Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena kooste tammikuun aikaisista tapahtumista ja tulevista tilaisuuksista

Arvoisa lukija,

Vuosi on alkanut todella vauhdikkaissa merkeissä. Pidin vuoden ensimmäiset päivät lomaa ja lähdin kannustamaan Suomen lentopallomaajoukkuetta MM-kisoihin. Tuomas Sammelvuon johdolla tämä pitkään tavoiteltu MM-paikka saavutettiinkin ja upealla suomalaiskannustuksella. Kun vielä samana iltana voitettiin junnujen maailmanmestaruus jääkiekossa ja hiihtourheilijatkin ovat menestyneet, niin positiivista energiaa on saatu urheilijoidemme ansiosta koko yhteiskuntaan.

Taloudessa ja politiikassa ei kuitenkaan ole ollut ruusuista marssia, vaikka selviä merkkejä Euroopan talouden vahvistumisesta onkin olemassa. Tämä viikko on ollut suurten rakenneuutisten aikaa. Rautaruukin fuusio SSAB:n kanssa on merkittävä suomalaisessa teollisuushistoriassa. Yhteisyritys ruotsalaisten kanssa on todennäköisesti paras keino pärjätä globaalissa kilpailussa toimialalla, jossa on tuntuva ylikapasiteetti. Välittömästi työpaikkoja toki menetetään, mutta toivottavasti pitkässä juoksussa turvataan.

Itellan massairtisanomisia on pelätty jo jonkin aikaa. Kirjepostin lähettäminen on sähköisen viestinvälityksen räjähdysmäisen kasvun myötä vähentynyt selvästi. Samaan aikaan postipakettien määrä on kuitenkin kasvanut, mikä hieman paikkaa tilannetta. Työvoiman tarve on kuitenkin vähentynyt, minkä vuoksi jopa 1200 työpaikkaa voi vähentyä ja vain kolmannes näistä hoituu eläkejärjestelyjen kautta. Irtisanominen uhkaa siis 800 henkeä.

Massairtisanomisten yhteydessä on välttämätöntä pyrkiä heti löytämään uusia työpaikkoja irtisanomisuhan alaisille, jotta mahdollisimman moni voisi siirtyä suoraan työstä työhön. Tähän on esimerkiksi Pirkanmaan TE-keskuksessa kehitetty hyviä toimintamalleja ja aiempien isojen irtisanomisten yhteydessä on todella monelle löydetty heti uusi työpaikka tai työllisyyttä edistävä koulutuspaikka. Tilanne tietenkin vaikeutuu koko ajan, koska ylipäätään työpaikkoja on avoinna niukasti. Yhteiskunnan kannattaa satsata ”työstä työhön” -projekteihin, koska se on kaikkein tehokkain tapa auttaa ihmisiä.

EU:n ilmastopäätös oikeasuuntainen – teollisuusvaikutukset huomioitava

Euroopan komissio esitti uusia lääkkeitä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Vuoteen 2030 mennessä hiilidioksidipäästöjä on leikattava 40 prosentilla 90-luvun vertailuvuoteen verrattuna. Kyse on huomattavasta tiukennuksesta, koska vuonna 2020 mennessä leikkaus on 20 prosenttia. Uusiutuvan energian käytölle komissio ei enää esitä sitovia tavoitteita.

Tämä uusi linjaus on aiempaa tervejärkisempi. Esimerkiksi tuulella tuotettu sähkö on monissa maissa aiheuttanut suuria kustannuksia, vaikka tuotantomäärät ovat kokonaisuuteen nähden varsin pieniä. Jatkossa voidaan hyödyntää enemmän ydinenergiaa. Suomessa viisasta olisi ottaa myös käyttöön lisää vesivoimaa.

Kilpailukykyongelmissa olevalle teollisuudelle nämäkin rajoitukset saattavat tuoda vaikeuksia, vaikka EK:n puolelta saavutettua lopputulosta pidettiinkin hyvänä kompromissina. Hallituksella on voimassa päätös, jonka mukaan teollisuudelle ei saa syntyä lisäkustannuksia. Teollisuudelle aiheutuvat vaikutukset on siten perusteellisesti arvioitava ennen kuin Suomi voi muodostaa lopullisen kantansa komission ehdotukseen.

Yrittäjäkiertue, kouluvierailut ja vapaaehtoistyöpäivä Sastamala-kodissa

Istuntovapaa tammikuu kuluu mielenkiintoisissa asioissa Pirkanmaalla ja muualla Suomessa. Kokoomuksella on menossa valtakunnallinen yrittäjäkiertue, jossa kuullaan suoraan yrittäjiltä ajatuksia yritystoiminnan kehittämiseen ja Suomen talouden vahvistamiseen. Olin jo Oulussa vetämässä tällaista tilaisuutta ja ensi maanantaina 27.1. Klo 17 jatketaan Tampereella Kehräsaaren Villa Vintissä ja 30.1. Klo 18 Häijään Nesteellä Sastamalassa.

Ensi viikolla kansanedustajat ovat koulukierroksella. Minä otin jo ennakkoa ja kävin pitämässä yhteiskuntaopin tunnin Vammalan lukiossa, sekä tutustumassa Tredun ammattikouluun Orivedellä. Tulevalla viikolla edessä on vielä Illon koulu Sastamalassa ja Aitoon koulutuskeskus Pälkäneellä.

Seuraavaksi vuorossa on vapaaehtoistyöpäivä Sastamalakodissa, mikä on Leijonien ylläpitämä 50-vuotias vanhainkoti Sastamalassa. Niistä kokemuksista seuraavassa numerossa.

EU vaaleja , kunta – ja soteuudistusta sekä Satosen sumpit Kauppahallissa

Politiikan keväästä tulee kiireinen. Edessä ovat EU-vaalit, johon päivä päivältä ilmoittautuu nimekkäämpiä ehdokkaita. Kokoomukselta ovat viimeksi mukaan lähteneet Alexander Stubb ja Henna Virkkunen.

Minä olen mukana Sastamalan kurirehtori Jari Anderssonin vaalityössä. Jarin arvot ovat kohdallaan ja mies ottaa roolia Brysselissäkin, jos sinne ovat aukeavat. Jarin kampanjaan liittyvä talousseminaari on Huittisissa Risto Ryti-salissa 31.1. klo 14, sinne myydään lippuja 150 euron hintaan. Pirkanmaan kampanjaa käynnistetään Tampereella Pyymäen Oma -kahvilassa 2.2. Klo 17. Tervetuloa!

Ensi maanantaina juodaan kevään ensimmäiset Satosen sumpit Tampereen Kauppahallin Anitassa klo 13-14. Sinne voi tulla kertomaan kommentteja vaikka kunta- ja soteuudistuksesta. Molempia toki hiotaan vielä pitkin kevättä. Oma näkemykseni on, että toivon Tampereen seudun löytävän Helsinkiin vietäväksi yhteisen näkemyksen, joka tiivistää kuntayhteistyötä järkevästi esimerkiksi selvitysmies Rauno Saaren esittämien vaihtoehtojen pohjalta. Pakko on aina huono lähtökohta ja siksi sen pitää olla vihonviimeinen keino.

Hyvää kevättä toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen kansanedustajan avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.