Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina suvivirsi, sakon muuntorangaistus sekä liikuntalukioiden rahoitus

Arvoisa lukija,

Politiikassa on jälleen ollut isojen tapahtumien viikko. Vasemmistoliiton perintöä jaettiin hallituksessa siten, että Henna Virkkusen ja Pia Viitasen salkut vahvistuivat merkittävästi. Timo Soinin uutuuskirjassa on kuuleman mukaan varsin suorasukaisia kommentteja puoluetovereista, mikä on herättänyt Perussuomalaisten sisäistä kalabaliikkia.

Tämä viesti keskittyy kuitenkin asiakysymyksiin. Tällä kertaa kyse ei ole megaluokan asioista, mutta periaatteellisesti tärkeistä asioista. Tämä viesti käsittelee Perustuslakivaliokunnassa tänään esillä ollutta suvivirsi-asiaa, sakon muuntorangaistuksen palauttamista ja erikoislukioiden ahdinkoa.

Suvivirren pitää soida – ei turhaa vastakkainasettelua

Suvivirrestä on valitettavasti tullut joka keväinen puheenaihe. Toivoa sopii, että perustuslakivaliokunta pistää tälle asialle pisteen. Suvivirsi kuuluu suomalaiseen koulujuhlaperinteeseen. On aivan absurdia ajatella, että maahanmuuton vuoksi meidän pitäisi muuttaa omia periaatteitamme. Näin ei toimita muissakaan maissa.

Kaikkein kiusallisinta tässä asiassa on se, että se aiheuttaa tarpeetonta vastakkainasettelua kantaväestön ja maahanmuuttajien kesken. Maahanmuuttajien enemmistö on kristittyjä ja muidenkin uskontojen harjoittajissa on monia, jotka hyväksyvät suvivirren. Paine suvivirrestä luopumiseen ei siis tule maahanmuuttajilta, vaan se on arkielämästä irrottautunutta juridista väittelyä. Pisteen pistäminen tälle keskustelulle on siten hyvä tehdä Perustuslakivaliokunnassa, joka on maan korkein perustuslakia tulkitseva elin.

Sakon muuntorangaistus palautettava

Viime vaalikaudella luovuttiin sakon muuntorangaistuksesta, mikä vapautti näpistelijät vankilatuomiolta. Perusteluna oli, että näpistelijöiden pelättiin vankilan kautta päätyvän rikollisen uralle ja lisäksi vankilapäivät ovat yhteiskunnalle kalliita. Nämä silloisen oikeusministerin Tuija Braxin perustelut ovat kuitenkin käyneet kestämättömiksi. Nyt tiedetään, että sakon muuntorangaistuksesta luopuminen on selvästi lisännyt näpistyksiä. Lakia muuttamalla on siis annettu väärä moraalinen signaali ja se virhe on korjattava.

Tampereella oli juuri tällä viikolla esillä K-kauppiaan arkea, jossa kauppias itse kertoi juoksevansa kiinni liikkeestä varastavia asiakkaita. Taantuman aikana näpistely todennäköisesti kasvaa edelleen, jos rangaistuksia ei kiristetä. Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson on luvannut tänä keväänä tuoda lakiesityksen, jolla toistuvista näpistyksistä seuraisi vankeusrangaistus. Tämä on tärkeä alku, mutta paluu aiempaan käytäntöön on vieläkin parempi ratkaisu. Tärkeintä on , että pienestäkin varkaudesta tulee välittömästi rangaistus, jotta mahdollisimman monen näpistyshalut tyssäävät jo alkuunsa.

Liikuntalukioiden rahoitus varmistettava

Hallituksen aiemmat päätökset ja kehysriihessä tehdyt ratkaisut uhkaavat koitua kohtaloksi liikuntalukioille. Erityislukioiden valtionosuus pienenee ja valtionosuus leikataan pois yli 3 vuotta kestävältä lukio-opiskelulta. Normaalissa lukiokoulutuksessa kolme vuotta riittää valmistumiseen ja on aivan oikein kannustaa lukioita varmistamaan nuorten valmistuminen määrä-ajassa.

Liikuntalukioissa tilanne on kuitenkin toinen. Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistäminen siten, että valmistuminen tapahtuu kolmessa vuodessa onnistuu vain puolelta opiskelijoista. 48 prosenttia opiskelee yli kolmen vuoden. Liikuntalukioiden ideana on samanaikaisesti antaa nuorelle perusvalmiudet jatko-opintoihin ja mahdollisuus mitata omat kyvyt huippu-urheilijana. Jos leikkaukset johtavat liikuntalukioiden alasajoon, niin yhä useampi nuori joutuu liian aikaisin valitsemaan koulun tai urheilun väliltä, mikä ei ole yhteiskunnallisesti järkevää. On välttämätöntä, että liikuntalukioiden tulevaisuus varmistetaan kohdentamalla niille rahaa OKM:n sisältä.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.