Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina tulevaisuuden näkymät sekä vapaaehtoistyöpäivän kokemukset

Arvoisa lukija,

Valtiopäivät avattiin virallisesti tänään. Avajaisissa kuultiin Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön viiltävän tarkka analyysi nykytilasta Suomessa ja maailmalla, sekä puhemies Eero Heinäluoman talouspoliittisesti painottunut puheenvuoro. Tässä viestissä näiden puheenvuorojen antia, kevään poliittisia näkymiä ja kokemuksia vapaaehtoistyöpäivältä Sastamala-kodista.

Valistunutta yksinvaltiutta ei ole – Demokratia yhteiskuntavakauden perusta

Presidentin puheenvuorossa korostuivat yhteiskunnallinen vakaus ja kohtuullisuuden vaatimus. Niinistön mukaan arabikevään, Syyrian ja Ukrainan tapahtumat kertovat syvästä epäluottamuksesta vallanpitäjiä kohtaan, sekä kansannousuihin lähteneiden vahvistuneesta uskosta omaan asiaansa. Valistunutta yksinvaltiutta ei ole, koska absoluuttinen valta turmelee aina ja siten vain demokratia voi taata oikeudenmukaisen yhteiskunnan.

Haasteena yhteiskuntarauhalle Niinistö näki myös globaalilla tasolla valtavat tuloerot. 85 eniten tienaavaa tienaa yhtä paljon kuin 3,5 miljardia köyhintä yhteensä, joten eriarvoisuus on valtava. Suomessa tuloerot ovat taantuman aikana pienentyneet, mutta niin ovat myös tulot. Tulojen aleneminen tuntuu pahiten niille, jotka joutuvat tinkimään välttämättömyydestä, presidentti sanoi.

Niinistö osui myös asian ytimeen kotimaassa toteamalla, että eduskunnalla ja hallituksella on edessään vaikea tehtävä, kun julkista sektoria pitää tasapainottaa niin, että luottamus talouteen ja tulevaisuuteen säilyy.

Puhemiehen puheessa korostui aiheellinen huoli teollisuuden kilpailukyvystä. Heinäluoma myös korosti hyvinvoinnin syntyvän työstä ja toivoi työntekoon Koskelan Jussin henkeä.

Maaliskuussa talouspolitiikan isot linjaukset – demarien puheenjohtajakisa ei saa vaikuttaa

VM:n virkamiehet ja ekonomistit valmistelevat parasta aikaa analyysiä Suomen talouden tilasta ja tarvittavista toimista. Tämä analyysi valmistuu maaliskuun alkuun, jonka jälkeen on päätösten aika. Talousanalyysissa huomioidaan kasvava valtionvelka, orastava talouskasvu, valmistelussa olevat rakenneuudistukset ja työllisyysennuste.

Tilanne on hyvin herkkä, koska samanaikaisesti pitää hillitä velkaantumista ja tukea talouskasvua. Parhaiten nämä tavoitteet voisivat toteutua, jos tehdyt työtunnit kansantaloudessa kasvaisivat. Yhä useampi pitäisi saada töihin, työurat pidemmiksi ja viikoittainen työaika takaisin 40 tuntiin. Ruotsissa on töissä lähes kolme neljästä työikäisestä ja työhön kykenevästä, kun Suomessa vain kaksi kolmesta. Tämä tekee valtavan eron hyvinvointipalvelujen rahoittamiseen. Yksi prosentti lisää työllisyysasteeseen tuo 2 miljardia rahaa kansantalouteen. Siksi suomalaisen työn kilpailukykyä parantavat uudistukset ovat ykkösasia ja vasta niiden jälkeen tulevat leikkaukset ja verot.

Päätökset kehysriihessä pitää tehdä talouspoliittiselta pohjalta. Valtionvarainministerin tehtävänä on pääministerin apuna huolehtia valtiontalouden kestävyydestä. Se tehtävä on hoidettava vastuullisesti oli ministerin nimi sitten Urpilainen, Rinne tai mikä hyvänsä. Nyt on vastuunkannon, ei politikoinnin aika.

Sastamala-kodissa erinomainen henki

Kansanedustajan vapaaehtoistyöpäivän kohteeksi valikoitui tänä vuonna Sastamalakoti. 50 vuotta sitten Sastamalakodin pistivät alulle Leijonat RAY:n avustamana. Yhä edelleen koti on Leijonien hallinnassa ja perusajatuksena on tarjota hyvä asuinpaikka vanhuksille. Voittoa yhdistys ei toiminnastaan tavoittele.

Vapaaehtoispäivänäni luin vanhuksille lehtiä, pidin aamunavauksen, autoin siirtymisissä sängystä pyörätuoliin, kuljetin vanhuksia huoneesta ruokailuun ja syötin. Tärkeintä oli kuitenkin se, että pääsin myös juttelemaan monien kanssa. Osan asukkaista tunsin jo ennestään vuosien varrelta. Kaikista huokui tyytyväisyys Sastamalakodin palveluihin, ruokaan ja henkilökuntaan. Oli hieno kokemus nähdä miten asiat voivat olla vanhainkodissa hyvin, kun kansanedustajana yleensä törmää näihin asioihin vain silloin, kun jokin on pahasti pielessä. Kiitokset Sastamalakodin väelle päivästä teidän kanssanne!

Hyvää alkukevättä toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen kansanedustajan avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.