Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina rakennepoliittiset uudistukset sekä metsälait

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti keskittyy hallituksen rakennepoliittisiin päätöksiin ja maa- ja metsätalousvaliokunnan hyväksymiin metsälakeihin. Molemmista tässä viestissä vain aivan lyhyesti. Lisäksi viesti sisältää linkit hallituksen ja valiokunnan tiedotteisiin asioista. Näiden takaa löytyvät myös kaikki yksityiskohdat kiinnostuneille. Rakennepolitiikan osalta olen maanantaina aamulla MTV:ssä yhdessä PS:n ryhmäpuheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin kanssa arvioimassa hallituksen päätöksiä.

Rakenteita uudistettiin reilulla miljardilla – luottoluokituksesta pidetään kiinni

Hallituksen päätavoite oli keventää kuntien taloutta miljardilla ja tämä tavoite jopa ylitettiin. Kyse ei ole varsinaisesti leikkauslista, vaan pikemminkin rakenteiden uudistamisesta. Kuntien kustannusten karsiminen on aivan välttämätöntä koko julkisen talouden uskottavuuden kannalta. Jos tässä ei olisi onnistuttu, niin edessä olisi ollut Hollannin tapaan luottoluokituksen lasku, valtion velan korkojen kasvu ja hyvin pian paljon kovemmat leikkaukset.

Merkittävä linjavalinta on satsaaminen vanhusten kotihoitoon ja omaishoitoon, mikä on myös inhimillisesti järkevää. Säästöt kunnille syntyvät siitä, että laitospaikkojen määrä ei kasva hallitsemattomasti.

Toisen asteen koulutuksessa tehdään myös rakennemuutos, joka vähentää lukioiden ja ammattikoulujen yksiköiden määrää. Silti pidetään kiinni siitä, että etäisyyksistä ei tule kohtuuttomia. Ammatillisessa koulutuksessa satsataan myös aiempaa enemmän työssä oppimiseen idealla 2+1, eli kaksi vuotta koulussa ja yksi vuosi työharjoittelussa. Subjektiivisen päivähoidon rajaamisen yksityiskohdat selviävät keväällä, päivähoitomaksut nousevat suurituloisilla hieman. Vuorotteluvapaan käyttöä rajoitetaan, mutta asia päätetään lopullisesti uuden kolmikantavalmistelun pohjalta.

Kaikkineen hallituksen esitys koostuu lukemattomista yksityiskohdista, joista säästetään purkamalla normiohjausta eli karsimalla byrokratiaa, hyödyntämällä enemmän tietotekniikkaa ja karsimalla päällekkäisyyksiä. Toimia yhteensä on kymmeniä, tarkka listaus toimenpiteistä löytyy alla olevien linkkien takaa.

Rakennepoliittinen ohjelma

Tausta-aineistot

Valtioneuvoston tiedote

Metsälait läpi pienin parannuksin valiokunnasta

Maa- ja metsätalousvaliokunta sai perjantaina valmiiksi Metsälain, metsäyhdistyslain ja metsätuholain. Ensi viikolla ne käsitellään täysistunnossa. Tähän isoon metsäpakettiin tehtiin muutamia oikeansuuntaisia muutoksia. MHY-kenttää huolestuttanut MHY-lain 5 vuoden määräaikaisuus poistettiin ja laista tulee pysyvä. Metsänomistajan omavastuuraja korvaustilanteissa alenee hallituksen esityksen 4000 eurosta 3000 euroon metsälaissa. Myös taimikon hoitoa linjattiin siten, että ehdotettua selvemmin kirkkaana tavoitteena on puuhuollon turvaaminen.

Valiokunnan tiedote asiasta

Hyvää viikonloppua,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen eduskunta-avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.