Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Ukrainan tilanne, sukupuolineutraali avioliittolaki sekä omaishoito

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla koko maailmaa ovat järkyttäneet Ukrainan tapahtumat. Eduskunnassa puhuttiin eilen sukupuolineutraalista avioliitosta. Valmisteilla on myös työryhmäraportti omaishoidon kehittämisestä. Tämän viikon viesti keskittyy näihin aiheisiin.

Ukrainalaiset ovat kyllästyneet köyhyyteen ja korruptioon

Ukrainan tilanne on päivä päivältä huolestuttavampi. Monissa osissa maata tilanne ei ole sen paremmin hallituksen, kuin oppositionkaan hallinnassa. Valitettavasti tällä viikolla on menetetty myös kymmeniä ihmishenkiä. Järkyttävää, että tällaiseen tilanteeseen on jouduttu eurooppalaisessa valtiossa vuonna 2014.

Kriisin taustalla on Ukrainan erittäin heikko taloudellinen tilanne. Bruttokansantulo asukasta kohden on Ukrainassa ainoastaan 2560 euroa vuodessa (Suomessa 34030) ja maa on Transparency Internationalin korruptiovertailussa sijalla 144 (Suomi 3.) jopa Valko-Venäjän ja Venäjän takana. Lisäksi maa on jakautunut asenteellisesti. Lännessä katse on kohti Eurooppaa, idässä kohti Venäjää. Tosin viime aikoina mielenosoitukset ovat levinneet myös Yanykovychin perinteisille tukialueille.

Kuten aina vallankumouksissa, niin myös Ukrainassa oppositio on keskenään hajanainen ja sitä yhdistää lähinnä Yanukovychin vallan kukistaminen. Oppositiolla on kuitenkin vahva halu suunnata Ukraina länteen ja eroon Venäjän valtapiiristä. Venäjällä on voimakas intressi pitää Ukraina omassa lähipiirissään, jotta Venäjän johtama talousliitto muodostaisi vastaparin Euroopan Unionille.

Tie rauhaan on löydettävä nopeasti. Todennäköisesti Venäjä ja EU eivät kykene löytämään yhteistä ratkaisua ilman ulkopuolista välittäjää. Tässä ETYJ:llä ja Suomella on myös mahdollisuus toimia. Ehdoton edellytys välitysyrityksen onnistumiselle on se, että molemmat osapuolet hyväksyvät välittäjän ja haluavat etsiä rauhanomaista ratkaisua. Nopeasti on ratkaisu löydettävä, koska tätä menoa Ukraina valtiona romahtaa, kansa kurjistuu ja eliitti poistuu maasta.

Sukupuolineutraaliavioliitto on omantunnon kysymys

Sukupuolineutraalin avioliiton kansalaisaloitteen käsittely aloitettiin eduskunnassa eilen ja asia etenee seuraavaksi lakivaliokuntaan ja todennäköisesti sieltä myöhemmin koko eduskunnan päätettäväksi. Tämä on ehdottomasti omantunnon kysymys, jossa jokainen edustaja omaan arvomaailmaansa perustuen itsenäisesti tekee ratkaisunsa. Ilmoitin jo ennen vaaleja vastustavani sukupuolineutraalia avioliittoa ja olen edelleen samalla kannalla.

KELA: Omaishoitajat säästävät yhteiskunnan varoja 3,3 miljardia vuodessa

Maaliskuussa tulee Elli Aaltosen työryhmän loppuraportti omaishoidon kehittämisestä. Tämä raportti tulee sisältämään ehdotuksia omaishoidon kehittämisestä ja omaishoitajien aseman parantamisesta. Ne kannattaa ottaa vakavasti.

Nyt saatujen tietojen mukaan joka viides suomalainen avustaa eri taloudessa asuvaa ikääntynyttä sukulaistaan. Varsinaista omaishoitotyötä tekee 60000, joista omaishoidontuen piirissä on 40000 ihmistä. Omaishoitajien työ tuottaa KELA:n tutkimuksen mukaan 3,3 miljardin nettosäästöt vuositasolla sosiaali- ja terveysmenoihin. Vanhustenhoidon kustannukset olisivat tuplasti enemmän ilman omaishoitoa. Ilman omaishoitajien hoitopalkkiota omaishoitoa tekevät säästävät yhteiskunnan varoja 1, 3 miljardia.

Omaishoitajat tekevät työtään rakkaudesta lähimmäiseensä. Heidän tekemänsä työ on kuitenkin niin merkittävää myös yhteiskunnallisesti, että ilman sitä emme kykenisi huolehtimaan hyvin vanhuksista. Omaishoitajat tekevät tärkeää työtä myös vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien parissa, joiden osalta laitoshoito olisi vieläkin kalliimpaa. Hallituksen syksyllä tekemä ratkaisu kotihoidon lisäämiseen on mahdollista toteutua vain omaishoidon laajentumisella ja omaishoitajien jaksamisesta huolehtimalla.

Hyvää viikonloppua suomalaisen urheilumenestyksen parissa!
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen kansanedustajan avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.