Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina pisa, korruptio ja hallituspuolueiden tekemät lisäykset 2014 budjettiesitykseen

Hyvä lukija,

Suomen itsenäisyyspäivän alla viikkoviesti käsittelee kahta kansainvälistä vertailua: Pisa-tutkimusta ja korruptiotutkimusta. Molemmissa tutkimuksissa Suomi on edelleen maailman parhaimpien joukossa, mutta sija on pudonnut. Lisäksi viestin lopussa on lista hallituspuolueiden tekemistä lisäyksistä vuoden 2014 budjettiesityksiin, jotka valtionvarainvaliokunta päätti tänään.

Itsenäisyys on arvokas asia ja sitä pitää juhlia. Kirkko, seppeleen lasku sankarihaudoille, itsenäisyyspäiväjuhla ja tasavallan presidentin vastaanotto ovat itsenäisyyspäivän kohokohdat. Tänä vuonna puhun Ikaalisten itsenäisyyspäiväjuhlassa seurakuntatalolla, josta tie vei VaLePan 35-vuotisjuhlaotteluun Sylväälle Sastamalaan ja sieltä Tampere-talon ikimuistoisiin juhliin.

Pisa-tulokset eivät parane samapäistämisellä, eriytyvää opetusta tarvitaan

Vuosikausia Suomi on hallinnut oppilaiden menestystä vertaavaa Pisa-tutkimusta. Nyt erityisesti matematiikassa aasialaiset ajoivat ohi ja asemia menetettiin myös lukemisessa. Toki edelleen ollaan kärkijoukoissa sijalla 7, kun Ruotsi esimerkiksi jäi sijalle 38! Silti Suomessakin on mietinnän paikka erityisesti matematiikan opetuksessa, jossa putosimme sijalle 12.

Useat opetusalan asiantuntijat ovat jo vaatineet muutoksia opetussuunnitelmiin, tietotekniikan tehokkaampaa käyttöä, pienempiä luokkakokoja, koulujen välisten erojen pienentämistä ja oppilasviihtyvyyden parantamista. Tärkeitä asioita, mutta ovatko ne sittenkään asian ydin? Oppilaat oppivat eri tahtiin ja se tosiasia pitää tunnustaa. Jos aina mennään viimeisen mukaan, niin lopputulos ei ole hyvä.

Opetusta tulee eriyttää siten, että nopeimmin oppivat eivät turhaudu ja toisaalta heikommin oppiville jää riittävästi aikaa. Tasokursseihin ei tarvitse palata, mutta yksilölliset oppimiserot on otettava huomioon. Menemme myös kohti maailmaa, jossa huippuosaamisen arvo nousee koko ajan. Koulutuksen tarkoituksena ei siten voi olla tasapäistäminen, vaan oppimisen edistäminen kunkin oppilaan kykyjen ja motivaation mukaan. Tärkeää on myös taata myös koulujen työrauha ja antaa opettajille riittävästi keinoja järjestyshäiriöihin puuttumiseen.

Pronssia korruptiotestissä – hyvä investointiympäristö

Suomi menetti maailman kärkisijan vähäisimmän korruption maana Tanskalle ja Uudelle-Seelannille. Pronssia kuitenkin tuli yhdessä Ruotsin kanssa. Euroopan talouskriisivaltiot Kreikka, Italia, Espanja ja Portugali ovat kaukana takana. Taakse jäivät myös vahvat talousmaat USA, Saksa ja Itävalta.

Korruptiovapaa-status on tärkeää ulkomaisten investointien houkuttelussa. Yhä harvempi suuryritys haluaa ottaa riskiä julkisesta häpeästä maksamalla korruptiorahoja maahan tullessaan. Korruptiovapaa-status on vieläkin tärkeämpi täällä kotimaassa. Se kertoo siitä, että täällä ei tarvitse maksaa viranomaisille kynnysrahoja päästäkseen markkinoille tai saadakseen liikepaikan. Korruptiovapaa toimintaympäristö antaa mahdollisuuksia myös uusille toimijoille ja mahdollistaa siten tehokkaan markkinatalouden toimimisen. Suomessa korruption kitkeminen kaikilla tasoilla on tärkeää myös siksi, että maamme ja markkinat ovat pienet. Mitä pienempi talous, sitä tehokkaammin on toimittava aidon kilpailun varmistamiseksi.

Rahaa vesihankkeisiin, siirtoviemäreihin ja yksityisteihin

Perinteisen tavan mukaan hallituspuolueet päättivät vuoden 2014 budjettiin tehtävistä määrärahakorotuksesta. Tänä vuonna jakoraha oli vain 35 miljoonaa tiukasta taloustilanteesta johtuen. Siitä huolimatta lisärahaa riitti monin kipupisteisiin, kuten rikosuhripäivystykseen, syrjäytyneiden nuorten auttamiseen, päihdeäideille, maahanmuuttajien Suomen kielen koulutukseen ja velkaneuvontaan. Erityisen tärkeää oli, että veteraanin kuntoutusmääräahoihin tehtiin 2 miljoonan euron korotus.

Infrapuolen rahanlisäyksistä merkittävimmät olivat yksityisteiden valtionosuuden korotus 3 miljoonalla, sekä 800000 euron lisäys vesihuoltohankkeisiin ja 800000 euron lisäys siirtoviemäreihin. Eduskunta ei päätä hankkeiden toteuttamisjärjestystä, mutta toivoa sopii, että tämä määrärahan lisäys varmistaa ensi vuodelle Sastamala-Huittinen siirtoviemärihankkeen aloittamisen, joka on valtakunnallisella listalla kärkihankkeiden joukoissa.

Myös monet järjestöt saivat lisää rahaa. Pro Agrian korotus 800000 euroa ja 4Hn korotus 400000 euroa ovat näille tahoille merkittävä lisärahoitus. Koulutuksen puolella lisärahaa myönnettiin mm. Yliopistolliseen lastentarhaopetukseen 1,6 ME ja sosiaalityöntekijöiden koulutukseen 1,3 miljoonaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen kansanedustajan avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.