Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina SDP:n uusi puheenjohtaja, Pohjoismainen puolustusyhteistyö ja telakkateollisuuden hyvät uutiset

Arvoisa lukija,

Tämän viikon kovin poliittinen uutinen oli ilman muuta Demareita repineen puheenjohtajakilpailun päättyminen Antti Rinteen niukkaan voittoon. Tässä viestissä arvioita siitä mihin Demarien ratkaisut voivat johtaa.

Tällä viikolla tuli myös ulos merkittäviä kansainvälisiä yhteistyökuvioita. Suomi ja Ruotsi sopivat puolustusyhteistyön laajentamisesta, mikä on merkittävä avaus. Suomen valtio ja saksalainen Meyer Werft puolestaan julkaisivat suunnitelmansa ostaa Turun telakka, mikä oli erittäin positiivinen uutinen.

Rinne sisään, Urpilainen ulos – Vastuunkantaja sai lähteä

Yhteiskunnallisten asioiden hoitaminen on raaka laji. Viimeisen vuoden aikana Jutta Urpilainen kasvoi oikeasti valtionvarainministeriksi, joka oli keskeisesti kantamassa vastuuta Suomen taloudesta. Tuloksiakin tuli: Maltillinen tupo, yhteisöveron lasku (joka jo nyt on poikimassa suurinvestointeja), kehysriihen säästöpäätökset velkaantumiseen hillitsemiseksi ja kehysriihen kasvupaketti. Näissä ratkaisuissa pääministerillä ja valtionvarainministerillä on ollut keskeinen rooli.

Urpilainen sai palkkiokseen tekemästään työstä omalta porukaltaan potkut. Antti Rinne puolestaan tuli valituksi populistisella agendalla, jossa hamuillaan paluuta 70-luvun valtionyhtiöihin, ei koeta velkaantumisen hillintää tärkeäksi ja vaaditaan kevään kehysriihen päätöksien avaamista. On itsestään selvää, että maan asioita ei voida näillä opeilla hoitaa. Mielenkiintoista onkin nähdä miten Rinne uutena valtionvarainministerinä näihin asioihin suhtautuu. Jo nyt on selvää, että ensi kesän minihallitusneuvotteluista tulee vaikeat ja lopputulosta on vaikea ennakoida.

Pohjoismainen puolustusyhteistyö tiivistyy

Suomi ja Ruotsi ilmoittivat tiivistävänsä puolustusyhteistyötä molempien osapuolien kansallisen puolustuksen vahvistamiseksi. Yhteistyötä tehdään mm. logistiikassa ja kunnossapidossa, koulutuksissa ja harjoituksissa, ilma- ja merivalvonnassa, sekä kansainvälisissä operaatioissa. Kyseessä on rauhan ajan yhteistyön tiivistämisestä ja yhteistyöstä kriisinhallinnassa, ei sotilasliitossa.

Lähentyminen Ruotsin kanssa on puolustusasioissa viisasta, mutta se ei vielä olennaisesti muuta Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. NATO-kumppanuuden merkitys kasvaa koko ajan. NATO myös lisää läsnäoloaan lähialueilla siirtämällä joukkoja Viroon. Juuri nyt näyttää siltä, että Venäjän on ottamassa yhden askeleen taaksepäin Ukrainan kriisissä, mutta tulevaa on vaikea ennakoida. Suomen pitää aina kyetään yhteistyöhön Venäjän kanssa, mutta NATO-jäsenyys toisi lisää takuita omalle turvallisuudellemme. Ihmetellä sopii, että Kokoomuksen ja RKPn rinnalle ei ole tullut lisää puolueita NATO-jäsenyyttä tukemaan, vaikka NATOn kannatus kansalaisten keskuudessa kasvaa koko ajan. Erityisesti Keskusta välttelee asiaa kuten kissa kuumaa puuroa.

Hyviä uutisia telakkateollisuudesta

Viikon talousuutinen Suomessa oli valtion ja saksalaisen Meyer Werftin yhteinen halukkuus ostaa Turun telakka STX:ltä. Yli 200-vuotta vanha Meyer Werft on maailman arvostetuimpia merialusten valmistajia, Turun telakan aiempi pääkilpailija ja hyvin luotettava kumppani. Tällaisen kumppanin kanssa valtiokin voisi ottaa riskiä telakkateollisuuden ja alihankkijoiden työpaikkojen turvaamiseksi. Neuvottelut ovat kuitenkin vielä käynnissä Korean suuntaan elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren johdolla.

Loistoristeilijöiden rakentamiseen Turun telakalla ja alihankintaklusterissa on edelleen hyvä valmius. Mitä nopeammin omistajan vaihdos tapahtuu, sen paremmat mahdollisuudet on päästä takaisin risteilijämarkkinoille. Kyse ei ole vain Turun seudun työllisyydestä, vaan alihankkijoita on ympäri Suomea. Esimerkiksi Pirkanmaan teknologiateollisuus on yksi suurimmista hyötyjistä, jos risteilijätilaukset palaavat Suomeen.

Hyvää loppuviikkoa toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.