Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Greenpeace ja Hautala, eläkeiän sitominen elinaikaan sekä Norjan työmahdollisuudet

Arvoisa lukija,

Tämä politiikan viikko päättyi valtion omistajaohjauksesta vastanneen ministerin Heidi Hautalan eroon. Hautala erosi, kun digijälki virkisti muistia. Hautalan virkamiessihteerin lähettämässä viestissä Arctic Shippingin toimitusjohtajalle ministeri aivan suoraan suositteli rikosilmoituksen poisvetämistä. Arctic Shippingin mukaan yhtiön toimitusjohtajaa uhattiin jopa erottamisella, jos rikosilmoitusta ei peruta. Tässä viestissä käsittelen tämän episodin lisäksi myös ETLA:n esitystä työurien pidentämisestä eliniän pidentymisen myötä ja Norjan tarjoamia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja työntekijöille.

Greenpeacen toimien painamisella villaisella tehtiin useita virheitä

1. Omistajaohjaus puolusti rikosilmoituksesta luopumista yhtiön maineriskillä. Tämä argumentti on täysin kestämätön, koska Greenpeacen toiminta suuntautui Arctic Shippingin asiakkaita vastaan. Yhtiölle on hyvin tärkeää säilyttää uskottavuutensa omien asiakkaidensa silmissä ja arktisella alueella toimivat asiakkaat ovat yhtiölle paras tulonlähde. Arktisten liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntäminen on myös potentiaalinen kasvuala Suomelle.

2. Toimeenpanovalta ja tuomiovalta eivät saa sotkeutua keskenään. Kun ministeri toimeenpanovallan edustajana estää oikeudellisen prosessin, hän ei anna asiassa oikeuden tapahtua. Tälle voi jossakin tilanteessa olla yhtiön edun nimissä perusteita, mutta erityisen tarkasti sääntöjä pitäisi noudattaa silloin, kun toisena osapuolena on ministerille läheinen järjestö. Kuka uskoo, että rikosilmoitus olisi jätetty tekemättä, jos Greenpeacen sijasta alukselle olisi iskenyt jokin muu ideologinen ryhmittymä?

3. Greenpeacen toimintatapa perustuu ”tarkoitus pyhittää keinot” – ajatteluun. Greenpeacen aktiiveissa on kansainvälisesti etsintäkuulutettuja henkilöitä. Jos tällaisten henkilöiden iskut valtionyhtiöitä vastaan katsotaan läpi sormien, niin silloin annamme oikeutuksen kansalaisaktivismille, joka ei kunnioita lakeja. Jos kaikki muutkin yhteiskuntapoliittisesti aktiiviset järjestöt ryhtyisivät ajamaan poliittisia tavoitteitaan laittomin keinoin, niin maa ajautuisi kaaokseen.

ETLA esittää eläkeiän sitomista elinaikaan

ETLA:lta tuli perusteellinen selvitys eläkepolitiikan mahdollisuuksista, jossa kantavana ajatuksena on työurien pidentäminen eliniän pidentymistä vastaavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että jos elinikä pitenee 50 vuoden aikana 10 vuotta, niin työssäoloaika pitenee 4 vuotta. Työurien pidentyminen eliniän pidentymisen mukaan mahdollistaa järkevän eläkemaksutason ja takaa elinkustannuksiin riittävän eläkkeen. Jos työurat ei pitene eliniän pitenemisestä huolimatta, niin kumpikaan näistä asioista ei toteudu.

Koko tutkimuksen löydät täältä.

Norjassa mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, töitä suomalaisille työntekijöille

Norjan työttömyysaste on 3,6 prosenttia eli maassa vallitsee käytännössä täystyöllisyys. Vaihtotaseen ylijäämä on 12,9 prosenttia ja budjetin ylijäämä 13 prosenttia. Erityisesti arktisella alueella Norjalla on käynnistynyt miljardi-investoinnit kaivostoimintaan, öljy- ja kaasulöytöjen hyödyntämiseen, sekä arktisen liikenteen kehittämiseen.

Suomalaisia on Norjassa vain 6176 henkeä ja suomalaisten määrä nousi viime vuonna vain 37 henkeä. Suurin osa suomalaisista ei ole muuttanut Norjaan työn perässä. Norjassa vallitsevaa työvoimapulaa ei ole Suomessa osattu hyödyntää. Erityisesti Pohjois-Norja tarjoaisi töitä monille suomalaisille nuorille. Ruotsalaisia nuoria on Norjassa töissä jo kymmeniä tuhansia. Kielitaidon puute on tietenkin yksi syy, mutta se ei ole ylittämätön este. Kielitaidottomina aikoinaan lähdettiin Amerikkaan ja Ruotsiin töihin ja hyvin pärjättiin. Oulun kaupunki on käynnistämässä Oulu-Luulaja-Tromssa lentoja, jotta se helpottaisi Suomesta käsin Norjassa työssäkäyntiä. Ainakin väliaikaisesti Norjan työvoimapulan hyödyntäminen olisi yksi lääke suomalaisten nuorten suurtyöttömyyteen.

Suomalaisille yrityksille erityisesti jääosaamisen ja ympäristöteknologian alalla Norja tarjoaa valtavia mahdollisuuksia. Toivoa sopii, että yhä useampi suomalainen yritys onnistuu nämä mahdollisuudet hyödyntää. Valtio osaltaan edesauttaa suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Norjassa Finpron kautta.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.