Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina teollisuuden kilpailukyky ja metsäuutiset Durbanin ilmastokokouksesta

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla eduskunnassa on jatkettu keskustelua Ukrainasta ja sote-uudistuksesta. Nämä asiat näyttävän pysyvän tapetilla myös lähiviikkoina. Tämä viikkoviesti keskittyy kuitenkin eduskunnassa eilen käytyyn teollisuuspoliittiseen keskusteluun, sekä iloisiin metsäkompensaatiouutisiin Brysselistä.

Teollisuuden työpaikkojen maastapako estettävä kilpailukykyä parantamalla

Eduskunta kävi eilen illalla hyvin perusteellisen keskustelun Suomen teollisuuden tilanteesta. Teollisuus tuottaa edelleen 19 prosenttia Suomen BKT:sta ja 15 prosenttia työntekijöistä saa suoraan elantonsa teollisuudesta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana teollisuudesta on hävinnyt 100000 työpaikkaa lähinnä ICT-alalta, metsäteollisuudesta ja metallista. Elektroniikkateollisuuden jalostusarvosta on hävinnyt 9 miljardia ja metsäteollisuuden jalostusarvosta 1,5 miljardia.

Suomalainen hyvinvointi rakentuu vientiteollisuuden varaan, joten teollisuuden arvon vähennyksen ja työpaikkamenetysten vuoksi myös hyvinvointipalveluista joudutaan säästämään koko maassa. Lisäksi monet teollisuuden työntekijät joutuvat etsimään uutta työtä toisilta aloilta tai jopa maan rajojen ulkopuolelta.

Kotikunnassani Sastamalassa työttömyys oli vuosikausia maan matalimpia, 5 – 6 prosentin luokkaa. Edelleen työttömiä on vähemmän kuin maassa keskimäärin, mutta teollisten työpaikkojen väheneminen on nostanut työttömyyttä huomattavasti. Osalla teollisista yrityksistä menee todella hyvin, mutta henkilöstövähennyksiä kohdistuu erityisesti vanhan Vammalan alueelle.

Koko Suomesta ja etenkin Pirkanmaalta on siirtynyt tuhansia metallialan työpaikkoja Puolaan, joka houkuttelee alhaisella kustannustasolla. Viro houkuttelee investointituilla ja edullisella yritysverotuksella. Työntekijät eivät voi töiden perässä näihin maihin siirtyä, koska palkat ovat alhaisia. Sen sijaan työvoimapulasta kärsivään Norjaan on siirtynyt hitsareita Sastamalastakin.

Tilastoja lukemalla näkee, että palveluvienti ei pysty korvaamaan lähivuosina teollisen viennin aleneman. Palveluvienti on teollispainotteista. Kun Kone myy hissin, se myy huoltosopimuksen perään. Vain turismi ja peliteollisuus ovat olleet merkittäviä palveluviennin kasvattajia viime aikoina. Toki muillakin aloilla on yksittäisiä menestystarinoita.

Teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi tarvitaan seuraavia asioita:

  • kohtuuhintaisen energian turvaaminen ( ydinvoimaratkaisu )
  • realistinen ympäristöpolitiikka ( teollinen työpaikka Suomessa on globaalisti aina ekoteko )
  • rahoituksen saatavuus hyville teollisille investoinneille
  • kilpailukykyiset yksikkötyökustannukset
  • yrityskohtainen joustavuus työpaikkojen säilyttämiseksi kriisitilanteissa
  • ”Think small first” -politiikka eli verotuksen, elinkeinotukien ja työlainsäädännön kehittäminen pk-yritysten näkökulmasta käsin.

Epäoikeudenmukaisuus korjattiin: Suomi sai hyvityksen hiilinielulaskentaan

Durbanin ilmastokokouksen yhteydessä sovittiin metsien toimimisesta hiilinieluna. Sopimuksen ideana oli, että valtio joutuu korvaamaan metsäkadosta aiheutuvan hiilinielun pienentymisen. Suomelle sopimus oli epäoikeudenmukainen, koska metsäalan pienentymisestä joutuvat maksamaan myös ne maat, joiden hiilinielu lisääntyy. Suomessa metsäala pienenee, mutta puuston kasvun vaikutus on toiseen suuntaan paljon suurempi.

Durbanissa EU:n taholta luvattiin kompensoida Suomelle tämä epäoikeudenmukaisuus. 2,5 vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen tämä asia vihdoin saatiin päätökseen torstaina. EU siirtää Suomelle ilmaisia päästöoikeuksia enintään 10 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaavan määrän. Rahallinen arvo riippuu päästöoikeuksien hinnasta, mutta joka tapauksessa kyse on miljoonista euroista.

Paljon tärkeämpää on kuitenkin periaatteellinen asia. Kun joku maa kasvattaa hiilinielujaan ja parantaa siten koko maailman ympäristön tilaa, niin siitä ei voi joutua maksamaan. Nyt korjattu epäoikeudenmukaisuus palauttaa uskoa kansainväliseen yhteistyöhön ympäristöasioissa, jossa liian usein Suomelle on jäänyt maksajan rooli. Tällä kertaa ei jäänyt. Kiitokset asiaa hoitaneelle pääministerille ja ympäristöministerille.

Takatalvea odotellessa hyvät viikonloput,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen kansanedustajan avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.