Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina talousuutiset, opettajien asema sekä eurovaalit

Arvoisa lukija,

Takana on suurten talousuutisten viikko, joita arvioin tässä viestissä. Lisäksi viestissä on Aamulehdessä julkaistu kirjoitukseni, jossa olen huolissani opettajien heikentyneestä arvovallasta ja sitä kautta suomalaisten koulujen toimivuudesta. Viestin lopussa tietoa Kokoomuksen valitsemista eurovaaliehdokkaista.

Taloudessa hyviä uutisia, mutta kovia päätöksiä vaaditaan edelleen

Talouden viikko oli monella tavalla positiivinen. Supercellin kauppa japanilaisille on yksi Suomen taloushistorian suurimmista. Kauppa osoittaa suomalaisen peliteollisuuden potentiaalin. Ala työllistää nyt 2300 henkeä, mutta kasvu on nopeaa. Supercellin kaupalla eivät rikastuneet vain yrittäjät, vaan myös koko Suomi. Supercell maksaa tänä vuonna yhteisöveroa 100 miljoonaa ja yrityskaupasta lisäksi 160 miljoonaa. Yhteenlaskettuna yhtiö on nyt Suomen suurin veronmaksaja.

Yrittäjä Ilkka Paanasen asenne on kohdallaan. Hän ei haaveile veroparatiiseista, vaan haluaa menestyksen hetkellä muistaa yhteiskunnan antamat panokset ja maksaa mielellään osuuden yhteiskunnalle. Paanasen toimintatapa muistuttaa John F. Kennedyn sanoista: ”Älä kysy mitä yhteiskunta voi tehdä sinun hyväksesi, vaan kysy mitä sinä voit tehdä yhteiskunnan hyväksi”. Tällaista asennetta Suomi tarvitsee jatkossakin.
Finavia puolestaan käynnistää 900 miljoonan euron investointiohjelman Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tätä tarkoitusta varten Finavia sai valtiolta 200 miljoonan euron pääomakorotuksen, jonka toki pitäisi vahvistaa myös maakuntakenttien toimintaedellytyksiä. Suurinvestoinnin seurauksena Helsinki-Vantaan lentomatkustajien määrä pyritään nostamaan 15 miljoonasta 20 miljoonaan vuodessa. Suunnitelman keskiössä on Helsinki-Vantaan aseman vahvistaminen välilaskupaikkana Euroopan ja Aasian välillä. Maantieteellisesti sijainti on oikea ja asema on jo nyt vahva, mutta lisäinvestointi on tarpeen kilpailuun vastaamiseksi. Lisäinvestointi tuo 5000 pysyvää työpaikkaa lentoasemalle lisää ja investointivaiheessa työllisyysvaikutus on 14000 henkilötyövuotta.

USA:n velkasovun syntyminen oli välttämätöntä koko maailman talouden kehityksen kannalta. Pääpuolueiden väliset jyrkät näkemyserot USA:ssa ovat uhka suotuisalle talouskehitykselle. Toivoa sopii, että nyt päätetty sopimus ei uudelleen aja maailmaa samaan tilanteeseen muutaman kuukauden päästä. Valtionvelan kurissa pitäminen on kaikille kansakunnille välttämätöntä, mutta USA:n tapa käsitellä asiaa aiheuttaa sydämentykytyksiä ympäri maailmaa.

Viikon painavimman poliittisen puheenvuoron käytti elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, joka eilen MTV:n haastattelussa varoitteli Suomen luottoluokitukseen liittyvästä riskistä. Vapaavuori korosti hallituksen rakennepoliittisten päätösten ja säästöjen välttämättömyyttä luottoluokituksen takaamiseksi. Jos luottoluokitus putoaa, niin se on todella kova isku julkiselle taloudelle. Suomi maksaa nyt valtion velasta korkoa 1,8 miljardia vuodessa ja korkoprosentti on kahden nurkilla. Jos valtionvelan korko tuplaantuisi, niin lisäkorkoina maksettaisiin sama määrä rahaa kuin vuosittain käytetään liikenteen ylläpitoon ja investointeihin. Jos korkotaso nousisi Espanjan 6-7 prosentin tasolle, niin silloin korkoihin hujahtaisi opetusministeriön vuosibudjetti.

Opettajien arvovallan säilyminen on laadukkaan opetuksen perusta

Kirjoitukseni Aamulehdessä 14.10.: Opettajien arvovallasta pidettävä kiinni

Suomen menestys kansainvälisissä Pisa-tutkimuksissa on tehnyt suomalaisesta koulujärjestelmästä jopa vientituotteen. Menestyksestä pitää iloita, mutta ei se ei saa sokeuttaa meitä näkemään omia kehittämistarpeita. Hiljaiset signaalit kertovat, että suomalaisissa kouluissa moni asia ei ole hyvin.

Opettajien koulutukseen on edelleen paljon hakijoita, mutta läheskään kaikki opettajat eivät viihdy työssään. Jopa joka neljäs peruskoulun opettaja on vakavissaan miettinyt alanvaihtoa. 17 prosenttia olisi valmis tekemään sen heti, jos vaihtoehtoista työtä olisi tarjolla. Uusimman kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat koulujärjestelmäämme, mutta eivät opettajia. Opettajien arvostus jää eurooppalaisia virkaveljiä selvästi alemmaksi.

Suurin syy sekä opettajien ammatinvaihtohaluihin, että alan arvostuksen alenemiseen ovat koulujen työrauhaongelmat. Eduskunnassa on juuri käsittelyssä esitys, joka mahdollistaa nykyistä paremmin maalaisjärjen käyttämisen kouluissa. Opettaja voi velvoittaa paikkoja tuhranneen oppilaan siivoamaan jälkensä ja jälki-istunnoissa voidaan tehdä opettavia ja hyödyllisiä asioita pelkän istumisen sijaan. Opettajalle tulee myös oikeus puuttua koulumatkoilla tapahtuvaan kiusaamiseen.

Nämä uudistukset ovat merkittävä askel oikeaan suuntaan, mutta ne eivät yksin riitä. Tärkeintä on se, että oppilaiden ja vanhempien kunnioitus opettajan työtä kohtaan palautetaan. Aikaisemmin vanhemmat eivät uskaltaneet kyseenalaistaa opettajan päätöksiä edes silloin, kun siihen olisi ollut aihetta. Nyt tilanne on päinvastoin. Yhä useampi vanhempi unohtaa sen, että heidän lastaan opettaa koulutettu ammattilainen, jolla on antamaansa rangaistukseen yleensä perusteltu syy.

Suomen Pisa-menestys on pitkälti ammattitaitoisten ja työhönsä motivoituneiden opettajien saavutus. Opettajien arvovallan vähentyminen lasten ja lasten vanhempien silmissä on huolestuttava asia. Sen tien päässä on opetuksen tason laskeminen, mikä vaikuttaisi koko yhteiskuntaan. Nyt onkin aika palauttaa opettajien työn arvostus.

Kokoomus nimesi 7 eurovaaliehdokasta – Kurirehtori Andersson Pirkanmaan ehdokas

Kokoomuksen puoluevaltuusto nimesi Järvenpäässä lauantaina 7 eurovaaliehdokasta. MEP-uralleen jatkoa tavoittelevat kaikki istuvat MEPit Petri Sarvamaa, Eija-Riitta Korhola ja Sirpa Pietikäinen. Kollegani Pertti Hemmilä Salosta ja Pia Kauma Espoosta puolestaan haluavat vaihtaa kansanedustajan työn euroedustajan työhön. Lisäksi ehdokkaaksi nimettiin nuori komeetta Aura Salla Helsingistä ja Jari Andersson Sastamalasta.

Jari on tullut tunnetuksi Sylvään koulun rehtorina, joka on esimerkillisesti puuttunut koulukiusaamiseen, koululaisten tupakointiin ja ylipäätään nuorille oman vastuun opettamiseen. Jari on hoitanut työnsä niin esimerkillisesti, että sai asiasta apulaisoikeuskanslerilta huomautuksen. Tämän huomautuksen pohjalta eduskunta parasta aikaa muuttaa koulujen työrauhasäännöksiä siten, että maalaisjärjen käyttö kouluissa Sylvään tapaan on mahdollista. Rehtorin työn lisäksi Jarilla on pitkä kokemus kunnallispolitiikasta, hän toimii Sastamalan kaupunginhallituksen puheenjohtajana toista kautta peräkkäin. Tunnen Jarin pitkältä ajalta ja olen täysillä mukana hänen vaalityössään. Jarin ehdokkuuden takana on Pirkanmaan Kokoomus.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.