Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina yhteisöveron alennus ja lakialoite lyhyemmistä maksuajoista

Arvoisa lukija,

Tämän viikon kuumin aihe ilmailualan lakko saatiin onneksi vältettyä. Toivoa sopii, että jo lähitunteina syntyy ratkaisu myös ilmailualan catering-puolen työsopimukseen, jotta kuljetusalan liittojen uhkaama tukityötaistelu ei toteudu. Talvivaaraan kriittiset hetket ovat ensi viikolla, joten palataan siihen seuraavassa numerossa.

Tämän viikon viesti keskittyy kahteen asiaan:

  • yhteisöveroalennuksesta piristysruiske talouteen
  • eduskunnan enemmistö tukee lyhyempiä maksuaikoja

Hallitus päätti yhteisöveron alennuksesta – tuntuva piristysruiske talouteen

Hallitus päätti tällä viikolla lopullisesti yritysverouudistuksesta, joka on suurin uudistus sitten Ahon – Viinasen hallituksen. Yhteisöveron alentaminen 20 prosenttiin ja verotuksen muuttaminen siten, että raha kannattaa pitää yrityksessä, ovat talouskasvua tukevan uudistuksen kulmakivet. Isoja perheyrityksiä erityisesti koskevan kertaalleen verotetun osingon verottaminen myös lievenee selvästi, koska yläraja nousee 60000sta 150000een, toki nettovarallisuusraja putoaa 9sta prosentista kahdeksaan. Tämä rohkaisee näitä yrityksiä kehittämään toimintaa Suomessa ja helpottaa myös sukupolvenvaihdoksia.

Staattisesti arvioituna yhteisövero alenee 870 miljoonaa ja osinkoverotus kiristyy 270 miljoonaa eli verorasitus laskee 600 miljoonalla vuodessa. Tosi asiassa vaikutus on vieläkin suurempi, koska yhteisöveron alennus kannustaa investoimaan Suomeen. Viime aikoina on jo saatu hyviä uutisia Googlen, Supercellin, Helsingin Telakan ja Fennovoimaan kohdistuvien ulkomaisten investointien johdosta. Ilahduttavaa on se, että kansainvälinen kiinnostus suomalaisia startup-yrityksiä kohtaan on varsinkin pelialalla huipussaan. Tämän viikon Slush-tapahtumassa Helsingissä kohtasi 5500 yritystä ja 500 pääomasijoittajaa, joten uutta menestystä Suomeen on nousemassa.

Yhteisöveron alentamisen osalta kannattaa muistaa kaksi asiaa:

1. Yhteisöveron alentaminen hyödyttää myös niitä yrityksiä, joille ei juurikaan jää voitosta jaettavaa. Jos isot ja keskisuuret yritykset menestyvät Suomessa, niin menestyvät myös niiden alihankkijat. Kotimaisten palveluyritysten menestys on puolestaan suoraan kytköksissä talouden ja ostovoiman kehitykseen.

2. Piensijoittajat hyötyvät pörssiyhtiöiden yhteisöveron laskusta enemmän, kuin mitä osinkoverotuksen kiristyy vaikuttaa päinvastaisesti. Yhteisöveron alennus jättää enemmän rahaa yrityksiin, mikä nostaa osakkeen arvoa ja mahdollistaa suuremman osingonjaon.

Lakialoite lyhemmistä maksuajoista sai eduskunnan enemmistön tuen

Yhdessä Outi Mäkelän ( kok ) kanssa tekemäni lakialoite maksuajan rajoittamisesta yritysten välisessä kaupassa 30 päivään on saanut eduskunnan enemmistön tuen. Aloitteen allekirjoitti 103 kansanedustajaa yli poliittisten rajojen oikealta vasemmalle. Lähetekeskustelu aloitteesta on 28.11., jonka jälkeen aloite etenee talousvaliokunnan käsittelyyn ja oikeusministeriön valmisteltavaksi. Toivoa sopii, että tämä asia saadaan vietyä läpi mahdollisimman pian. Saamastani palautteesta päätelleen pitkiin maksuaikoihin ovat joutuneet sopeutumaan niin isoille yrityksille, valtionyhtiöille kuin julkisille toimijoillekin tavaraa ja palveluita myyvät pienyrittäjät.


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.