edistäminen
5. Markkinatalousmyönteisyys
6. Usko suomalaisen demokratian toimivuuteen
7. Ydinvoima
8. Kilpailun edistäminen – vapaa markkinatalous hyödyttää kaikkia
9. Talouskasvun välttämättömyys hyvinvoinnin luojana
10. Yksilön menestys riippuu pitkälti yksilöstä itsestään

Nämä ovat tietenkin kärjistyksiä, eivätkä kaikki Kokoomusta kannattavat yhdy kaikkiin näkemyksiin. Tämä antaa kuitenkin hyvän yleiskuvan siitä, miten kokoomuslaiset ajattelevat. Juuri näissä asioissa muut ajattelevat kaikkein eniten meidän kanssa eri tavalla. Siitä on helppo päätellä miksi näiden asioiden edistäminen on välillä tuskallisenkin vaikeaa. Osa toki menee eteenpäin ja muut puolueet hyväksyvät pitkin hampain, koska ei ole muuta todellista vaihtoehtoa.

Linkki koko raporttiin löytyy täältä.

Pirkanmaan edustajilta neljä yhteistä talousarvioaloitetta

Pirkanmaan kansanedustajat tekevät perinteisesti yhteisiä talousarvioaloitteita. Tänä vuonna listalle nousivat vain kaikkein tärkeimmät asiat, koska lisäykset budjettiin ovat tiukassa.

Aloitteemme ovat:

  • Sastamala – Huittinen siirtoviemäri 4 miljoonaa euroa
  • FICAM eläinkokeita korvaavan vaihtoehtomenetelmäkeskuksen toimintaan 750000 euroa
  • Hämeenkyrön ohitustien rakentaminen, VT 3 5 miljoonaa euroa
  • Tampereen keskusareenan rakentaminen 10 miljoonaa euroa

Viisumpivapaus – kyllä vai ei?

Tuoreen gallupin mukaan 40 prosenttia suomalaisista kannattaa ja 49 prosenttia suomalaisista vastustaa viisumivapautta. Kyseessä ei toki ole yksin Suomen ja Venäjän välinen asia, vaan myös Euroopan Unionilla on tärkeä rooli, koska kyseessä on EU:n ulkoraja. Matkustamisen mittasuhteita kuvaa hyvin se, että Suomen edustusto Pietarissa on maailman toiseksi suurin viisumitehdas! Joka tapauksessa nyt on tullut aika linjata tätä asiaa. Kysyn sinun mielipidettä asiaan. Toistaiseksi puolesta ja vastaan on käytetty ainakin seuraavia argumentteja:

Puolesta:

  • lisää venäläisten turismia Suomessa – arvioitu vaikutus 12000 työpaikkaa
  • Helpottaa suomalaisten matkustamista Venäjälle

Vastaan:

  • Rajavalvonnan työ vaikeutuu ja pikkurikollisuuden kasvu mahdollista
  • Viisumista huolimatta venäläiset turistivirrat Suomeen ovat kasvaneet nopeasti ja osa venäläisistä ostaa täältä asunnon tai kesämökin juuri turvallisuuden takia

Olen kiitollinen, jos haluat kertoa näkemyksesi asiasta.

Hyvää viikonloppua,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.