Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Ylen indeksikorotukset, lukukausimaksut sekä startup-yritykset

Arvoisa lukija,

Tässä viestissä esillä seuraavat asiat:

– YLE:n indeksikorotukset jäädytettävä
– Vihdoinkin vihreää valoa ulkomaalaisten lukukausimaksuille
– Startup-yrityksissä on virtaa

Talvivaaraa on kaikki tuutit täynnä, joten siihen en tässä puutu, vaikka tilanne pistää kyllä vakavaksi. Himasen ja Castellin tutkimukseen löydät linkin täältä.

YLE:n indeksikorotukset jäädytettävä

YLE-veron tasoksi on sovittu eduskuntapuolueiden kesken 500 ME, mikä tehtiin YLE:n pitkäjänteisen toiminnan takaamiseksi. Aikeissa on ollut ensi vuodelle indeksitarkistus, mikä on 10,5 ME. Asia on nyt noussut uudelleen harkintaan Vapaavuoren, Sipilän ja Orpon ulostulojen vuoksi.

On totta, että YLE:n indeksikorotuksesta luopuminen ei helpota kaupallisen median ongelmia. Siitä ei olekaan kyse. Kyse on siitä, että ihmisten tulot eivät nouse indeksin verran, koska palkankorotukset jäävät inflaatiota alhaisemmaksi. Indeksikorotuksista on lisäksi luovuttu lapsilisissä, yliopistojen määrärahoissa ja vaikka missä. Ainoastaan pienimpiin sosiaaliturvaetuuksiin ja eläkkeisiin on tehty indeksikorotukset. Kysymys siis kuuluu: Kun kaikki muut joutuvat säästämään, niin miksi YLE:n menot pidetään reaalisesti samalla tasolla?

YLE:n urheilutoimitus ansaitsee ison kiitoksen siitä, että kotimainen palloilu on päässyt näkyvästi takaisin Yleisradioon suorina lähetyksinä. Kun varmasti joudun YLE:n hallintoneuvoston jäsenenä vastaamaan siihen, että näistäkö sitten luovutaan, jos indeksikorotusta ei tule, niin vastaan jo nyt: Lentopallo-otteluun lähettämiseen ei välttämättä tarvita seitsemää kameraa ja kameramiestä!

Vihdoinkin vihreää valoa ulkomaalaisten lukukausimaksuille

Selvityshenkilö Päivi Lipponen paalutti ministeri Krista Kiurun pyynnöstä suomalaista koulutusvientiä. Ilolla havaitsin, että lakialoitteeni EU/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille asetettavista lukukausimaksuista nyt nytkähti eteenpäin. Jo vuosi sitten eduskunnan enemmistö, yhteensä 112 edustajaa, allekirjoitti aloitteen. On ollut suorastaan järjetöntä, että Suomi kouluttaa ilmaiseksi kolmansista maista tulevia nuoria englannin kielellä anglosaksisten valtioiden työmarkkinoille.

Lipposen esitys kaipaa kuitenkin viilausta kahdelta osalta. Lukukausimaksujen taso on haettava markkinaehtoisesti kokeilemalla. Jos maksu pistetään heti täyteen hintaan, niin opiskelijamäärät vähenevät, mikä ei ole tarkoitus. Sopiva lähtötaso alasta riippuen olisi 3500-12000 euroa/lukukausi alasta riippuen ja vähitellen kysynnän kasvaessa hinta nostetaan kattamaan kustannukset. Lisäksi on oikeudenmukaista, että valmistumisen jälkeen Suomeen töihin jäävät saavat vähentää maksamansa maksut jälkikäteen verotuksessa esimerkiksi viidessä vuodessa.

Startup-yrityksissä on virtaa

Maanantaina minulla oli yhdessä helsinkiläisen edustajan Lasse Männistön kanssa tilaisuus tavata Tredeassa pirkanmaalaisia startup-yrittäjiä. Paikalla oli Tredean edustajien lisäksi mm. Kraa Kraa Eyewearin, Alula Energyn, Vapaa pudotuksen, TeamUpin, Naval Capitalin sekä ProAkatemian edustus. Päällimmäinen viesti oli se, että yhteiskunnan pitäisi toimia niin, että yrittäjät saavat keskittyä siihen missä ovat parhaimmillaan eli uusien bisnesideoiden kehittelyyn. Byrokratia, rahoituksen etsintä ja paperihommat eivät saa tappaa ydintä, jotta into ja usko tekemiseen säilyy.

Paikalla olleet startup-yrittäjät olivat esimerkkejä siitä, että maailma on mahdollisuuksia täynnä. Yhden liikeidea oli hyödyntää suomalaista puuta aivan uudella tavalla – tekemällä siitä silmälasin pokia! Toisen ideana oli tehdä tuulivoimasta uudella tekniikalla taloudellisesti kannattavaa – projekti joka onnistuessaan mullistaisi energiamarkkinat ja kolmannen nostaa joukkuehenki voimavaraksi ja kehittämisen pohjaksi niin urheilussa, kuin bisneksessäkin nettiä hyödyntämällä!

Minulle parasta oli kuitenkin havaita se, että tämän harmaan arjen ja tiukan talouden aikana on ihmisiä, joilla on uskoa omiin ideoihinsa ja näyttöä tuloksista. On myös tärkeää, että he saavat yrittäjäuransa alussa ja kasvun vaiheissa tukea yritysneuvonnan ammattilaisilta. Tredeassa tämä yhteys näytti pelaavan yrittäjähenkisten yritysneuvojien kanssa erittäin hyvin. Kaikkineen positiivinen fiilis, jota nyt tarvitaan!

Marraskuista viikonloppua ja hyvää isäinpäivää!
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.