Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina metsäteollisuuden investoinnit Suomeen, energiatodistukset ja ammattikorkeakoululain uudistus

Arvoisa lukija!

Pääsiäisestä on päästy työhön ja touhuun. Politiikassa tapahtuu nyt todella paljon. Kokoomuksen puheenjohtaja/pääministerikisa on käynnissä, demarien kaksintaistelu puolestaan loppusuoralla. Kokoomuksen puheenjohtajakisassa on tällä hetkellä yksi vahva ehdokas: Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, mutta todennäköisesti ennen vappua mukaan lähtee lisää ehdokkaita. Palaa tähän teemaan myöhemmissä viesteissä.

Tässä viestissä käsitellään metsäteollisuuden myönteisiä investointipäätöksiä, sekä eduskunnassa tällä viikolla käsiteltyä ammattikorkeakoululain toista vaihetta ja energiatodistuksen kansalaisaloitetta.

Metsäteollisuus näytti mallia: Suomeen kannattaa investoida!

Tällä viikolla saatiin vihdoin positiivisia uutisia taloudesta. Auringonlaskun alaksi tituleeratusta metsäteollisuudesta tuli kaksi isoa investointipäätöstä:

1. Metsä Group investoi uuden ajan biotuotetehtaaseen Äänekoskelle 1,1 miljardia. Työllisyysvaikutus 2500 henkeä koko ketjussa, rakentamisen aikana 6000 henkilötyövuotta. Puun käyttö lisääntyy 4-5 miljoonaa kuutiota vuodessa.

2. Stora Enso investoi Varkauteen 110 miljoonaa. Hienopaperikone muutetaan aaltopahvin raaka-ainetta tuottavaksi linjaksi. Investointi toteutuu 2015 syksyllä.

Investointien takana ovat yritykset. Investointipäätökset kertovat kuitenkin myös, että harjoitettu talouspolitiikka alkaa tuottaa tulosta. Yhteisöveron alennus, maltillinen TUPO ja biotuotteiden teknologiaan käytetyt tutkimuspanostukset ovat kaikki yhdessä edistäneet investointien toteutumista Suomeen. Metsäteollisuuden investoinnista hyötyy koko ketju : työntekijät tehtaassa, kuljetusyrittäjät ja metsänomistajat. Äänekosken suurinvestointi lisää puunkäyttöä koko maassa lähes 10 prosenttia, mikä on todella paljon.

Suomi hakee EU:sta vapautusta vanhojen talojen energiatodistuksiin

Kansalaisaloite energiatodistuksista oli torstaina eduskunnassa lähetekeskustelussa. Erityisesti energiatodistuksen vaatiminen vanhoilta omakotitaloilta on herättänyt laajaa kritiikkiä, mikä johti asian tuomiseen eduskunnan käsittelyyn kansalaisaloitteella. Tämä kritiikki on täysin ymmärrettävää. Vanhoilta pientaloilta energiatodistuksen vaatiminen aiheuttaa asukkaille kohtuuttomia kustannuksia marginaalisiin hyötyihin verrattuna.

Asuntoministeri Pia Viitanen totesi keskustelussa, että Suomi hakee Euroopan Unionilta lupaa vapauttaa vanhat pientalot energiatodistuksesta. Tämä linjaus on oikea. Toivoa sopii, että lupa Euroopan Unionista heltiää. Juuri tällaisissa asioissa on viisasta luottaa kansalliseen harkintaan.

Voittoa tavoittelematon osakeyhtiö ammattikorkeakoulujen hallintomalliksi

Ammattikorkeakoulu-uudistuksen toinen vaihe oli eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina. Ammattikorkeakouluista tehdään jatkossa itsenäisiä oikeushenkilöitä, jotka ovat voittoa tavoittelemattomia osakeyhtiöitä. Samalla ammattikorkeakoulut tulevat valtion rahoituksen piiriin.

Lakiesitystä kiiteltiin eduskunnassa yleisesti. Keskustelua herätti kaksi asiaa:

1. Opiskelijakuntien automaatiojäsenyys

Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden pitää esityksen mukaan kuulua oppilaskuntaan yliopisto-opiskelijoiden tapaan. Perusteena on terveydenhoidon järjestäminen. Asia on ristiriitainen, koska pakkojäsenyyksistä on viime vuosina luovuttu, viimeksi pakkojäsenyys poistui metsänhoitoyhdistyksistä. Tavoitteena on taata laadukas terveydenhoito kaikille opiskelijoille, mikä Tampereella on onnistuttu toteuttaa ilman pakkojäsenyyttäkin, minkä vuoksi esimerkiksi TAMKO on vastustanut pakkojäsenyyttä. Muualla Suomessa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden terveydenhoidossa on kuitenkin ollut isoja ongelmia. Perustuslakivaliokunta jatkokäsittelyssä ratkaisee pakkojäsenyys-pykälän.

2. Tutkimuksen määrittely poistuu – ei enää rajata vain soveltavaan tutkimukseen

Voimassaolevan säännösten mukaan tieteellistä tutkimusta tehdään yliopistoissa ja soveltavaa tutkimusta ammattikorkeakouluissa. Nyt jälkimmäinen määrittely poistuu eli ammattikorkeakoulujen tutkimuskenttä laajenee. Ammattikorkeakoulujen vahvuus ja alueellinen vaikuttavuus ovat kuitenkin juuri soveltavassa tutkimuksessa, mikä toivottavasti jatkossakin säilyttää asemansa.

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen

Ps. Peukut on pystyssä tänään Pirkanmaalaisen urheilun superiltana: Tapparalle on kulta katkolla Hakametsässä ja VaLePalle Kokkolan jäähallissa!


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.