Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Hetemäen esitykset ja digi-alv

Arvoisa lukija,

Tämän viikon tärkein keskusteluaihe Arkadianmäellä on ollut VM:n Martti Hetemäen johdolla tehty virkamiesvalmistelu valtiontalouden tasapainottamisesta ja velkasuhteen taittamisesta. Tämä viesti keskittyy siihen. Lopussa lyhyesti edustaja Sinuhe Wallinheimon ja Kokoomuksen tekemästä ehdotuksesta, jossa digilehtien arvonlisäveroa ehdotetaan pudotettavaksi samalle tasolle sanomalehtien kanssa.

Hetemäen esitykset välttämättömiä – oppositiolle tarjottu mahdollisuutta vastuunkantoon

Hetemäen työryhmää esittää uusia leikkauksia ja veronkorotuksia kolmella miljardilla, jotka ajoittuisivat tasasuuruisesti vuosiksi 2015-2017 ja näin velkaantumisen taso suhteessa bruttokansantuotteeseen saataisiin käännytettyä laskuun. Jos velkaantumisen taso käännettäisiin heti laskuun 3 miljardin kertaleikkauksella, niin ensi vuoden talouskasvu lähes puolittuisi 1,8 prosentista yhteen. Jaksottamisaika siis tarvitaan, jotta orastava talouskasvu ei hyydy ja aiheuta lisää työttömyyttä.

Täältä löydät Hetemäen työryhmän talouspoliittiset perustelut ehdotukselleen. Ne ovat karua, mutta mielenkiintoista luettavaa.

Pääministeri Katainen ja valtionvarainministeri Urpilainen ovat tarjonneet oppositiolle yhteistyön kättä velkasuhteen taittamisessa. Kyse ei ole siitä, että yhdessä päätettäisiin säästökohteet tai veronkorotukset, vaan niistä jokaisella puolueella voi olla oma linjansa. Kansallisesti olisi kuitenkin välttämätöntä, että kaikki puolueet sitoutuisivat velkaantumisen taittamiseen, koska kyse on Suomen luottamuksesta ulospäin. Lainamarkkinoilla ei ole varaa luottoluokituksen menettämiseen.

Toistaiseksi oppositiopuolueiden vastaukset ovat olleet epämääräisiä. Perussuomalaisilta näytti eilisen kyselytuntikeskustelun perusteella löytyvän enemmän aitoa halua lähteä kantamaan vastuuta. Keskusta olisi valmis keskusteluihin, mutta ei tästä asiasta. Keskusta oli ennen eduskuntavaaleja ainoa puolue, joka ei kyennyt nimeämään valtion budjetissa ainuttakaan säästökohdetta ja sama linja näyttää jatkuvan. Sammutettujen lyhtyjen taktiikka voi tuoda vaalimenestystä, mutta vastuunkantokyvystä se ei kerro hyvää.

Suomen taloudellinen tilanne on nyt niin vakava, että poliittiseen peliin ei ole varaa kenelläkään. Taloutta on hoidettava vastuullisesti sekä ennen, että jälkeen vaalien. Nykyisen eduskunnan on tehtävä niitäkin säästöpäätöksiä, jotka astuvat voimaan vasta seuraavalla vaalikaudella.

Digi-alv 10 prosenttiin

Nykyisen sanomalehtien alv on 10 prosenttia ja digilehtien 24 prosenttia. Alv:n tason ei pitäisi määräytyä sen mukaan luetaanko lehteä paperisena vai iPadilta. Digi Alv:n alentaminen olisi myös tarpeellinen piristysruiske vaikeuksissa olevalle kaupalliselle lehdistölle. Suomessa on totuttu siihen, että netistä saatava materiaali on pääosin ilmaista. Laadukas journalismi ei kuitenkaan synny ilmaiseksi myöskään nettiin, vaan sanomalehden tavalla se vaatii toimittajia, kuvaajia ja muita ammattilaisia.

Kaupallisen lehdistön suurin haaste on nyt se miten onnistutaan saamaan tuloja lisääntyvästä digikäytöstä. Pelkästään mainostulot eivät riitä, vaan myös nettilehden lukijoilta on saatava tuloja. Rakennemuutos on merkittävä, koska kustannus- ja painoalalla on viimeisen kahden vuoden aikana menetetty 1500 työpaikkaa. Digi-alv:n alentaminen edellyttää Euroopan Unionin suostumusta. On tärkeää, että asia on nyt lakialoitteen muodossa otettu esille.

Lauantaina 15.2. kierrämme ympäri Pirkanmaata yhdessä Kokoomuksen pirkanmaalaisten kansanedustajien sekä eurovaaliehdokas Jari Anderssonin kanssa. Tervetuloa paikanpäälle keskustelemaan!

10:30 (-11:15) Tammelantori, Tampere
11:40 (-12:20) Kangasalan tori
12:50 (-13:30) Onkkaalan tori, Pälkäne
14:00 (-14:40) Koiton aukio, Valkeakoski
15:10 (-15:50) Varmiolan tori, Toijala, Akaa
16:30 (-17:10) S-Market Vesilahti

Hyvää ystävänpäivää toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen kansanedustajan avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.