Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina taloustilanne, valtionosuusuudistus ja Fortum

Arvoisa lukija,

Suomen suhteellinen asema taloudessa heikkenee

Uusimmat makrotalousluvut eivät pääosin ole mukavaa luettavaa. Suomen Pankki ennustaa talouden supistuvan tänä vuonna prosentilla ja ensi vuoden kasvuennuste 0,6 prosenttia on vain puolet aiemmin ennakoidusta. Viennistä saatiin kuitenkin parempia tuoreita lukuja. Sellun myynti maailmalle vetää taas ja se on perinteinen viennin mittari.

Kansainvälisesti Suomi on menettänyt 5 vuotta jatkuneen eurokriisin aikana taloudellista asemaansa. Nyt tulokset näkyvät. Ostovoimaan suhteutettuna Suomen bkt/capita voittaa Länsi-Euroopassa vain Ranskan (Suomi 39400 dollaria/vuosi, Ranska 38430). Sen sijaan muut pohjoismaat ovat kaukana edellämme (Norja 70250, Ruotsi 45220, Tanska 43240). Euroopan ulkopuolelta meidät ohittaa USA:n lisäksi kirkkaasti mm. Singapore 49280, Australia 47440, Kanada 44570 ja Taiwan 42000. Olemme siis perinteisten OECD-maiden listalla aivan loppupäätä.

Tästä tuloksesta on vedettävissä kaksi johtopäätöstä:

1. Viennin kilpailukyky on saatava kuntoon. Yhteisöverouudistuksen ja Tupon ansiosta on otettu kaksi askelta oikeaan suuntaan, mutta vaikutus ei näy vielä. Työn tuottavuutta on myös parannettava ja työn määrää lisättävä.

2. Kustannustaso on pidettävä kurissa. Esimerkiksi ympäristöpolitiikan nimissä ei voida jatkuvasti hyväksyä uusia kustannusnousuja yrityksille ja kotitalouksille, koska meillä ei ole niihin varaa.

Valtionosuusuudistus huomioi sairastavuuden – Itä-Suomi voittaa, Länsi-Suomi häviää

Kuntien valtionosuusuudistuksessa nykyjärjestelmän 48 kriteeriä ja 3 lisäosaa muutetaan 8 kriteeriksi ja 3 lisäosaksi. Kyseessä on järjestelmän selkiyttäminen ja päivittäminen vastaamaan paremmin nykytilannetta. Kuntakohtaisesti tämä on joillekin mieluista ja joillekin karua luettavaa. Suurin muutos on sairastavuuskertoimen painoarvon nouseminen 2,5-kertaiseksi, mikä käytännössä johtaa siihen, että Itä-Suomen kunnat saavat lisää rahaa ja Länsi-Suomi menettää. Pääkaupunkiseutu myös voittaa hieman, koska maahanmuuttajaoppilaiden osuus koulutettavista otetaan aiempaa enemmän huomioon.

Tärkein kriteeri on jatkossakin ikärakenne ja myös kuntien verotulojen tasaus säilyy. 90 prosenttia valtionosuuksien tasosta määrittyy ikärakenteen ja sairastavuuden perusteella. Muita kriteerejä ovat työttömyysaste, kaksikielisyys, vieraskielisyys, asukastiheys, saaristo ja koulutustausta. Lisäkriteerejä ovat työpaikkaomavaraisuus, syrjäisyys ja saamelaisalueen kotiseutulisä.

Pirkanmaalaisista kunnista voittavat uudistuksessa ainoastaan Kangasala, Ylöjärvi ja Kihniö. Suhteessa väkilukuun suurimmat häviäjät ovat Orivesi ja Punkalaidun. Uudistus tulee voimaan 2015 alusta. Tärkeää kuitenkin on, että uudistus toteutuu viiden vuoden aikana vaiheittain, jolloin yhdenkään kunnan valtionosuus ei pienene vuodessa enempää kuin 50 euroa/asukas. Tämä on välttämätöntä, jotta kunnat voivat sopeutua muutokseen.

VM:n esityksen aiheesta löydät täältä.

Tietoa tarkemmista kriteereistä saat täältä.

Tietoa kuntakohtaisista vaikutuksista löytyy täältä.

Fortumille rahaa päästöttömän energian investointeihin – sähköverkon toimivuus taataan

Viime yön myrskyn jäljiltä 200 000 kotitaloutta oli ainakin hetkellisesti ilman sähköä. Tämä osoittaa, että on tarpeen kehittää sähköverkon osalta maakaapelointia ja suojaetäisyyksiä rautateiden ja isojen teiden varsilla, kun myrskyt ovat nyt selvästi yleistyneet. Sähkönsaannin turvaaminen on kaikissa oloissa pyrittävä takaamaan.

Eduskunta keskusteli eilen Fortumin alue- ja paikallisverkon myynnistä kanadalaisille ja australialaisille sijoittajille, sekä suomalaisille KEVAlle ja Lähi-Tapiolalle. Sähköverkon myynti on nostanut paljon huolta, tässä muutamia asiaan liittyviä faktoja:

1. Kantaverkko on jatkossa Fingridin omistuksessa, jossa valtio on keskeinen vallankäyttäjä.

2. Alue- ja paikallisverkon osalta Fortumin verkko kattaa 20 prosenttia Suomesta, muut 80 prosenttia ovat jo nyt yksityisessä omistuksessa.

3. Fortum saa kaupasta 2,55 miljardia euroa, mikä mahdollistaa yhtiön investoinnit päästöttömään energiaan. Toivoa sopii, että mahdollisimman paljon investointeja suuntautuu Suomeen.

4. Fortumin verkkojen osto on erittäin iso investointi ulkomailta Suomeen ja osoittaa kansainvälistä kiinnostusta ja luottamusta Suomea kohtaan.

5. Verkoille on asetettu maksimituotto. Niiden laatua ja uudistamistarpeita valvotaan eli verkkojen haltija on velvollinen takaamaan luotettavan ja kohtuuhintaisen sähkönsiirron.

6. Uusi toimija perustaa yhtiön Suomeen, joka siis maksaa myös veronsa Suomeen.

Huomenna me kaikki Pirkanmaan KOK edustajat ja eurovaaliehdokas Jari Andersson kierrämme Pirkanmaan marketeissa, tässä alla on tarkempi vierailuaikataulu. Sen jälkeen ilta jatkuu Ratinassa historiallisella ulkojääottelulla Ilves – Tappara, jossa minulla on lippu Ilveksen päätyyn!

Hyvää Joulunalusviikkoa!
Arto Satonen

Kierros Pirkanmaalla la 14.12.
12:30 HÄMEENKYRÖ, Hämeenkyrön liikekeskus
13:30 YLÖJÄRVI, Kauppakeskus Elo
14:30 NOKIA, Citymarket
15:30 PIRKKALA, Citymarket
16:30 LEMPÄÄLÄ, Ideaparkin Linkosuo
17:30 TAMPERE Koskikeskuksen Linkosuo


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen kansanedustajan avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.